1608 IMG_3598.JPG

Pamplona - en dag uden tyreløb

Google Map...

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Tidsforskel:  Ingen

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien

Tyreløb under San Fermin festen

Hvert år mellem den 6. og 14. juli afholdes den religiøse fest for byens skytshelgen San Fermin. Men det er noget helt særligt, som tiltrækker tusinde af turister fra hele verden i denne periode - tyreløbene gennem byen.
Hver morgen lukkes tyre ud af en indhegning lige uden for den gamle bymidte og bliver dirigeret gennem de smalle, bilfri stræder og forbi rådhuspladsen frem til tyrefægterarenaen.
Modige - for ikke at sige dumdristige - mænd og ganske få kvinder iført hvide T-shirts og røde tørklæder sætter liv og lemmer på spil ved at løbe den 825 meter lange rute foran tyrene. Men man skal vide hvad man gør, for denne tradition har medført mange ulykker og endda dødsfald. 
Tyrene må senere lade livet ved aftenens traditionelle tyrefægtning.

Gennem middelalderbyen Pamplona

Neden for hotellet er en masse folk samlet i et optog med store papmachedukker, og dem følges vi med et lille stykke ind i byen. Vi forhører os om hvad de fejrer og får oplyst, at de holder høstfest for byens skytshelgen San Fermin.
Hen over året afholdes flere forskellige fester, men denne er dog uden tyreløb, men blot en mindre hvor også børnene deltager. 
Vi kommer frem til Plaza Consistorial og stopper ved Pamplonas smukke rådhus med facade fra 1760'erne. Det er herfra, at der affyres en raket, som åbner San Fermin festen med tyreløbet i gaderne.
Herfra følger vi den rute som tyrene løber under festivalen frem til tyrefægterarenaen. 
Foran arenaen ses en buste af forfatteren Ernest Hemingway (1899-1961), der var fascineret af tyrefægtning og Pamplona, hvor han blev inspireret til at skrive flere romaner bl.a. "Og solen går sin gang" fra 1926.
Hemingway havde også en stamcafé på Plaza del Castillo - Cafe Iruna - som vi afslutter den guidede rundtur ved.

Katedral med kongelig sarkofag

Pamplonas absolutte centrum er Plaza del Castillo og det har det været i umindelige tider.
I romertiden hed byen Pompaelo og senere blev Pamplona fra 800-tallet og op i 1500-tallet hovedstad i kongeriget Navarra.
Blandt dette lands omskiftende regenter fremtræder Carlos III (1361-1425) som en betydelig konge, der gennem ægteskabelige forbindelser skabte fred med nabolandene, ligesom han reformerede retssystemet.
Vi møder Carlos III med tilnavnet "Den Noble" på hjørnet af pladsen og gaden opkaldt efter ham. 
Det er også i denne travle indkøbsgade, at vi ser kunstneren Rafael Huertas gribende skulptur af tyreløbene. 
Vi støder på bymuren som vi følger og ser de forskellige med bastioner fra 1700-årene og kommer bag om bispepaladset fra 1640'erne.
Tæt ved ligger den okkerfarvede katedral Santa Maria med en lidt tam neoklassisk facade fra 1780'erne og som i klokketårnet har Spaniens største kirkeklokke La Maria på hele 12 tons!
Inde i den smukke gotisk indrettede katedral ses en meget fin sarkofag udført i alabast med kong Carlos III og hans hustru Leonor.
Næste formiddag er der god tid inden vi fortsætter vores rundrejse i Nordspanien, hvorfor vi lægger vejen forbi det store citadel bygget mellem 1571 og 1645, der i dag er udlagt som en stor park. 
Herefter kører vi mod byen Zaragoza i den spændende og naturskønne region Aragonien.