124 IMG_1508.JPG

På tur til Serbien (1/3)

Google Map...

Beograd er hovedstad i Serbien. 

Befolkningstal: Ca. 7,1 mio.

Areal: Ca. 88.381 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.331 km til Beograd

Tidsforskel: Ingen

Mest besøgte attraktion: Beograds historiske steder med bl.a. middelalderborgen

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Serbien

 

Lidt af Beograd

Vi er ankommet til Serbiens hovedstad midt på dagen og køres gennem byen for en kort orienteringsrunde. Undervejs beretter rejselederen Jelena Stankovic fra Vitus Rejser om Serbien og Beograd. Jelena taler seks sprog - bl.a. dansk - og er født og opvokset i Serbien, hvorfor hun ved en masse om landet og brænder for at fortælle os om det.
Serbien var en del af det tidligere Jugoslavien og er ca. dobbelt så stort som Danmark ca. 88.000 km2. Der er 7,3 mio. indbyggere, heraf ca. 1,7 mio. i Beograd. Men her er mange flere som ikke er registrerede. Mange sigøjnere (her kaldes romaerne sigøjnere) bor i forstædernes slumkvarterer og vil ikke lade sig registrere som en del af samfundet. Sigøjnere føder ofte hjemme og børn kommer ikke i skole! Ingen ved hvor mange sigøjnere der lever i Serbien.
Bussen standser i den gamle bydel tæt på domkirken, hvor vi spiser frokost på Beograds ældste Restaurant ? (Spørgsmålstegnet), der ligger i et spændende hus fra 1823 bygget i tyrkisk stil i en tidligere travl forretningsgade. 
Det underlige navn "?" på restauranten skyldes, at præsterne fra domkirken fandt restaurantens første navn "Ved Katedralen" for fornærmende og navnet var i øvrigt ikke i overensstemmelse med dekretet for navngivning af restauranter! Ejeren satte derfor i protest et ? på skiltet i 1892, som en midlertidig løsning – og derved blev det.

Kalemagdan-fæstningen

Eftermiddagen benyttes til et besøg på Beograds fæstning, Kalemagdan, der har rødder helt tilbage til Romertiden, hvor en romersk garnison blev bygget her på højen, hvorfra man kunne overvåge floderne Sava og Donau.
Fæstningsværket er løbende udbygget op gennem tiderne i middelalderen og senere under Det Osmanniske Rige (tyrkernes regeringsperiode) helt frem til slutningen af 1800-tallet.
Vi kommer gennem flere gedigne porte og ind bag de tykke fæstningsmure og kan fra den høje del af fæstningen nyde udsigten mod Sava-floden, hvor den løber ud i Donau.

Middagscruise

Sidst på eftermiddagen er vi fremme på vores Hotel Falkensteiner, der ligger i den nyere del af Beograd nogle kilometer fra centrum. Hotellet oser af kvalitet og har pæne store værelser, hvor vi kan hvile os inden aftenens udflugt på floderne.
Ved cruise-havnen går vi ombord på skibet Sirena og mens mørket sænker sig over Beograd, sejles vi op og ned af Sava-floden, forbi domkirken og Kalemagdan-fæstningen ud på Donau og kan betragte det hele i nattens flotte belysning, mens der serveres en middagsbuffet med lokale specialiteter, slivovic (blommesnaps) og vin eller øl ad libitum.

Nordpå ad motorvej E75

Efter en overdådig morgenbuffet på hotel Falkensteiner, sætter bussen kurs mod fladlandet nord for Beograd. Man kalder området for "Serbiens spisekammer" og det frodige landskab er så fladt, at det kan overskues, hvis man stiller sig op på en melon!
Undervejs hører vi lidt om de problemer, som man fortsat har efter kommunismens fald - bl.a. den udbredte korruption, hvor det fortsat er muligt at købe sig til et eksamensbevis, en bedre behandling på sygehuset eller en byggetilladelse, hvor ingen myndighed holder opsyn med hvad der bygges!
Arbejdsløsheden er generelt 19% (2014-tal) og enkelte steder er den helt oppe på 30%. Som alle andre steder søger unge mod de større byer og landsbyernes huse forfalder.

