1026 IMG_1066.JPG
Flodkrydstogt

Paladserne i Skt. Petersborg

Google Map...
Rusland - Riis Rejser

Hovedstaden i Rusland er Moskva.

Befolkningstal: Ca. 145 mio.

Areal: Ca. 17.100.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.146 til Sankt Petersborg, 1.563 km til Moskva.

Tidsforskel: To timer foran.

Mest besøgte attraktion: Sankt Petersborg med bl.a. Erimitagen, Vinterpaladset samt Peterhofs Palads samt Moskva med bl.a. Kriml og Den Røde plads. 

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Rusland

Et historisk overblik

Skt. Petersborg blev grundlagt af tsar Peter den Store i 1703 som et forsvarsanlæg på en ø i Nevafloden - det der hedder Peter-Paul Fæstningen. Fæstningen skulle dæmme op for den svenske invasion under Den Store Nordiske Krig. Byen blev i 1712 landets hovedstad efter Moskva, der havde været hovedstaden siden 1500-tallet. Efter udbruddet af 1.verdenskrig blev Skt. Petersborg omdøbt til Petrograd og i 1918 blev Moskva atter hovedstad. I 1924 omdøbte man byen til Leningrad, inden den i 1991 atter fik sit oprindelige navn tilbage.
Under 2.verdenskrig belejrede Nazityskland byen i 900 dage og den blev efterfølgende betegnet som "Heltebyen" af Sovjetunionen.

Sightseeing i Skt. Petersborg

Vi møder vores dansktalende russiske lokalguide som tager med os på bustur til nogle af Skt. Petersborgs vigtigste seværdigheder. Undervejs har vi korte fotostop bl.a. ved Smolny Klosteret, der stod færdig i 1835 og i dag benyttes til koncertsal.
Vi har et kort ophold uden for Blodskirken, der stod færdig i 1907 på det sted, hvor tsar Alexander den 2. blev dødeligt såret af en terrorist i 1881. Kirken er bygget i gammel russisk stil med Vasilij-katedralen på Den Røde Plads i Moskva som forbillede.
På spidsen af Vasilij-øen ved de to Rostumsøjler har vi udsigt udover Neva-floden mod Peter-Paul Fæstningen samt Vinterpaladset.
Vi stopper uden for Skt. Isaak katedralen fra 1858 og slutter sightseeingen med en lille spadseretur ved den meget smukke barokkirke Skt. Nikolaj Katedral - nu sømandskirke.

Peterhof - et pragtslot

Ca. 30 km vest for Skt. Petersborg ligger slottet Peterhof ud til Den Finske Bugt og vi har købt en udflugt hertil. Peter den Store ville væk fra 1700-tallets stank og dårlige luft i Skt. Petersborg, og blev på sine rejser i Europa inspireret af Versailles slottet i Frankrig til at anlægge et lystslot med pragtbygninger og guldfontæner og finurlige springvand - og ikke mindst frisk luft fra havet.

Her er et mylder af mennesker og vi advares om de meget dygtige lommetyve, som altid huserer hvor der er mange turister. Centralt foran det storslåede palads med guldbelagte kupler på taget ligger Den Store Kaskade som via en kanal har forbindelse til havet. I den smukke slotspark findes mellem blomsterbede flere fontæner, statuer og pavilloner ved kunstigt anlagte søer. Alt vand kommer fra bagvedliggende kilder på et højdedrag og springer uden kunstige pumper. Imponerende!
Ude ved Den Finske Bugt kan vi se ind til Skt. Petersborg, og her ligger også et orangeri med fontæne omgiver af blomstrende roser. Her er så meget at se på og man skal faktisk opleve det, for at tro på det. Så en halv dag er slet ikke nok, for vi når ikke indenfor i bygningerne.
NB! Det lykkedes alligevel for en gæst - trods advarslerne - at få frastjålet sin tegnebog. Ærgerligt!

