1018 IMG_2040.JPG

På tur til Serbien (3/3)

Google Map...

Beograd er hovedstad i Serbien. 

Befolkningstal: Ca. 7,1 mio.

Areal: Ca. 88.381 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.331 km til Beograd

Tidsforskel: Ingen

Mest besøgte attraktion: Beograds historiske steder med bl.a. middelalderborgen

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Serbien

 

Kranietårnet ved byen Nis

Allerede i 1804 var de første oprør mod det osmanniske overherredømme. Der var flere frihedskampe gennem årene og i 1809 blev oprørshæren anført af kommandør Steven Sindjelic slået af tyrkerne i slaget ved Cegar.
Mange serbere blev taget til fange, men Sindjelic nåede at affyre sin pistol mod et krudtlager som sprang i luften og tog mange af hans egne mænd og ham selv med i døden sammen med flere tusinde tyrkere.
Tyrkernes general Hursid Pasha beordrede de overlevende, tilfangetagne serbere dræbt og halshugget. Skindet fra hovederne af i alt 952 serbiske soldater blev flået af, stoppet med halm og sendt til Istanbul som bevis på tyrkernes sejr. 
Kranierne blev stablet i et fem meter højt tårn med Stevan Sindelics hoved på toppen. Dette skulle tjene til skræk og advarsel for andre serberne, så de ikke gjorde mere oprør.
I dag er her 58 kranier tilbage, da man gennem tiden har fjernet kranier for at give disse helte en ordentlig begravelse.

Byen Nis har det meste om Balkan

Inde i centrum ser vi nærmere på Nis, der blev grundlagt tilbage i romertiden. Roms sidste store kejser, Konstantin, blev født her. 
Vi spadserer gennem kvarteret "Det gamle Serbien" og spiser frokosten på Restaurant Stara Srbija - Gamle Serbien.
Efter frokost har vi tid til på egen hånd at opleve byen eller handle i forretningerne på gågaden. Her findes både et nyt stormagasin og et ældre fra kommunisttiden.
Vi spadserer frem til Nis fæstningsanlæg, hvis ældste dele går tilbage til den sene romertid, den byzantinske tid og det osmanniske rige. Bag murene ses bygninger som har indeholdt dampbade (hamam) og termalbade. En tur oppe på fæstningsmuren giver fint udsyn over området.
Inde i parkanlægget ses Beli-Bey moskéen ved siden af en udgravet byzantisk gade fra 400-tallet e.Kr.
Fra den store frihedsplads Kong Milos Torv spadserer vi ud i byens boligkvarterer og ser bl.a. huset hvor filharmonien holder til. Vi kommer forbi en moské med minaret og fortsætter til pladsen med Serbiens Kong Aleksandar højt til hest. 
Vores lille rundtur i Nis slutter ved byens ortodokse katedral, der er et besøg værd.

Landsbyfrokost med balkanmusik

En af dagene er vi kørt til den lille serbisk landsby Srna for at spise frokost på Hotel Aleksej. I hotellets jagtstue serveres et overdådigt måltid med nogle af de lækkerier, man kan finde på Balkan. 
Der er i Serbien tradition for, at man serverer et stort måltid for sine gæster og dette er ingen undtagelse, men her bliver serveret alt for meget mad, med et større madspild - og det er synd.
Mens vi spiser og drikker - bl.a. stedets hjemmebrændte kvædesnaps - underholdes vi med balkanmusik, sang og dans.

Begravelseskirken på Oplenachøjen ved Tobola

Vi er på vej tilbage mod Beograd og besøger den kongelige serbiske gravkirke opført under Kong Peter I. Byggeriet blev påbegyndt i 1910, men pga. 1. Verdenskrig blev kirken først færdig i 1930. 
Begravelseskirken, der udvendigt fremstår i hvid marmor, er viet til Skt. Jørgen (Skt. George) og over indgangen ses Skt. Jørgen kæmpe mod den onde drage, som her symboliserer tyrkerne.
Inde i begravelseskirken overvældes man af hundredvis af billeder udført i kulørte mosaikbrikker i alle farvernes nuancer.
I sarkofagen ligger medlemmer af den kongelige familie begravet og også her er alt dekoreret med vidunderlige mosaikker. 
Dette er et imponerende skue og det kan undre, at denne begravelseskirke endnu ikke er mere berømt.
Dagens frokost indtages på det nærliggende Hotel Oplenac.                                                       

Middag i Beograds gamle bydel Zemun

Det er sidste aften på denne rundrejse i Serbien og tilbage i Beograd køres vi til bydelen Zerum, hvor afskedsmiddagen nydes på restaurant Reka, der ligger med udsigt ud over Donau. Restauranten serverer rigtig god mad og er fyldt med glade, syngende gæster.
Men det bliver nu ikke sent for os, da vi allerede meget tidligt næste morgen skal flyve tilbage mod Danmark.