681 IMG_0598.JPG
Flodkrydstogt

Kizhi som i gamle dage

Google Map...
Rusland - Riis Rejser

Hovedstaden i Rusland er Moskva.

Befolkningstal: Ca. 145 mio.

Areal: Ca. 17.100.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.146 til Sankt Petersborg, 1.563 km til Moskva.

Tidsforskel: To timer foran.

Mest besøgte attraktion: Sankt Petersborg med bl.a. Erimitagen, Vinterpaladset samt Peterhofs Palads samt Moskva med bl.a. Kriml og Den Røde plads. 

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Rusland

Onegasøen

I går forlod vi Den Hvide Sø for at sejle gennem Kovzha-floden og videre mod Europas næststørste sø Onegasøen. Flere gange i nattens løb er vi blevet vækket af uro uden for vores kahytsvindue. Matroserne på M/S Anton Checkov har rumsteret, da vi i nattens mulm og mørke skulle gennem ikke mindre end seks sluser, som har bragt os hele 80 meter ned fra 112 moh. til 32 moh. Denne morgen ser vi mosekonen brygge på Kovazh-kanalen, inden vi sejler ud på Onegasøen mod øen Kizhi. Europas næststørste sø får tilført vand fra mere end 50 floder og over 1.000 mindre vandløb, men afvandes kun af Svir-floden, der forbinder denne sø med Europas største sø - Ladogasøen. Den gennemsnitlige dybde er 30 meter, men når 120 meter på det dybeste sted. Onegasøen har mere end 1.300 øer, hvoraf de fleste findes i søens nordlige del, hvor også Kizhi-øen, som vi er på vej mod, ligger.

Mens vi krydser Onegasøen, der er stort som et hav uden landkending, får vi mulighed for et besøg hos styrmanden på broen. I modsætning til skibets kaptajn taler styrmanden udmærket engelsk og beretter meget beredvilligt om hvorledes M/S Anton Checkov manøvreres. Vores danske guide fra Riis Rejser oversætter. Skibets ror er blot et moderne joystick, hvorfra skibet kan styres i alle retninger - også sidelæns! Her er naturligvis radar samt ekkolod og alle sikkerhedsforanstaltninger. De som er interesserede i at se maskinrummet er velkomne også her.

Frilandsmuseet på Kizhi-øen

Vi er nu kommet ind i Karelien - den nordvestlige region af Rusland - og foran os kan vi se øen med den karakteristiske trækirke fra senmiddelalderen med de 22 kupler, der nok er den vigtigste attraktion på Kihzi frilandsmuseum. Flere af bygningerne er flere hundrede år gamle og har deres oprindelse, hvor de står, mens andre er flyttet hertil i 1970'erne fra den omkringliggende egn og genopført akkurat som de oprindeligt blev bygget i 1700- og 1800-tallet. 
Frilandsmuseet, der er medtaget på UNESCO's verdens kulturarvsliste, er blandt de største i Rusland og samtlige bygninger er af træ og opført uden brug af søm og skruer. Hele området er åbent med bygningerne spredt mellem markerne i modsætning til f.eks. Danmark, hvor de gamle landsbyhuse blev opført centralt med markerne rundt omkring.
Vi får en guidet rundvisning på frilandsmuseet, der godt kan betegnes som et af højdepunkterne på dette flodkrydstogt.

Et kirkekompleks i træ

Vi starter besøget ved kirkekomplekset, hvor det bag kirkemuren viser sig, at her er to kirker, den store sommerkirke - Forklarelseskirken - der stod færdig i 1714 med hele 22 løgkupler og en lille vinterkirke - Forbønskirken - bygget i 1694 og rekonstrueret i 1764. Derudover er her et klokketårn fra 1862. Alt er udført i træ, og på en så snedig måde, at solens lys får træpladerne på kuplerne til at skinne, som var de lavet af det pureste sølv. Bag kirkemuren ses også en mindre kirkegård med det russisk ortodokse kors der har tre tværbjælker. Den korte øverste symboliserer skrifter over Jesus hoved, da han blev korsfæstet. Den midterste hvor armene blev naglet fast og den nederste skrå bjælke symboliserer fodstøtten.

Besøg i Forbønskirken

Vi besøger den lille vinterkirke, der er fyldt med forskellige ikoner og kan iagttage den flotte ikonostase, der adskiller kirkerummet og det bagvedliggende alter, som kun præsterne har adgang til. Ikonostasen er opbygget efter bestemte regler. I midten findes døren (porten til Paradis) omgiver af Jomfru Maria og Ærkeenglen Gabriel. Oven over er der en eller flere rækker af ikoner med helgener på siderne af den centralt placerede Jesus. Flere af de skønne ikoner er fra 1600-årene, men de fleste er af nyere dato fra 18. århundrede.

Traditionel bondegård fra Karelien

Ved besøget i en af de traditionelle bondegårde, bliver vi placeret i storstuen på bænke langs husets ydervægge. Huset er opbygget helt traditionelt og har i det ene hjørne komfuret centralt placeret så det kan opvarme flere rum. Her er også spisestedet og tallerkenrækken. I et andet hjørne står sengen. Øverst er høloftet, men i dag står her en åben fiskerbåd og andre redskaber.
Her boede 18 personer som også levede af fiskeri. Man havde fire heste og 10-15 køer. Høns holdt man ikke, da man ingen korn havde og her var for koldt til at holde svin. Man dyrkede hør og vævede tøj. I et af de andre lokaler arbejder en ung kvinde koncentreret med sit håndarbejde, der naturligvis er til salg.

Klokkespil fra kapel

Vi kan høre klokkespil i det fjerne og på vejen derhen gør vi holdt ved en lille bygning, som hører til bondegården. Den ligger helt nede ved søen og viser sig at være en sauna - akkurat som finnerne har det helt nede ved søen. Her er flere interessante bygninger og mennesker som demonstrerer deres håndværk, det være sig fint tømmerarbejde, snoninger, hækling, kurvefletning etc. Alle er iført tøj fra før tiden gik af lave. Ved Ærkeenglen Michaels Kapel overværer vi et dygtigt udført klokkespil, inden vi på egen hånd kan udforske resten af det store friluftsmuseum.

Fiskerhytter

Vi spadserer længere ud på øens sydspids, hvor vi oplever et mere maritimt miljø med fiskerbåde, fangstredskaber og fiskerhytter. 
Onegasøen, der er rig på både laks og ørred, har været en vigtig ressource for de mennesker som har levet her gennem tiderne.

Storbondens gård

Vi fortsætter langs kysten mod nord, forbi stedets vindmølle og når frem til storbonden Yakovlevs gård fra 1890. Elegante udskæringer i gavlen og omkring vinduerne, fortæller os at denne storbonde ikke var nogen fattig mand. Indvendigt er huset stort set opbygget på samme måde som tidligere set.

Afslapning på Onegasøen

Først på aftenen sejler vi atter ud på Onegasøen, som krydses endnu en gang og kan nyde solen fra soldækket i en times tid, inden middagen serveres i restauranten. Denne aften afsluttes med klassisk koncert med romantiske klaverstykker, glimrende udført af husets dygtige pianist.
Vi ser ikke mere af Onegasøen og i morgen sejler vi ad Svirfloden mod de ejendommelige huse i Mandrogi.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser