I skyggen af Teide på Tenerife - De Kanariske Øer, Spanien
Log ind Log ind
I skyggen af Teide på Tenerife - De Kanariske Øer

I skyggen af Teide på Tenerife - De Kanariske Øer

Fra det sydlige Tenerife er vi kørt ind på øen og op gennem fyrreskove og er snart over skyerne. Det er fascinerende at opleve de forskellige klimazoner. Vi passerer øens højest beliggende by Vilaflor 1.400 moh. og snart er vi oppe i det barske lavalandskab i skyggen af den 3.718 meter høje vulkan Teide.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

For foden af Teide

Hotel Parador ligger som det eneste hotel i Teide National Park, 2.200 moh. med en enestående udsigt til vulkanen Teide. Nationalparken blev etableret i 1954 og kom på UNESCO’s verdensarvsliste i 2007. Inden aftensmaden serveres, når vi at spadsere en tur til den nærliggende lavaformation Roques de Garcia, hvor vi også ser den helt specielle formation Guds Finger - Roque Cinchado - der ser ud som den kunne vælte når som helst. I den nedgående sols sidste stråler kan vi se en anden speciel klippeformation i Ucanca-dalen - den spidse La Catedral. Bag Hotel Parador rejser Montane de Guajara, 2.712 moh. som vi havde stor fornøjelse af at bestige for nogle år siden - hele tiden med udsigt til Teide.

Roque Cinchado - GudsFinger neden for vulkanen Teide

Roque Cinchado - GudsFinger neden for vulkanen Teide

På toppen af Teide - næsten

Denne morgen er vi tidligt fremme ved kabelbanen Teleferico del Teide, før busserne fra turistbyerne arriverer og der dannes lange køer for at komme op på Teide. Gondolen kører hvert 10. minut, så ventetiden er her til morgen ubetydelig. Det tager kun nogle minutter, så er vi oppe ved topstationen i 3.555 meters højde. Vi kan straks mærke, at luften er tyndere og hjertet banker hurtigere, når vi bevæger os. Der skal ikke meget til i disse højder for at blive forpustet. Vil du helt op på toppen og se kraterkanten og selve krateret, kræver det, at du i forvejen har bestilt adgang. Det er gratis, men man skal gøre dette for at have kontrol med, hvor mange mennesker der bestiger Teide og samtidig har mulighed for at begrænse besøgene af hensyn til erosionen og miljøet.

Afblomstret juvelslangehoved for foden af Teide

Afblomstret juvelslangehoved for foden af Teide

Imponerende udsigter

Mod øst er der anlagt en sti (vi kan faktisk ikke gå andre steder i lavaen) og ved et udsigtspunkt har vi hele østsiden af Tenerife liggende for vores fødder. Langs nordkysten kan vi bl.a. se byen Puerto de la Cruz. Mod syd kan vi se en af verdens største calderaer, der opstod ved at alt materiale som lå over magmaen (den glødende lava) faldt sammen, da lavaen sprøjtede ud af Teide. Calderaen kan kun ses mod syd. Mod nord er calderaen og meget af lavaen skredet ned af Teides stejle side og ud i Atlanterhavet.

Udsigt over calderaen - en af verdens største vulkankratere

Udsigt over calderaen - en af verdens største vulkankratere

Vulkanaktiv zone

På den anden side af topstationen ses et lille hul, hvor svovldampe fosser ud, hvilket tydeligt viser, at Teide endnu ikke er en udslukket vulkan. Det sidste vulkanudbrud på Teide var dog helt tilbage i 1798. Det seneste udbrud på Tenerife var i 1909, men De Kanariske Øer ligger i en vulkansk aktiv zone. Længst mod vest har vi udsigt til naboøen La Gomera, der lige som alle de øvrige kanariske øer er skabt af vulkanudbrud for 10–15 mio. år siden.

Gasarter siver ud fra vulkanens klipper

Gasarter siver ud fra vulkanens klipper

Vandring over Las Canadas

For foden af Teide samles vandregruppen atter for at spadsere på en god grussti gennem lavamarken på tværs af Las Cabadas, der er en af verdens største calderaer. Det er et smukt, men også et dramatisk månelandskab vi vandrer gennem, hvor lavaformer og myriader af farver bekræfter, hvor forunderlig verden er. 

Vandretur gennem Las Canadas

Vandretur gennem Las Canadas

Vi følger rute 16 til Sanatorio - et tidligere sanatorium for folk med lungesygdomme, som trængte til ren, tør luft - og her spiser vi de medbragte madpakker. Herefter fortsætter vi tæt på randen af calderaen ad rute 4 tilbage mod Hotel Parador og ser undervejs resterne af de ellers meget smukke endemiske blomster - juvelslangehoved (Echium wildpertii) - som om foråret står med røde blomster.

Sanatorio del Teide i Las Canadas

Sanatorio del Teide i Las Canadas

Smuk tur over højderyggen på Tenerife

Inden vi forlader nationalparken besøger vi nationalparkens besøgscenter ved El Portillo, hvor der vises en film om Teide og De Kanariske Øer. Så sættes der kurs mod regionshovedstaden Santa Cruz og vi følger den højtliggende landevej TF-24. Her gør vi holdt ved udsigtspunktet Mirador de Ayosa for nyde et af de overraskende fænomener på Teneride - skyerne fra havet der lægger sig som en hvid dyne over nordkysten. Disse skyer når normalt ikke over 1.500 meter, så over denne højde skinner solen fra den blå himmel. Det er som at se det hele fra et fly. 

