522 IMG_3447.jpg
Rundrejse til

Gamle middelalderbyer på Sølvruten

Google Map...
Spanien

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Spanien

På egen hånd i Plasencia

Vi har formiddagen på egen hånd i byen og vores rejseselskab er på ingen tid spredt i de smalle brostensbelagte stræder. Vi opsøger turistkontoret og får en overvældende fin modtagelse og forsynes med bykort og forklaringer om hvad der er at se hvor, samt brochure for en udstilling i museet "Museo Tifologico de Plasencia" bag kontoret, som vi indbydes til at se nærmere på.
Her ses modeller af seværdigheder fra byen, malerier og skulpturer samt billeder. Både de spansksprogede brochurer samt skiltningen ved genstandene er forsynet med blindskrift - og kustoden ligefrem opfordrer os til at berøre de mange udstillede genstande.
Plasencia har været beboet meget længe og både berbere og romere har været her, men det er kong Alfonso den 8. som regnes for byens grundlægger i 1189, da byen fik sit eget våbenskjold.

Katedralen i Placensia

Da vi vil besøge katedralen kommer vi ind midt i en messe og vil ikke forstyrre, hvorfor vi nøjes med at betragte katedralen udefra. Det er i virkeligheden to katedraler, fra hvert sit århundrede det 12. og 14. som er bygget sammen. Renæssancefacaderne er imponerende, men katedralens største seværdighed er alteret og de udskårne korstole, der er nogle af de flotteste i hele Spanien. På museet ses bl.a. en model af en korstol, hvor en mand får smæk af en kvinde. Måske er det derfor, at fotografering i katedralen ikke er tilladt!
Over for katedralen ligger det honningfarvede hus Casa del Deán opført i gule sandsten med en yndig hjørnebalkon hvorover våbenskjoldene ses. Men her er mange andre fine paladser, hvoraf flere er indrettet som museer - f.eks. tekstilmuseet. 
Vi træder ind i San Pedro kirke, hvor en venlig kirkebetjent viser os rundt og tænder lys, så vi kan fotografere den fine altertavle, døbefont m.v.

Plasencias bymur og akvædukt

Vi beslutter os for at spadsere ud til den romerske akvædukt og på vejen ser vi, at det er muligt at komme op på bymuren fra et af byens andre turistkontorer. Fra toppen af et forsvarstårn har vi et glimrende udsyn over bymuren og den store katedral. Vi fortsætter ca. 10 minutters gang længere ud ad vejen og kommer frem til akvædukten, der med sine 55 buer ligger smukt i et lille parkanlæg.
Tilbage i centrum leder ikke færre end 10 gader, der alle har navne efter de forretninger, som lå her i middelalderen (ostegaden, skohandlergaden etc.) hen til byens centrale plads - Plaza Mayor. Her er det den mandsstore figur Abuelo Mayorga (bedstefar), som klatrer oppe i rådhusets klokketårn, som tiltrækker sig opmærksomheden. Men pladsen er også kendt for sit ugentlige tirsdagsmarked, som har været afholdt her de seneste 800 år.

Frokost i fornem parador

Ved frokosttid mødes vi alle på Plaza Mayor og spadserer samlet hen til Santo Domingo kirke og kloster, hvor Parador de Plasencia er indrettet i det tidligere Convento de los Dominicos fra midten af 1400-tallet. En parador er et fint hotel med høj service og gastronomi indrettet i et tidligere palads/kloster og dem findes der flere af rundt omkring i Spanien. Som restaurantens gæster kan vi gå rundt i paradoren og betragte de smukke lokaliteter og de stilfulde møbler. En vidunderlig stentrappe fører op til 1.sal hvor gæsteværelserne er indrettet. På hotellets højtliggende terrasse, der også har svømmepøl, er der en fin udsigt ud over landskabet.
Vi får et behageligt køligt - lidt rustikt - selskabslokale stillet til rådighed og indtager et dejligt frokostmåltid naturligvis ledsaget af spansk hvid- og rødvin ad libitum. Lækkert.

Den romerske hærvej - Sølvruten

Med fyldte maver skal det indrømmes, at det kan være svært at holde sig vågen i bussen, mens den fortsætter nordover mod en anden af Spaniens regioner - Castilla y Leon, Spaniens store centrale region. Ved byen Baños de Montemayor findes et stykke af den oprindelige romerske hærvej brolagt med store granitsten. Også maurerne brugte ruten som transport- og handelsvej. 
Vi spadserer et stykke op ad vejen, der i dag udgør den nordlige pilgrimsrute til Sct. Jacob’s katedral i Santiago de Compostela. Pilgrimsstien snor sig over bjerge med fantastiske naturudsigter, gennem korkegeskove, over vinmarker og undervejs bor man i forskellige herberger, der ligger langs ruten. 
Vores rundrejse fortsætter gennem et mere kuperet terræn og på vejen mod Salamanca skulle vi have besøgt et spansk skinketørreri, men fremme ved fabrikken er der ingen til at tage imod os og vi bliver enige om, at de nok holder siesta og derfor har glemt alt om os! Vores rejseleder lover os imidlertid, at vi nok skal få smagt Jamón Ibérico i morgen. Først på aftenen er vi fremme ved vores hotellejligheder på Hotel Hall 88 i Salamanca og kan derefter selv gå i byen og spise. Fra hotellet tager det knapt 30 minutter at spadsere ind til centrum.