Vinterpaladset med Eremitagemuseet

Skt. Petersborg har mere end 140 museer og i dag besøger vi Vinterpaladset med Eremitagemuseet, der er et af verdens største kunstmuseer med over fem mio. besøgende gæster om året.
Her er samlet mere end tre mio. kunstværker. Værker fra den tidlige middelalders ikoner over sovjetrussisk realisme til moderne installationer. Kunstnere som Leonardo da Vinci, Rembrandt, Paul Gauguin og Henri Matisse er repræsenteret - for blot at nævne et par af de mere kendte. Men her er også oldtidskunst fra Egypten, det antikke Grækenland og Romerriget. Store og flotte samlinger. Udover kunstværkerne er indretningen af paladset imponerende med prægtige trapper, spejle, stuk og prismelysekroner.
Man når ikke gennem museet på en dag - heller ikke på en uge.

Katarinas Palads i Pushkin

Vi har denne eftermiddag køb udflugten til Katarinas Palads i Pushkin. Byen hedder også Tsarskoe Selo (Zarens landsby) og ligger ca. 20 km syd for Skt. Petersborg. Slottet er bygget af kejserinde Elisabeth (1709-1762), til sin mor Katarina den 1. (1684-1727) - Peter den Stores anden hustru. Senere blev paladset udbygget af Katarina den 2. med tilnavnet den Store (1729-1796). Det var således i adelens stormagtdage i 1700-tallet at den italienske arkitekt Bartolomeo Rastrelli blev hyret til at designe slottet.

Tur i Katarina-parken

Vi starter besøget med en spadseretur i det blomsterprydede parkanlæg, hvor udsigten til paladset er imponerende. Her er kunstigt anlagte søer og pavilloner og i en af disse overværer vi en lille koncert fremført af en mandlig kvintet med pragtfulde stemmer.

Et overdådigt palads

Trængslen er enorm i dette overdådigt udsmykkede palads. Her får vi virkeligt et indtryk af adelens frådseri, for overalt er her guldbelagte sale med spejle og lysekroner. Her er loftsmalerier og udsøgt stuk på loft og vægge.
I hold lukkes vi gennem en lang række rum, som angiveligt viser, hvor luksuriøst adelen levede. I et af rummene - Ravværelset - er væggene helt dækket med rav (og her må der ikke fotograferes). Paladset skal også her ses, før man kan tro at nogen har levet i en sådan rigdom - velvidende at folket uden for porten led og sultede.
Kan man forstå, at et socialistisk oprør ventede forude?

Aften med sang og danseshow

Som alternativ til balletten Svanesøen, har vi denne aften købt billetter til et farvestrålende russisk sang- og danseshow. Det er kunstnere fra De Russiske Officeres Hus, der underholder med musik, sang og dans. Vi oplever mandlig skønsang, danse i forrygende tempi, piftekoncert, russisk kosakdans, forskellige farvestrålende kjoler båret af yndige, dansende kvinder samt et glimrende orkester.

Skt. Peter-Paul Fæstningen

Helt ekstraordinært og uden for det oprindelige program arrangerer vores rejseleder denne sidste dag i Skt. Petersborg en udflugt med metroen til Peter-Paul Fæstningen, der er opkaldt efter apostlene og som nævnt har de ældste bygninger i Skt. Petersborg.
Fæstningen var oprindeligt bygget som et værn mod en eventuel svensk invasion og blev senere udbygget med forsvarsmure, fængsel og katedral.

I dag er fæstningen et populært museum, hvor man kan besøge de uhyggelige fængselsceller. 
Her blev kritiker af systemet - både i tsartiden og under bolsjevikkerne - spærret inde og tortureret til døde.

Her når man aldrig det hele

Skt. Petersborg har ufatteligt meget at tilbyde sine turister, og på denne rejse har vi blot stiftet bekendtskab med en brøkdel af, hvad byen kan tilbyde.
Så mon ikke der er basis for at tage til Skt. Petersborg med bus eller fly en anden gang?

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser