456 IMG_0331.JPG
Flodkrydstogt

På Volga-floden til et mord i Uglich

Google Map...
Rusland - Riis Rejser

Hovedstaden i Rusland er Moskva.

Befolkningstal: Ca. 145 mio.

Areal: Ca. 17.100.000 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.146 til Sankt Petersborg, 1.563 km til Moskva.

Tidsforskel: To timer foran.

Mest besøgte attraktion: Sankt Petersborg med bl.a. Erimitagen, Vinterpaladset samt Peterhofs Palads samt Moskva med bl.a. Kriml og Den Røde plads. 

Mere information:

Rejsebureau: Riis Rejser

Turistinformation: Rusland

De første sluser

Moskva Kanalen blev bygget i Stalintiden mellem 1934-37 og forbinder Moskva ad vandvejen med Østersøen, Sortehavet og Det Kaspiske Hav. Vi skal gennem 18 sluser på vores 1.267 km lange rute gennem det nordvestlige Rusland fra 162 moh. ved Moskva og ned til havets overflade ved Skt. Petersborg og Den Finske Bugt. Kort efter start skal vi alle deltage i en obligatorisk sikkerhedsøvelse, som går ud på at iføre sig redningsvest, der ligger i kahytten, hvorefter en fra skibets besætning kontrollere, at man bærer den korrekt. Den første sluse er altid spændende og fra dækket følger vi hvorledes skibet sænkes otte meter ned mod næste vandniveau. Nogle af sluserne er blot 18 meter bredde og da M/S Anton Checkov er 16,7 meter bred, kræver det en vis manøvredygtighed. Når skibet er lukket ind i slusen, går der kun ganske få minutter til vandet er fosset ud foran slusen og vi er på niveau med næste strækning og sluseportene åbnes. 
I alt er her seks sluser på Moskva Kanalen, inden vi når Uglich Reservoir 102 moh.
Men det ser vi ikke, for aftenen begynder med kaptajnens velkomstdrik i Panoramabaren, hvor besætningen præsenteres. Det foregår på engelsk, men rejselederen oversætter til dansk, så alle kan forstå, hvad der bliver fortalt. Efter middagen underholder skibets musikalske duo med russiske folkesange.

På Volga-floden

Da vi denne morgen vågner og ser ud af kahyttens vindue, er vi på Ruslands længste flod Volga, der er 3.692 km lang. På denne strækning kaldes den brede flod Uglich Reservoir. For at kunne sejle fra Skt. Peterborg til Moskva (i princippet helt til Sortehavet) har man i første halvdel af 1900-årene gravet kanaler mellem forskellige floder og søer og reguleret vandstanden med store dæmninger til produktion af vandkraft med tilhørende sluser. Nogle kalder da også de kunstigt opståede søer for "Dødens hav", dels fordi tusinder af Stalins straffefanger omkom under de gigantiske byggerier, men også fordi byer og god landbrugsjord blev oversvømmet. På søen sejler vi bl.a. over byen Kaljazin, hvor det eneste som rager op over vandet er klokketårnet fra St. Nicolaj Kirke.

Byen Uglich

Efter at have passeret Uglich-slusen er vi kommet yderligere 11 meter ned i Rybinsk reservoiret og kan se byens vandkraftværk, inden vi lægger til kaj sammen med øvrige skibe. På kajen modtages vi af glade musikanter, inden vi i grupper spadserer ind mod byen, der blev grundlagt i 1148. Som alle andre steder vi besøger, er der også her en række souvenirboder som vi passerer, før vi når centrum.
Byens centrum var som i enhver anden middelalderby Kreml - et royalt forsvarsanlæg her omgivet af voldgrave, hvor vi besøger nogle af Ruslands spændende kirker og katedraler.

Skt. Dmitrij Blodskirke

Ivan den Grusommes 9-årige søn Prins Dmitri, der var tronarving, blev holdt skjult for Ivans fjender i et palads her på Kreml. Men Ivans rival Bois Godunov ville selv til magten og fik sine håndlangere til at lokke Dmitrij ud at lege, hvorefter de skar halsen over på den lille dreng. Denne skrækkelige hændelse skete i 1591 og da den blev opdaget af Uglichs befolkning, blev morderne stenet til døde. Blodskirken er bygget på det sted, hvor man fandt den dræbte tronarving. Hele den dramatiske historien er vist gennem kalkmalerier inde i denne smukke kirke.

Køb blomster, køb blomster

Efter at have hørt et ensemble med seks pragtfulde stemmer synge russiske folkesange i Forklarelseskirkens museum, har vi tid til på egen hånd at gå på opdagelse i byen. Byens ældre koner, hører ikke til blandt de rigeste og vil naturligvis gerne sælge lidt blomster til os. For et par kroner støtter vi en af blomsterkonerne og får således en buket, som kan pynte lidt op i vores kahyt. Lykkelig var hun.

Rubinsk Reservoir - stort som et hav

Tilbage på skibet serveres frokosten, mens vi fortsætter ad Volga-floden ud mod Rybinsk reservoiret. Hvis man ikke har lyst til at nyde udsigten fra liggestolene på soldækket, kan man i stedet deltage i russisk sprogkurs og/eller i sangundervisning. Her arrangeres også tegnekonkurrence, om hvem der kan tegne den mest originale matrjosjka-dukke - også kaldt babushka-dukke. Kede sig behøver man ikke.
Før vi ved af det, er dagen gået og vi glider ud på det åbne Rybinsk reservoir, der nærmest må betegnes som et hav. Vi har forladt Volga-floden som her svinger mod øst på sin vej mod Det Kaspiske Hav.

I morgen tidlig ankommer vi til byen Goritsy, hvor et kloster og et besøg i et privat hjem venter os.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser