Åre februar 2010 087.jpg
Vinterferie i

Svenske Åre er for alle

Google Map...
Sverige

Hovedstaden i Sverige er Stockholm.

Befolkningstal: Ca. 10 mio.

Areal: Ca. 447.435 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 523 km til Stockholm

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Stockholm med bl.a. slotte, den gamle by og Vasa-skibet, men Sverige er også et land med en natur man dyrker aktiv ferie i som skiløb, vandring, kano- og kajakture, cykling m.m. 

Mere information:

Turistinformation: Sverige

Åre er Skandinaviens største og bedste skiområde

Lad os starte med at slå én ting fast med det samme: Åre er Skandinaviens største og bedste skiområde og har formentlig det mest udviklede helhedskoncept for en vellykket vinterferie.
Det vi kender som Åre består egentlig af tre byer: Åre by, Björnen og Duved. De to førstnævnte er forbundet med piste- og liftsystemet, mens du let og hurtigt kommer til Duved med skibusserne. Områderne har noget for alle, hvad enten du rejser med familien eller vennerne. Björnen er mest udviklet til småbørnsfamilien eller nybegynderen, mens fjeldene ved Åre by og Duved henvender sig til skiløbere på alle niveauer.

Skandinaviens største faldhøjde i Åre

Sammenlagt har området omkring 93 kilometer pister fordelt på 100 nedkørsler af varierede sværhedsgrader med 19 grønne, 39 blå , 34 røde og 8 sort pister. Den længste nedkørsel er hele 6,5 kilometer lang! Den oplever du på Åresknutan. Det er også her du kan blive trukket det sidste stykke op af et bæltekøretøj til toppen og nyde den fantastiske udsigt 1.420 moh. ind du kaster dig ud i de 1.040 højdemeter, der er til bunden af dalen. Det er i øvrigt Skandinaviens største faldhøjde!
Liftesystemet består af 41 lifter, som bringer dig hurtig op i terrænet. En lift som du simpelthen må opleve er den gamle Bergbanan, som er Åres første lift helt tilbage fra 1910. Den kører mellem torvet i Åre op til Fjällgården, en af de mange restauranter som ligger spredt ude i terrænet.
Her er altså masser at vælge imellem i Åres skiområde. Hvorend du bor i området, er du altid tæt på pister, der passer dig og dit humør. Pistesystemet hænger godt sammen, og det er let og hurtigt at komme fra den ene side af fjeldet til den anden. De såkaldte "transport-pister" er godt anlagt, så du får masser af herligt skiløb, mens du løber på tværs af fjeldet.

Det børnevenlige Åre

Som flere andre af de bedste skianlægninger i Skandinavien er Åre meget børnevenligt med al den service, man behøver for at børnene får en god skioplevelse. Her er masser af velfriserede grønne og blå pister over hele anlægget og mange varmestuer fordelt ud over området, så man kan varme kolde hænder og fødder. Her kan man også indtage din medbragte frokost og varme drikke.
Området Björnen er det mest udviklede børneområde i Åre. Her mærkes det tydeligt, at børnene er områdets VIP-gæster. Trafikken er nemlig adskilt og lifterne tilpasset de mindste. Her er også masser af sjove aktiviteter for børnene. F.eks.. finder man Björnparken, hvor børnene kan lege med skovens vilde dyr - udskåret i træ. Og hvis vejret eller humøret ikke er til udendørsaktiviteter, byder Björnen på Børnenes Hus, hvor der er masser af plads til at lege- og hygge. 
Efter en aktiv dag i vinterlandet kan børnene også hygge sig med deres helt egen afterski.

Åre Skiskole

Hos Åres Skiskole kan du få hjælp med din teknik - uanset om du er nybegynder eller rutineret. Skiskolen har kun svenske skilærer, der er uddannet i området. Flere af skilærerne kommer fra Skåne og Göteborg, og de er vant til at tale med danskere. Så sproget er ikke nogen hindring for at få et godt udbytte af undervisningen. Skilærerne tilbringer omkring 130 dage i sæsonen med at færdes på pisterne, så de har stor erfaring med både skiteknik og selve området.
Du finder skiskolen i alle Åres tre skiområder. Der findes hold for stort set alle niveauer af skiløbere, lige fra nybegynderen, snowboarderen med en drøm om prøve de mindre hop eller til den rutinerede skiløber, der gerne vil pudse teknikken lidt af og gøre nogle nye bekendtskaber. Her er det også muligt at leje en ski-guide for en halv eller hel dag.
Åre skal i særdeleshed fremhæves for den såkaldte "Totalskiskole", der henvender sig til alle funktionshindrede skiløbere. Skiskolen tager imod skiløbere med alle handicaps, f.eks. synsskadede, amputanter, bevægelses- og multihandikappede. Kort sagt: Åre er for alle, der vil opleve glæden og spændingen ved at løbe på ski i naturskønne omgivelser. 
Selvom Åre byder på Skandinaviens bedste skibakker, så er her også masser af andre sjove aktiviteter, som gør ferien i Åre mindeværdig.

Off-piste og free-stile

Synes du om at udfordrer dig selv med off-piste, er her også gode muligheder. På "Baksidan" af Åresknutan finder du Skandinaviens måske bedste off-piste, men også de såkaldte "canyons" og skovpartierne på Tegefjället og Mullfjället samt "Skogis"-pisten langs Högåsliften byder på masser af udfordringer i dyb, uberørt puddersne. Men som altid når du færdes i bjergene, skal du være opmærksom på lavinefaren. Hvert år udløses flere laviner i Åre - og desværre får det en gang imellem fatale konsekvenser for overmodige vovehalse. 
I Åre gør man meget for at informere om lavinefaren og afspærre de områder, hvor risikoen er stor. Det er derfor en god idé at respektere de foranstaltninger, sikkerhedspersonalet foretager sig. Du bør altid tale med det lokale personale om snefald og lavinefare, inden du begiver dig ud i den dybe sne. Vi anbefaler, at du hyrer en af skiskolens mange dygtige skiguider for en halv eller hel dag. Guiderne ved hvor den bedste sne ligger og hvor der kan være farer. Og så er det i øvrigt meget fornuftige priser, hvis man er nogle stykker, som sammen hyrer en guide for en dag.
Åre Snow Park er et slaraffenland for free-stylere og snowboardere at boltre sig ved. Her er alt hvad du kan drømme om af half-pipe, rails, boxes og andre "features", samt hop af forskellige sværhedsgrader. På pisten umiddelbart vest for det store hop, finder du mindre hop, hvor børn i alle aldre med en middelgod teknik kan opleve "suget" i maven.

Adrenalin-kick i Åre Zipline

Er du til adrenalin-sus, skal du måske prøve Åres Zipline - en bane af stålwirer, som løber ned gennem en af Åresknutans raviner, hvor du kan glide mellem opsatte tårne. Med hjelm og alt det fornødne sikkerhedsudstyr bliver du klikket på stålwirer og kan kaste dig ud og svæve over ravinen. Den længste tur er 350 meter og samlet svæver du cirka en kilometer på den sorte rute. Den grønne rute er noget kortere og henvender sig til børn over otte år. 
Der er altid to førere med på Ziplinen, som sikrer at alle får en sjov, udfordrende og frem for alt sikker oplevelse. Ved hver udspringstårn bliver du instrueret i en øvelse, du kan prøve at udføre på turen. F.eks. kan du prøve at svæve med hovedet nedad, mens du suser nedover ravinen. Eller hvad med at hoppe baglæns ud med hænderne på ryggen fra udspringstårnet og opleve suget i maven fra de første meters frie fald?

Wellness og badeland på Holiday Club

Efter en god dags aktiviteter ud i vinterlandet, kan det være skønt at slappe af med lidt wellness. På hotellet Holiday Club finder du et stort badeland med tilhørende saunaområde. Her finder du almindelig sauna, finsk sauna, aroma- og lysterapi, dampbad, kneipel og diverse kolde bade. Vandlandet består af et sjov, snørklet bassin, spa-bade, massage-brusebade, et almindeligt svømmebassin, et flot børnebassin og en heftig vandrutsjebane. Endelig er her en snackbar, hvor du kan forkæle dig selv yderligere. Efter et par timer er du med garanti fuldkommen blødgjort.                                                                                                                                            

Gloende sten på Karolinen

Når mørket falder på og det bliver tid til et godt aftensmåltid, byder Åre på flere gode restauranter. Hotel og restauranten – Karolinen skal dog fremhæves. Karolinen er en såkaldt täljstensrestaurant, hvor du har mulighed for at få en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige. Täljstensmenuen består i, at en sten på 350 grader bliver stillet på dit bord sammen med kød i små bider af ren, okse, lam og and, som du selv får lov til at stege på stenen og fortære ad libitum. Til måltidet serveres selvfølge diverse tilbehør og Karolinen har et særdeles velassorteret vinkort. En middag over den gloende sten er en meget social måde at nyde aftensmaden på. Priserne på Karolinen er uhørt fordelagtige - særligt når du tager kvalitet og den samlede oplevelse i betragtning. Du skal dog huske at booke bord i forvejen, da Karolinen ikke modtager uventede gæster.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser