202 IMG_7266.JPG
Storbyferie i

Porto - portvinens hovedstad

Google Map...
Portugal - Gislev Rejser

Lissabon er hovedstad i Portugal. Ø-grupperne Madeira og Azorerne hører til Portugal.

Befolkningstal: Ca. 10,5 mio.

Areal: Ca 92.391 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.374 km

Tidsforskel:  1 time foran

Mest besøgte attraktion: Byerne Lissabon og Porto samt strandene ved Algarve. Også øgrupperne Madeira samt Azorerne er populære - både for at slappe af ved strandene, men også for at vandre i bjergene.

Mere information: 

Turistinformation: Portugal

Rejsebureau: Gislev Rejser

Ved Duoro-floden

På kajen har vi en flot udsigt til den modsatte side af Duoro-floden mod Ribeira-kvarteret med de pittoreske huse, hvor vasketøjet flagrer i vinden. I vandet langs kajen ligger de såkaldte rabelo-både, som man i gamle dage benyttede til at transportere tønder med vin fra vindistrikterne længere oppe ad floden og ned til Porto.

Vinhuset Calem

Vi skal naturligvis besøge et af portvinshusene og netop nede ved kajen ligger vinhuset Calem. Vinhuset blev etableret i 1859 og er i dag verdenskendt for sin gode kvalitet af portvin, der har opnået international anerkendelse med flere flotte præmier. Vinen høstes på skrænterne langs Duoro-floden og opbevares i store egetræsfade under ideelle - dvs. mørke og kølige - forhold i kælderen. Udover at se vinkælderen får vi prøvesmagt både en hvid portvin samt en tawny portvin og kan efterfølgende handle i butikken, der har et stort udvalg af kvalitetsvine.

Portos katedral Sé

Det er et imponerende syn der møder os, da vi sættes af bussen nær Portos store katedral Sé. Først møder vi en statue af Vimara Peres - den første greve af Portucale fra 800-årene efter generobringen af området nord for Duoro-floden. Herefter kan vi nyde udsigten ud over Porto, da katedralen er bygget på en af byens mange bakketoppe.
På den store terrasse foran katedralen ses en maurisk gabestok og til højre for katedralen ligger det store hvide bispepalæ. Selve katedralen blev bygget som et fæstningsanlæg i 1100- og 1200-tallet og er blevet udvidet og ombygget flere gange - bl.a. med en flot loggia (buegang) på siden af katedralen med glaserede kakkelpaneler - såkaldte azulejos - fra 1700-tallet.
Indvendig er kirken rigt dekoreret bl.a. med et barokt alter skåret i træ og belagt med guld.

Hovedbanegården – Estacao de Sao Bento

Der er ikke længere end at vi kan spadsere frem til Sao Bento-banegården, der er fra 1916. Ikke for at tage med toget, men for at imponeres over banegårdens udsmykning med store kakkelpaneler, der viser nogle af Portugals historiske højdepunkter og skildringer af dagliglivet. Her er voldsomme krigsscener, hvor maurerne slagtes. Her er vist et royalt bryllupsoptog. Her ses overgivelsen til Spanien. Men her skildres også arbejde med korn- og vinhøst og meget mere.

Palacio da Bolsa - den gamle børs

Bussen tager os videre til den gamle børs, der er bygget på et tidligere kloster hørende til San Francisco-kirken, som ses for enden af denne nyklassiske bygning fra 1850. Indenfor i Palacio da Bolsa ses et enormt rum med en flot udsmykning, og herfra leder en bred stentrappe os op på 1. sal, hvor vi vises gennem de forskellige rum - det ene flottere end det andet. Mest imponerende er Den Arabiske Salon, der betragtes som en af Portos juveler og som man ikke finder magen til uden for mellemøsten. Overalt er der arabiske mønstre, som var dette værelse bygget af og for maurerne.

En eftermiddag langs Duoro-floden

Efter indkvarteringen på Hotel Ipanema Park, der ligger ca. 45 minutters gang fra centrum, er der endnu tid til oplevelser på egen hånd. Blot ti minutters gang fra hotellet kommer vi til et lille kapel med en udsigtsplatform hvorfra der er en flot udsigt ud over Duoro-floden og helt til flodens udløb i Atlanterhavet. Vi beslutter at gå ned til floden ad de stejle, små gader og følger Duoro-floden helt til den udløb. Vi kommer forbi et fuglereservat og passerer en lille havn ved det gamle fyr Farol de S. Miguel, inden vi går ud på molen, der giver læ ved indsejlingen på Duoro-floden. Længst ude på molen står et fyr, hvor Atlanterhavets bølger hamrer mod land, så vandet springer i kaskader. Dette ses tydeligst på den mindre mole - også med et fyr - der ligger parallelt med den den store mole. På landets yderste spise ligger også et lille fort - Forte de S. Joao da Foz - der skulle beskytte indsejlingen mod Porto, og nord herfor findes de gode badestrande. Vi spadserer samme vej tilbage, men ønsker man ikke at gå den lange vej, der tager omkring 40 minutter, kan sporvognen linie 1 anvendes.

Glimrende mad på Hotel Ipanema Park

Denne aften spiser vi på egen hånd og da det er blevet sent, vælger vi at spise a la carte i hotellets restaurant. Og så kan vi glæde os til morgendagens oplevelser i Guimaraes - Portugals første hovedstad.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser