1114 IMG_3261.JPG
Rundrejse til

Katedralen i Leon

Google Map...

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Tidsforskel:  Ingen

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien

Leon - en livlig by

Da vores store bus ikke kan køre gennem de smalle stræder i centrum af Leon, sættes vi af på Plaza Santo Domingo for enden af byens livlige gågade Calle Ancha, hvorfra vi ledes frem mod katedralen.
Og allerede her ser vi de første bygninger som skiller sig ud - renæssancebygningen Palacio de los Guzmanes, som tilhørte Guzman, en magtfuld og indflydelsesrig familie i Leon. Bygningsarbejdet blev påbegyndt i 1560, men blev standset i 1572. I 1882 overtog Leon-provinsen bygningen, der senere blev udvidet og først stod helt færdig som provinsens administrative bygning i 1977.
Den anden iøjnefaldende bygning ligger lige overfor og ligner mest et eventyrslot. Det er Casa de Botines, der er en af de tre bygningsværker af arkitekten Antonio Gaudi, som er opført udenfor Catalonien. Bygningen er opført mellem 1891 og 1894 i nygotisk stil med modernistiske påvirkninger og ejes af en bank. 

Leon fik navn fra en romersk legion

Leon blev grundlagt af romernes syvende legion, der har lagt navn til byen - men "leon" betyder også løve og statuer af løver finder vi overalt i byen.
Leon ligger på den øst-vestgående romerske vej, der senere blev benyttet som pilgrimsvejen til Santiago - og som fortsat benyttes i vore dage.
Det var her at den kristne kongemagt tog magten i 900-tallet, men det var ikke uden kampe med maurerne, for maureren Almansores generobrede og nedbrændte byen i 996. 
Men fra 1000-tallet blev Leon landets samlende hovedstad og herfra påbegyndte kongerne med hjælp fra tempelridderne generobringen af Spanien i de næste århundreder.

Katedralen i Leon - en af byens store juveler

Den gyldne sandstenskatedral i Leon er bygget oven på den første kongelige katedral fra 900-tallet. Katedralen, som blev påbegyndt i 1258, stod færdig mindre end 100 år senere.
Den gotiske facade består af to majestætiske tårne adskilt af et midterparti med et kæmpemæssigt rosenvindue, som er hele otte meter i diameter. 
Nederst prydes facaden af tre spidsbuede indgangsportaler med fine udsmykninger og detaljerede relieffer fra 1200-tallet.

Et spil af lys i Leons katedral

Vi træder ind i det 90 meter lange kirkerum, der er 40 meter bredt på det bredeste sted, og betragter de høje hvælvinger.
Noget af det mest betagende ved katedralen i Leon er de omkring 200 forskelligt farvede blyindfattede ruder, hvor det skiftende dagslys trænger igennem og farvelægger de himmelstræbende kirkevægge, søjlerne og de gotiske buer i loftet. 
Det bedste lys fås formiddag eller eftermiddag, hvor solens stråler står lavt.
Nogle af disse uovertrufne ruder, hvoraf de ældste er fra 1200-tallet, har mønstre, mens andre har billeder af helgener og med bibelske fortællinger eller gengiver dagligdagens hændelser som f.eks. jagtscener. Her findes også blyindfattede ruder med planter og fantasidyr.

Forskellige stilperioder

Udover hovedaltret og de mange sidealtre findes mange gravpladser. Fra forskellige stilperioder er her en samlinger af Jomfru Maria-statuer og krucifikser med den korsfæstede Kristus, der i den romanske stil er afbildet med spredte ben med hvert sit søm gennem fødderne, mens man i den senere gotiske stil ser Kristus med krydsede fødder med kun et søm igennem. I katedralen findes også en smuk klostergård samt et museum, hvor man kan besøge skatkammeret på en guidet tur.
Efter besøget i katedralen har vi tid til at spadsere en lille tur i byen, hvor vi bl.a. kommer forbi Basilica de San Isidoro, hvor flere af Spaniens tidlige konger ligger begravet.
Vi møder vores rejsefæller ved bussen, der kører os til Hotel Eurostars i Leon, hvor vi har en enkelt overnatning, inden vi næste dag fortsætter til endnu en betagende by på Camino de Santiago - for at se katedralen i Burgos.