600 IMG_9551.JPG
Kør selv ferie

Hardanger - Norges frugthave (2/3)

Google Map...

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Vandretur i Bondhusdalen ved Sundal

I dag er vejret dog ganske roligt og i Sundal kører vi op til P-pladsen ved indgangen til Bondhusdalen.
Herfra går en let vandrerute på en god grusvej ind til Bondhusvatnet, der ligger for foden af Folgefonna isbræ i Folgefonna Nationalpark. Her kan alle være med.
Vi følger elven op til Bondhussøen, hvor den vandreglade og naturinteresserede norske dronning Sonja indviede Folgefonna Nationalpark i 2005.
Følger man stien højre om søen, kan man komme helt frem til Bondhusbræen - en bræarm, der glider ned i dalen fra iskappen.
I dag har isen trukket sig meget tilbage. Allerede ved starten af vandreturen passerede vi en morænekant, som fortæller os, at isen engang fyldte hele dalen.

Eksport af is

Tilbage i begyndelsen af 1800-årene fik driftige folk den ide, at hente is fra Bondhusbræen, der den gang gik næsten ned til søen. 
Man huggede isblokke på 18 kg. og bar dem ned til en båd på søen, roede over på den anden side og slæbte isblokkene på ryggen ned til fjorden, hvorfra de blev eksporteret til Europas storbyer. (Dengang var der ikke noget som hed køleskab, så is var eneste mulighed for at få nedkølet varer).
Selv om man fra midten af 1800-tallet fik lavet kasser isoleret med savsmuld, fik transporteret isen på hesteryg og fik etableret denne farbare vej - Isvejen - som vi nu går på, var der kun ni kg. is tilbage, når den nåede frem til forbrugeren.
I slutningen af 1800-tallet kom flere turister til som blev roet frem og tilbage over søen for at se/bestige Bondhusbræen og Folgefonna.

Frokost i OlaLøo Gårdrestaurant, Sundal

Tilbage i Sundal har sulten meldt sig, og så er OlaLøo Gårdrestaurant - indrettet i en tidligere kostald - et både hyggeligt og godt spisested.
Denne populære gårdrestaurant, hvortil der kommer mange udflugtsbusser, serverer traditionel mad lavet fra bunden – og i rigelige mængder. Her skal ingen gå sultne fra bordet.

Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i Tyssedal

Vores tur rundt i Hardanger fører os gennem Norges tredje længste vejtunnel - den godt 11 km lange Folgefonnatunnel - til områdets største by Odda. Vi er nu på den anden side af isbræen og ude ved Sørfjorden, der er en sidefjord til Hardangerfjorden.
Nord for Odda på rigsvej 13 ligger Tyssedal med det historiske vandkraftanlæg.
Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum (NVIM) kaster et historisk lys over det moderne Norge. Odda og Tyssedal gik fra at være store turistmål i slutningen af 1800-årene til at være et internationalt pionersamfund inden for vandkraft og industribyggeri.
I begyndelsen af 1900-tallet mellem 1906 og 1918 byggede man Tyssedal Kraftstation. Fra en opdæmmet sø højt oppe i fjeldet ledte man vand frem til store rør hvori det blev sendt ned med stor kraft til turbinerne i kraftstationen. Man skabte derved elektricitet som bl.a. skulle bruges til områdets omfattende aluminiumsproduktion.
Vi deltager i en guidet rundvisning på museet, hvor både turbinehallen og kontrolcentret fremvises. Turbinehallen har en fantastisk akustik, hvorfor den også benyttes til forskellige koncerter.

Hotel Ullensvang i Norges frugthave

I 1846 roede en 14 år gammel dreng, Hans fra Utne over fjorden til Lofthus og indrettede sig i et hus med en halmseng. Halmsengen lejede han ud til rejsende og allerede året efter kunne han udvide med 100% - til to halmsenge!
I 2015 drives Hotel Ullensvang af 5. generation og hotellet - nu med 344 senge - er løbende blevet renoveret og udvidet, så det i dag fremstår som et af Norges bedste hoteller med et klassisk norsk miljø og med i sammenslutningen af "De Historiske Hoteller i Norge".
Omgivet af mere end 500.000 frugttræer ligger Hotel Ullensvang smukt på solsiden af Sørfjorden, og med let adgang til fjeldet tilbydes der masser af aktiviteter.
Her har bl.a. den norske dronning Sonja vandret i fjeldene mange gange og en af majestætens yndlingsruter er da også opkaldt efter hende - Dronningestien - som det tager omkring fem-seks timer at vandre.                                                                                                                                   

Griegs komponisthytte

Andre personligheder har været her for at samle kræfter. Blandt dem den norske komponist Edvard Grieg, som fra 1877 blev stamgæst og genfandt inspirationen i de smukke omgivelser. 
Hans komponisthytte med det opretstående klaver står her endnu og det var her, at han bl.a. komponerede værker som Våren og dele af Holberg-suiten. 
Vi nyder et glas cider fra æblerne som Lofthus er så rig på, inden vi fortsætter til Kinsarvik for at tage færgen til Utne.