Skyerne ligger under toppen af Teide

Skyerne ligger under toppen af Teide

Bytur i Santa Cruz

Lige op ad et af Santa Cruz's grønne åndehuller Parque Gracia Sanabria ligger Hotel Taburiente - et dejligt hotel med en moderne indretning. I byen bor der ca. 220.000 mennesker og i parken findes mere end 200 forskellige plantearter, blomstrende træer og mange fine skulpturer. Det overrasker at se grønne papegøjer i trætoppene. Både gaden Calle El Pilar og den centrale gågade Calle Castillo byder på fine bygninger i forskellige stilarter med gode forretninger, der gør gaderne til lidt af et shoppingsparadis.
Gaderne ender ved den store plads Plaza de Espana med skulpturer i jugendstil og et kæmpemæssigt vandbassin midt på pladsen. Mod syd passerer vi floden Barranco del Santos og kommer til den store markedsplads El Mercado. På tilbagevejen besøger vi byens ældste kvarter med klassiske huse omkring kirken Iglesia de La Concepcion. 

Parque Gracia Sanabria i Santa Cruz

Parque Gracia Sanabria i Santa Cruz

La Laguna - en kulturperle

Denne formiddag bruger vi i Tenerifes tidligere hoved San Cristobal de La Laguna som blev grundlagt i 1496 og var hovedstad frem til 1723. La Laguna, der i dag er på UNESCO’s verdensarvsliste, er nærmest et levende museum med fine renoverede rigmandshuse, kirker og klostre med rødder tilbage til 1500-tallet. Fra Plaza del Adelantado kan vi se det store kloster Convento de Santa Catalina de Siena med en karakteristisk træbygning øverst på muren. Herfra kan nonnerne se ud gennem trægitteret, hvilket er den eneste kontakt de har til verden uden for klosteret.

Klostret Santa Catalina de Siena i La Laguna

Klostret Santa Catalina de Siena i La Laguna

Kolonitidshuse med smukke patioer

Byens små stræder giver én ideer om De Kanariske Øers første storhedsperiode. Midt i den gamle bydel ligger La Laguna katedral Catedral de Nuestra Senora de los Remedios, hvis ældste dele er fra 1515. For enden af hovedgaden Calle Capitan ses kirken Iglesia de Nuestra Senora de La Concepcion med et fint fritstående klokketårn. 
Er du til kolonitidshistorie, historiske museer, smukke gamle bygninger, fred og ro, kan La Lagune bestemt anbefales. En by vi gerne besøger igen. Vandregruppen mødes på markedet ved Plaza de San Francisco med kloster og kirke af samme navn for at proviantere, inden vi fortsætter ud på Anaga-halvøen. Vidste du, at man på blot 40 minutter kan komme med sporvogn fra Santa Cruz til La Laguna?

Catedral de Nuestra Senora de los Remedios

Catedral de Nuestra Senora de los Remedios

Vandring i Anagabjergene

Ved byen Las Carboneras starter dagens vandretur på asfaltvejen mod Chinamada. Undervejs er der en enestående udsigt mod Roque de Taborno. Denne specielle klippeformation menes at være stivnet lava i selve kraterrøret. Det omkringliggende materiale er gennem årtusinder eroderet væk, så kun søjlen står tilbage.

Kapel ved landsbyen Las Carboneras

Kapel ved landsbyen Las Carboneras

Vandreturens sidste picnic

Fremme i Chinamada anretter vi dagens picnic i skyggen under et halvtag ved det lille kapel. Det er nok ikke den sidste nadver, men igen er her arrangeret et fint udvalg af grønt og kød samt diverse oste. En god picnic er et af kendetegnene ved disse vandreture.

Højt over kysten

Højt over kysten

I et spektakulært landskab

Nu starter sidste del af turen fra Chinamada og 600 højdemeter ned til Punta del Hidalgo. Visse steder er her langt ned, hvorfor enkelte med lidt højdeskræk (og/eller ømme lår fra de tidligere dages vandreture) vælger at køre med bussen til Punta del Hidalgo.
Vi som vandrer får igen en fantastisk naturoplevelse over de dybe kløfter med udsigt mod bjergene, den barske kyst og Atlanterhavet. Endemiske planter, kæmpemæssige kaktus, enkelte fugle, sommerfugle og masser af firben møder vi på den smalle vandresti som klæber sig til siden af de stejle kløfter.

Stier langs terrasser i Chinamada

Stier langs terrasser i Chinamada

Da alle er kommet ned til bussen, kører vi til Bajamar og holder en pause så de der vil, kan få en dukkert i havvandsbassinerne, inden vi returnerer til den sidste aften i Santa Cruz før hjemrejsen i morgen.

Surfere ved Bajamar

Surfere ved Bajamar

Fakta om Spanien - De Kanariske Øer

De Kanariske Øer hører til Spanien og ø-gruppen består at øerne Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro samt Fuerteventura. Hovedbyerne er Las Palmas de Gran Canaria og Santa Cruz på Tenerife.

Befolkningstal: Ca. 0,4 mio.

Areal: Ca. 7.447 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 3.756  km.

Mest besøgte attraktioner: Badestrande og vandreture i bjergene

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinfo: Spanien

Turistinfo: De Kanariske Øer