68PICT0089.JPG
Aktiv vinterferie

Vinterferie på Kvamsfjellet (2/2)

Google Map...

Hovedstaden i Norge er Oslo.

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo. 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Norge

På tur over Mysusæter og Glitterdalen

Og hvilken udsigt mod Rondane fjeldene. Lige foran os har vi Smiukampen og Randen - som vi kender så godt fra tidligere ture ved Høvringen. Og længere mod øst kan vi se andre store fjelde. Betagende!
Vi følger nu løjpen hen over Ranglarhøi og kommer til Glitterdalens nedkørsel. 
Flere kommer glidende i fuld drøn ned ad løjpen. Enkelte er på vej op. Ja, faktisk er her en del "trafik". 
En enkelt ser jeg har så megen fart på nedad, at han må ty til nødbremsen længere nede ad løjpen og ryger ud i den bløde sne - tilsyneladende uden at få skrammer!
Tilbage ved Furusjøen er det bare at følge "Hovedløjpen" hjemad - igen med flot udsyn til Rondane bag os.

Et svigt af madholdet

Her til morgen svigter en fra madholdet, idet termokanderne ikke er fyldt helt med de bestilte varme drikke og det kan blive fatalt, hvis nogen kommer afsted uden tilstrækkelig væske. Vedkommende undskylder!
Fælles madlavning bygger på tillid til hinanden. Det er naturligvis forudsat, at madholdet vasker hænder inden madlavningen påbegyndes, at råt kød og grøntsager holdes adskilt og at vi får termokander fyldt - også selv om der skal koges lidt ekstra vand!
Vi har på vore mange tidligere fællesrejser aldrig stødt på svigt, men vil fremover altid tjekke vore termokander, inden vi tager på tur.

Skovløjpen til Tjørnsætrin

Mikkel vil igen på langtur og vi aftaler, at han forsøger at komme lidt op over Randen til Svarthammeren og ind ved Steet.
Allis og jeg tager den store skovløjpe. Fra hotellet glider vi ned mod Rondaplassen og finder løjpen - godt skiltet - mod Langtjørnin. Her går løjpen jævnt nedad gennem skoven og vi følger mærkningen mod Slåa.
Ved Nordeng kommer vi ud på landevejen, hvor der er trådt spor oppe på snebunkerne i vejsiden. Her er ingen skiltning og vi passerer nogle gårde, indtil vi igen rammer løjpen med skiltning mod Tjørnsætrin og går op i fjeldet. Flere steder kommer vi tæt på dalsiden, med flotte udsigtspunkter.
Vi beslutter at tage ruten op over Tjørnsætrin, men må konstatere, at de sidste to km op går via en stejlt og meget iset løjpe. Vi tager derfor skiene på nakken og spadserer op.
Ved Tjørnsætrin står bl.a. en gammel lade, som vi kan sætte os op ad og lade os gennemvarme af solen, medens vi får lidt frokost og lidt at drikke. 
Herfra har vi et langt vidunderligt glid ned fra fjeldet tilbage mod Langtjørnin.
Men vi har mod på lidt mere, så vi følger "Hovedløjpen" tilbage mod Furusjøen og drejer fra mod Vassmillom. Vort mål er vildmarkslejren, der ligger ude på Vassmillom. 
Flere skilte med "Villmarkslejr" viser, hvilken løjpe vi skal følge - blot mangler skiltningen, netop hvor vi skal dreje fra ude på Vassmillom. Vi løber derfor lidt for langt, inden vi opdager, at vi er kommet forbi løjpen til "Villmarkslejren".
Vi må tilbage og finder da også lejeren - et telt og to læhegn med grillplads.                                            

Udfordringen på Illmanshø

Vi har for et par dage siden annonceret, at vi fra "AnneVibekeRejser.dk" ville være guider på en fællestur til Fremme Illmannshøe - en tur, hvor alle ville kunne være med. 
Mikkel har jo allerede sonderet terrænet og vi vurderer, at det ville være sjovt, hvis flere kunne få denne spændende oplevelse med - lidt uden for løjperne og i trygge rammer. 
Flere har givet udtryk for, at de ikke "tør" gå uden for de markerede løjper, så nu har alle muligheden. Men vi er blot fem der starter ud, lidt færre end der var givet tilsagn om ville med – måske fordi flere tror, at tempoet ville være for højt!
Det er fint vejr, da vi glider over Furusjøen og går op gennem Glitterdalen. Ude af skovens læ får vi en herlig medvind, da vi tager retning mod Fremre Illmannshøe. 
Vi ser andre skiløbere, der har fået samme ide som os og enkelte der løber lidt længere nede ad fjeldet på vej mod den norske turisthytte Rondvassbu.
Foran os kan vi se fjeldtoppene Svartnuten, Vinjeronden og Storronden efterhånden blive dækket i skyer. 
Helt uden varsel vender vinden på et splitsekund og en stærk blæst kommer os lige i møde oppe fra fjeldet. 
Fra nærmest at blive båret op ad fjeldet af en god medvind, står vi nu pludseligt med stærk modvind og sneen fygende om vores fødder. 
Vi beslutter at fortsætte lidt opad for om muligt at søge lidt læ bag nogle af fjeldets små toppe.

Læ i dalsænkningen

Et stykke oppe ad fjeldet kan jeg se en lille stenbu - en hytte bygget af sten, som jægere fra forrige århundrede benyttede under deres rensdyrjagt. 
Mikkel løber i forvejen for at se, om det er muligt at få adgang til hytten og dermed lidt læ. Hytten er begravet i sne, så kun tag og skorsten stikker op af snedriverne. 
Vi bliver enige om, at det ikke tjener noget formål at fortsætte opad i den stærke blæst og vender næserne ned mod en ensomt liggende hytte lige før dalsænkningen til Glitra–elven.
Men heller ikke ved den hytte kan vi finde læ. Sneen hvirvles op og rundt om huset og vi beslutter at glide ned i læ i dalsænkningen.
Sikke en fred det er at komme ned i læ. Og så smukt sneen ligger. Her er løbet andre før os, så vi følger sporet, så vi ikke kommer for tæt på de udhæng, der er her, ligesom vi passer godt på ikke at komme nær de åbne vandhuller, som ligger spredt ned gennem dalsænkningen.
Her kan vi får læ til at spise vor frokost og bagefter nyde turen ned gennem den smukke dal - i fuldkommen læ for vinden. 
Og det er en smuk tur, der ender et sted midt inde på løjpen i Glitterdalen.
Herfra går det tilbage til boligerne for at pakke inden hjemturen mod Danmark.