300 IMG_2897.JPG

Avila med bymur og den hellige Santa Teresa

Google Map...

Hovedstaden i Spanien er Madrid. Tæt på Spanien ligger De Baleariske Øer med hovedøerne Mallorca og Menorca i Middelhavet. I Atlanterhavet ligger De Kanariske Øer.

Befolkningstal: Ca. 46,5 mio.

Areal: Ca. 505.990  km²

Afstand fra Danmark:  Ca 2.075 km. til Madrid

Tidsforskel:  Ingen

Mest besøgte attraktioner: Storbyer som Madrid og Barcelona og de mange fine badestrande specielt mod Middelhavet. Rundt omkring i landet findes flotte middelalderslotte.

Mere information:

Rejsebureau: Gislev Rejser

Turistinformation: Spanien

På egen hånd i Avila

Der er fundet arkæologiske levninger helt tilbage til keltisk tid, men det var romerne som byggede det første egentlige forsvarsanlæg på denne bakketop på den castilianske højslette. 
Siden har byen skiftevis været i de kristnes og maurernes besiddelse, indtil Alfonso VI i 1090 fik jaget muslimerne på flugt. Han fik hurtigt udbygget fæstningsværket, så det vi i dag kan se er fra 1100-årene – naturligvis udbygget og renoveret gennem tiderne.
Bymuren er ti meter høj og tre meter bred med ikke færre end 88 runde tårne og løbere 2,5 km rundt om byen. Der er ni byporte, som fører ind under muren til den gamle bydel.
Både indenfor og udenfor bymuren ligger flere kirker og vi passerer basilikaen San Vicente, inden vi træder ind i den gamle by gennem den prægtige byport Puerta San Vicente.

På bymuren

Bag bymuren er der kort afstand til katedralen, der blev opført i 1100-tallet, men først færdiggjort 400 år senere, og hvis apsis udgør en del af forsvarsmuren. Katedralens facade regnes blandt de ældste i Spanien med et gotiske udseende.
Ved Plaza Adolfo Suarez, hvor der ses en flot fontæne, er det muligt at komme op på bymuren.
Man kan dog ikke spadsere hele vejen rundt på bymuren, men kan komme op på den to steder og gå et stykke. 
Herfra er der fint udsyn både mod bygningerne i den gamle bydel inden for murene og kirkerne samt det flade omkringliggende landskab udenfor.

Santa Teresa fra Avila

Vi passerer flere smukke stenhuse og stopper ved statuen af Santa Teresa, som ses foran klosteret og klosterkirken, det er bygget oven på hendes fødehjem. Teresa de Cepeda y Ahumada (1515-1582) er af de vigtigste kvinder i den spanske kristne historie. Hun var pige i en søskendeflok på ti og som syvårig stak hun af hjemmefra i håb om at lide martyrdøden hos maurerne. Men hun blev fanget af sin onkel på en bakke lidt uden for bymuren, hvor der i dag står fire søjler - udsigtspunktet Cuatro Postes.
Efter moderens død blev hun opfostret hos augustinske nonner og tilsluttede sig som 20-årig karmeliterordenen. I 27 år boede hun i klostret La Encarnacion, der ses lidt nord for byen.
Teresa havde i 1560 et drømmesyn, som forandrede alt - hun ville gøre oprør mod den ødselhed og levned som datidens katolske kirke havde udviklet sig til og ønskede, at man skulle leve mere spartansk i overensstemmelse med Jesus simple livsstil.
Som kristen katolik skulle man leve under ekstremt simple forhold, gå barfodet og i givet fald bruge pisk for at bøde på sine synder.
Dette var naturligvis ikke populært blandt den etablerede katolske kirke, men i 1562 grundlagde hun sit første kloster for barfodskarmeliterne og rejste senere rundt i Spanien, hvor hun fik støtte fra mange sider, så flere klostre kunne blive etableret.
Teresa blev helgenkåret af Paven i 1622.                                                                                                 

Mod Salamanca

På den korte tid vi har til rådighed i byen, når vi også at komme forbi byens centrale markedsplads - Plaza del Mercado Chico - med byens fine rådhus med facade fra midten af 1800-årene. 
Den firkantede lukkede plads er forsynet med skyggefulde arkader.
På det aftalte tidspunkt møder vi vores rejsefæller ved bussen, som kører os til udsigtspunktet Cuatro Postes lidt uden for byen. Her tager vi afsked med Avila og fortsætter over den frugtbare castilianske højslette - et landbrugsland, hvor der dyrkes korn, majs, solsikke - og er fremme i den gamle universitetsby Salamanca først på eftermiddagen.