1200 DSC02194.JPG
Rundrejse til

Burgos med Spaniens tredjestørste katedral

Google Map...

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Tidsforskel:  Ingen

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien

Katedralen i Burgos - Castiliens juvel

Vores bus holder ved Rio Arlanzon og vi spadserer over Santa Maria-broen og direkte frem til den gamle byport - Arco de Santa Maria - der er prydet med tårne og statuer af byens højtstående embedsmænd. 
Herfra kommer vi direkte ind i centrum af Burgos, hvor vi bliver modtaget af Spaniens tredje største katedral, som er at finde på UNESCO's verdensarvsliste.
Denne gotiske katedral - opført i grå granit - blev grundlagt i 1221 og stod først færdig 500 år senere. De to 84 meter høje klokketårne med kringlede grå spir blev tilføjet i 1500-årene, men er langtfra de eneste spir som dukker op overalt, når vi betragter dette kæmpe bygningsværk.
Vi træder ind i katedralen gennem en flot sideportal prydet med Jesus flankeret af de fire evangelister og de 12 apostle.

Katedralens uvurderlige skatte

En lokalguide tager os med rundt i katedralen, hvor vi ser de mange imponerende altertavler, hvoraf de fleste er belagt med guld eller sølv, og kommer forbi uvurderlige kunstskatte, som pryder kirkerummet i form af bl.a. skulpturer, fresker og malerier. 
Under den store midterkuppel med stjernehvælving ses et gravsted for El Cid - en af de store helte fra generobringen af Spanien efter maurerne.
Vi ser også et fornemt gravsted udført i marmor for en tidligere guvernør og dennes hustru.
Et af katedralens berømte værker er maleriet af Santa Maria Magdalena malet af Giovanni Pietro Rizzoli elev af Leonardo da Vinci. Mange mener, at der her er en slående lighed med maleriet af Mona Lisa (som befinder sig på Louvre i Paris).
Vi slutter besøget ved de lange og rigt dekorerede klostergange med statuer, relieffer og grave efter tidligere helte og regenter og ender ved klosterhaven.

På tur i Burgos

Efter besøget i katedralen har vi et par timer på egen hånd, så vi spadserer op til udsigtspunktet på bjerget ved citadellet - Burgos' forsvarsanlæg. Her fås en glimrende udsigt ud over byen, hvor katedralen naturligvis dominerer.
Neden for bjerget passeres San Esteban-kirken og vi når frem til en af de helt gamle byporte bygget ind i bymuren. 
Vi fortsætter gennem byen, hvor mange af huse har de karakteristiske fremskudte vinduesfag.
Langs Rio Arlanzon følger vi den skyggefulde allé Paseo del Espolon med statuer og musiktribune og spadserer over broen Puente de San Pablo, der er prydet med ridderstatuer.
Her ligger det fine museum for menneskets udvikling - Museo de la Evolucion Humana - som vi sagtens kunne have brugt meget mere tid på.
Vi spadserer ind til Plaza Mayor, endnu en skøn, lukket plads omkranset af fine huse - og her er det (også) muligt at spise sin frokost på en af de mange fortovsrestauranter.

El Cid - en ædel ridder

Lige ved Puente de San Pablo ligger pladsen Plaza de Mio Cid med statue af ridderen El Cid, hvis rigtige navn var Rodrigo Diaz de Vivar og blev født i 1043 lidt nord for Burgos.
Han tjente kong Ferdinando I af Castilien, men blev forvist fra kongeriget efter at have været indblandet i striden mellem kongens sønner Sancho II og Alfonso VI.
Så skiftede han side og kæmpede for maurerne i en periode, men skiftede atter side og indtog Valencia for de kristne i 1094, hvor han blev regent til sin død i 1099.
For sit heltemod fik han navnet El Cid efter det arabiske Al-Sayyidi, som betyder Herre.
Han var en karismatisk mand og udviste stort mod og han blev udødeliggjort som en romantisk helt fra generobringstiden gennem en roman fra 1180.
I 1961 blev der skabt en episk eventyrfilm om El Cid med Charlton Heston og Sophia Loren i hovedrollerne.

Vinhuset Bodegas Bilbainas

Dagens næste stop er i den lille vinregion La Rioja, hvor vi besøger Bodegas Bilbainas. 
Efter en rundvisning i de fugtige og muglugtende vinkældre, som ikke længere benyttes til modning og opbevaring af vin, får vi smagsprøver på den ædle druesaft i demonstrationslokalet.
Herefter fortsætter vi mod Baskerlandet og Bilbao for middag og overnatning på Hotel Gran, inden vi næste dag skal besøge Guggenheim-museet.