Krusjedol-klosteret i Fruska Gora

Bakkerne rejser sig i det fjerne og vi når frem mod højlandet Fruska Gora, der er nationalpark og stopper ved Serbiens mest berømte munkekloster - Krusjedol-klosteret.
En okseblodsrød indgangsportal fra 2009 ved klostermuren har fine mosaikker af klosterets grundlægger munken Maxim Brankovic og hans moder Angelina. Bag klostermurene ses nyere bygninger og længere fremme det originale kloster, der blev bygget i perioden 1509 til 1546.
Inde bag klosterets bygninger ligger klostergården med klosterkirken viet til Jomfru Marias beboelse.
Mange af kirkens originale fresker er desværre forsvundet efter at tyrkerne hærgede landet og satte ild til klosteret i 1716. Men her ses fortsat fresker fra midten og slutningen af 1700-tallet. Det er dog ikke tilladt at fotografere de smukke fresker inde i kirken, men udvendigt ses rester af fresker ved kirkens indgang.
Klosteret bebos af mellem seks og tolv munke samt to nonner, som hjælper til med madlavningen. Munkene sælger lidt souvenir, postkort og lokalt fremstillede produkter. På en høj inden for klostermuren ligger kirkegården og har man kræfter til at spadsere derop skal man gøre det, for udsigten over hele området er fin.

Sremski Karlovci

I den barokke by Sremski Karlovci, der er kendt for sine mange kirker og præstegymnasium, spadserer vi en tur og ser bl.a. Serbiens ældste universitet, hvor man i dag studerer sprog.
På det store torv ligger den ortodokse katedral med dobbelttårne flankeret af den romersk katolske kirke på den ene side og ærkebispens palads på den anden side.
Foran katedralen står fontænen "De fire løver", der blev etableret til minde om den første offentlige vandforsyning i byen. Det siges, at drikker man vandet her, vender man tilbage og bosætter sig i Sremski Karlovci.                                                                                                                         

Tapas-frokost med vinsmagning

Byen er også centrum for Fruska Goras vinproduktion og vi besøger vingården Zivanovic, der gennem flere generationer har haft biavl samt vinproduktion. Det hele dokumenteres på stedets lille museum.
Efter et besøg i vinkælderen etableret tilbage i 1700-tallet dækkes op til tapas-frokost med lokale specialiteter samt vinsmagning der byder på italiensk riesling, temjanika (der kun dyrkes i Serbien og Makedonien), rød cerbanet suvignon, Probus opkaldt efter en romersk kejser fremstillet på solbær, samt to dessertvine Bermet både hvid og rød, der er fremstillet på 27 forskellige krydderier.
Vi smager forskellige honninger og slutter besøget med honningbrandy.                                    

Novi Sad - Serbiens næststørste by

Vi bruger et par timer i Serbiens næststørste by Novi Sad med ca. 350.000 indbyggere, hvor vi kredser omkring rådhuspladsen og den store katolske kirke oprindeligt fra 1742, men genopbygget i 1893. Det 72 meter høje klokketårn har et vidunderligt farvet tag.
Hele pladsen er omsluttet af prægtige palæer. Parallelt med torvet og kirken løber gågaden, med masser af caféer.
Fra en sidegade lyder larmende musik og da nysgerrigheden pirrer os, ser vi, at musikken ledsager et brudepar til en af byens andre kirker - den ortodokse katedral.

Endnu et festligt bryllup

Tilbage i Beograd spiser vi denne aften på restaurant Sesir Moj, der ligger i den populære brostensdage Skadarlija, hvor restauranterne ligger tæt ved siden af hinanden. Musikken strømmer ud af hver eneste af disse restauranter og helt overrumplet bliver vi, da vi træder ind i vores restaurant - for her er en bryllupsmiddag i fuld gang. 
Stedets lokale musikere spiller serbisk musik og brudeparret og dets gæster synger og danser, mens vi noget overrasket får placeret os ved bordet lige op ad brylluppet.
Der går dog ikke mange sekunder før vi er indfanget af den gode stemning og skåler med vores nye venner, mens der serveres grillet specialiteter for os og vin ad libitum slingrer i glassene.
En herlig aften, der kun skærper interessen for hvad vi skal opleve i Serbien, når vi i morgen kører sydpå til Balkanbjergene.