Universitetsbyen Salamanca

Denne dag starter med at vi bliver kørt de ca. to km. ind til byens centrum, hvor den lokale guide Maria, leder os hen til det gamle universitet, der blev grundlagt i 1218. Universitetsbygningerne er fra 1415 til 1433 og indenfor ser vi flere auditorier, hvoraf et endnu har de originale træbænke, hvor de studerende sad tæt og ubekvemt. Et andet fint lokale er eksaminationslokalet, hvor inventarer dog er af nyere dato. Universitetskapellet besøges og der er lejlighed til at gå en tur rundt på første sal og se patioen lidt oppefra.

Katedralen i Salamanca

Vi passerer det berømte muslingeskal hus, Casa de las Conchas, hvor facaden er pyntet med 400 muslingeskaller, og når hen til den imponerende katedral, som er bygget i flere faser fra 1513. Et utal af tårne, spir og kupler pryder katedralen, som tager sig bedst ud lidt på afstand - f.eks. fra den romerske bro over floden Rio Tormes. Inde i det vældige kirkerum er det det smukke alter med 53 malede tavler fra Jesus’ liv, som tiltrækker vores opmærksomhed. 
Vi besøger også det tilknyttede museum med helgengrave, statuer af helgener og præster og andre kirkelige effekter.

Lufttørret sinke og Jamón Ibérico

I et charcuteri med speciale i lufttørrede svineskinker hører vi om den "almindelige" skinke, hvor svinene fodres med normalt foder, og den særlige skinke Jamón Ibérico fra sorte svin, som bl.a. fodres med agern, der giver kødet en helt særlig smag og struktur - og derfor er dyr. Vi prøvesmager begge typer - og indrømmet, den dyre smelter på tungen og er bedst.

På egen hånd i Salamanca

Selveste Hannibal fra Kartago (ham med elefanterne over Alperne) har været her før han i den sidste puniske krig endeligt blev slået af romerne. Siden var maurerne her, indtil de blev slået tilbage af de kristne i 1085. I dag har byen ca. 170.000 faste indbyggere samt ca. 40.000 studerende, så det summer af ungdom og liv, da vi indtager Plaza Mayor, der regnes blandt de smukkeste pladser i Spanien. Den er opført i 1775 og om omgivet af buegange, hvorunder der ligger fine forretninger.
Vi spadserer over den romerske bro, går langs Rio Tormes og tilbage mod katedralen. Vi slår et slag rundt i byen, hvor hver gade og hvert torv byder på gamle kirker, klostre, paladser og masser af mennesker, der spiser og drikker ved små boder under højlydt popmusik på byens små pladser.
Vi mødes alle på Restaurante Tobogan og efter en udmærket frokost med typiske castilianske retter vælger de fleste af os at tage med bussen tilbage til Hotel 88 for at slappe af før aftenens oplevelser.

Aften på Plaza Mayor

Først på aftenen kører bussen, de af os som vil opleve Salamanca om aftenen, ind til byen. Selv finder vi et bord på fortovsrestauranten Meson Don Pepe lige uden for en af portene til Plaza Mayor og kan sidde og betragte menneskestrømmen passere forbi, mens vi nyder en dejlig skaldyrssuppe. 
Da nattehimlens tæppe er bredt ud, spadserer vi igen over på den anden side af floden for at se byen badet i aftenlyset.

Ávila med den intakte bymur

Næste formiddag kører vi videre til byen Ávila, som ligger på Castiliens frugtbare højslette 1.030 moh. Stedet er blandt Spaniens mest solrige pletter, og er på UNESCO’s verdens kulturarvliste pga. den ca. 2,5 km lange, intakte bymur med 88 tårne og 9 porte, der blev bygget i 1100-tallet. Men byen er også kendt som fødestedet for den hellige karmeliternonne Santa Teresa, der reformerede katolicismen. I midten af 1500-tallet havde den katolske kirke udviklet en ødsel livsstil med bl.a. druk og hor, og den hellige nonne nedskrev hvorledes hun mente, at man skulle leve spartansk og dyrke sin tro efter strenge idealer.
På den guidede bytur besøger vi forskellige paladser med fine patioer i mudéjar-stil og besøger naturligvis også Santa Teresa Kirke med statue af den hellige nonne. Vi ender i byens katedral, der også er fra 1100-tallet og dermed Spaniens ældste gotiske kirke.
Frokosten indtages i Palacio de los Veladas - et hotel indrettet i et vidunderligt 1700-tals palads med buegange omkring pationes restaurant. 
Og så er vi på vej mod Spaniens hovedstad Madrid.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser