442 IMG_9491.JPG
Kør selv ferie

Hardanger - Norges frugthave (1/3)

Google Map...

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Bergen indfaldsporten til Hardangerfjorden

Vi begynder vores kulturelle rundrejse i Bergen - indfaldsporten til Hardanger. Vi har tid, inden vi skal nå færgen til bydgen Rosendal, og besøger det UNESCO-beskyttede Bryggen - de gamle købmandshuse der oprindeligt er fra 1300-tallet, dengang fiske eventyret og fiskeeksporten til hansestederne m.v. var på toppen.
Siden 1500-årene har der i Bergen været fisketorv - og det ligger her stadigt - mere populært end nogensinde. Friskfangede skaldyr, masser af fisk, friske, røgede, tørrede og saltede. 
Jeg tror ikke, at der er noget inden for norske fisk, man ikke kan få her på fisketorvet i Bergen.

Edvard Munch i Bergen Kunstmuseum

Vi besøger KODE Bergen, der er en sammenslutning af kunstmuseerne i Bergen, og i Bergen Kunstmuseum har man Rasmus Meyers kunstsamling med bl.a. billeder af Edvard Munch - Norges største og mest betydningsfulde kunstmaler. 
Munchs billedsamling her er den tredje største i landet kun overgået af Munchmuseet og Nationalmuseet i Oslo.

Rosendal - en bygd ved Hardangerfjorden

Fra Bergen tager vi færgen over Bjørnafjorden og gennem det smalle stræde ved Malkenes og krydser Hardangerfjorden, hvor der er udsigt til de sneprydede fjelde og iskappen på Folgefonna Nationalpark.
Bygden Rosendal har været beboet siden før bronzealderen for mere end 5.000 år siden. Her var god landbrugsland, rigeligt med fisk i fjorden og elvene samt gode muligheder for jagt på bl.a. hjort, hvilke der fortsat er mange af i området.
Tilbage i 700-800-tallet bestod stedet af kongsgården Skåla, der var hovedsæde for en af de små konger i det syd-vestlandske storrige. Skåla forblev også i vikingetiden kongsgård, hvor kongen boede med sine folk, når han besøgte området.
Allerede på dette tidspunkt var der samhandel med England, Skotland og Holland, hvor man eksporterede skind fra bjørn, ulv samt ræv m.m.
Skåla blev et kristent center og den første kirke blev bygget omkring 1030, mens den nuværende flotte stenkirke, som også anvendes i dag, er fra 1250.
I middelalderen var her flere mægtige adelsslægter bl.a. fra gården Hatteberg, der senere blev centrum for oprettelsen af slottet Rosendal i 1665.
Rosendal blev center og drivkraft for den videre udvikling gennem flere århundreder og i begyndelsen af 1900-tallet blev navnet Skåla efterhånden ændret til Rosendal.

Erhverv og fritidsaktiviteter

Rosendal har store skibsbygningstraditioner og i sidste del af 1800-årene var her tre landskendte skibsværfter, der byggede skibe som var efterspurgte i hele landet.
Bl.a. blev skibet "Gjøa" - som Roald Amundsen på ekspeditionen 1903-1906 sejlede gennem Nordvestpassagen med - bygget her. I dag kan det historiske skib ses på Fram Museet i Oslo.
Her er fortsat skibsbygning og verdens mest avancerede redningsbåde bygges i dag af firmaer som Harding og Norsafe. Også landbrug med både træindustri og frugtavl samt ikke mindst turisme er vigtige indtægtskilder for Rosendal.
Med en beliggenhed til fjorden og omgivet af fjelde er Rosendal blandt de mest besøgte turiststeder i Hardanger og herfra tilbydes masser af friluftsaktiviteter med bl.a. Folgefonna Nationalpark inden for rækkevidde.                                                                                                       

Overnatning og god mad

Vi lejer os ind på Rosendal Motel, hvor værelserne har et lille te-køkken med mulighed for selv at lave mad, men vi spiser dog middag på de to andre hoteller i byen - Rosendal Fjordhotel, der ligger fem minutters gang uden for centrum - og Rosendal Turisthotel, bygget i den klassiske schweizerstil, som ligger lige i centrum. 
Det er naturligvis også muligt at leje hytter eller campere på Rosendal Hyttetun, ca. tre kilometer fra centrum.

Baroniet Rosendal - med dansk-norsk forbindelse

I 1658 giftede Norges rigeste arving Karen Mowat sig med den danske adelsmand Ludvig Rosenkrantz og fik den tidligere kongsgård Hattenberg i bryllupsgave. 
Parret opførte efterfølgende slottet Rosendal i perioden 1660 til 1665. I 1678 ophøjede Kong Christian den 5. af Danmark-Norge godset til baroni.
Ejerne af Baroniet Rosendal havde høje embedsposter i den dansk-norsk stat og fik vigtige kontakter i både indland og ikke mindst udlandet, hvortil man kunne eksportere direkte uden om de større byer som Bergen eller København.
Fra midten af 1600-tallet til begyndelsen af 1900-årene var Baroniet Rosendal blandt de største jordbesiddere i Norge og blev umådelig rigt på skovdrift, savværk, østersopdræt, husdyravl og forædling af frugttræer.
I dag har universitetet i Oslo - gennem Den Weis-Rosenkroneske Stiftelse - ejer- og forvaltningsansvaret for slottet, den omkringliggende have samt kulturlandskabet. Den Weis-Rosenkronske Stiftelse blev oprettet i 1927, da den seneste ejer af Baroniet Rosendal ikke havde nogen efterfølgende arvinger.

Et levende kulturcenter

Baroniet Rosendal er i dag et levende kulturcenter midt i en romantisk landskabspark anlagt i midten af 1800-årene med stier omgivet af store træer, skovsø og utallige rhododendron. Mange steder med udsigt til fjeld, fjord og den bagvedliggende Hattebergfos.
Neden for slottet er anlagt en renæssancehave med et væld af roser som blomstrer i juli og august.
Som kulturformidler med mere end 100.000 besøgende om året har slottet udover skiftende kunstudstillinger på museet tillige forskellige koncerter og teaterforestillinger hen over året.
På den tilknyttede avlsgård fra 1850 er det muligt at overnatte og spise.                                                      

Havecaféen

Ved den genskabte klassiske køkkenhave også med frugttræer er havecaféen indrettet i et drivhus.
Her kan man nyde en forfriskning eller spise en let frokost. Spørg eventuelt efter retten med de hjemmelavede pølser og/eller rabarberkagen. Så går man ikke sulter herfra.

Steinparken (Stenparken)

Det er ganske fredfyldt og lærerigt at spadsere rundt mellem forskellige stenarter i Steinparken, der har en samling af sten fra Folgefonna Nationalpark. 
Nogle står uforarbejdede, mens andre er slebne og poleret. Nogle har specielle farver, andre specielle mønstre - men alle formidler de viden om geologien omkring Hardangerfjorden.
En ganske informativ tidsakse fortæller om jordens udvikling fra starten for omkring 4.600 mio. år siden!

Rundt om Hattebergfossen

Vi følger elven op forbi Baroniet Rosendal og kommer ind på stien som bringer os op til Hattebergfossen i Hattebergdalen. Ruten går gennem fårefolde, hvorfor man skal huske at lukke gærdet efter sig. Her kan være blødt, så et par gode vandresko er tilrådeligt. 
Så dukker det brusende vandfald op, og for at komme over det, skal man op gennem skoven, hvor der er lidt stigning.
Ude af skoven åbner Hattebergdalen sig og man kan fortsætte indover, men en bro fører over elven og ud til en grusvej. Denne følges og snart er man ude på asfaltvejen tilbage mod Rosendal. Her ser man virkeligt, hvor frodigt det omkringliggende landskab er.
Denne vandrerute, der i alt tager en times tid, er blot en af de mange tilgængelige vandreruter som findes i Kvinnherad kommune.

Kunst og kultur ved Galleri G Guddal

En anden let vandrerute - Kyrkjevegen - går fra Rosendal ud til Guddal, hvortil man naturligvis også kan køre. Følger man Guddalselven kommer man efter et par kilometer frem til Galleri G. Guddal, - et kulturhistorisk center, der ligger skønt placeret i endnu en frodig dal bag fjeldet Malmangernuten.
Galleri G Guddal er indrettet i en tidligere stald på gården, som har flere gamle huse med det ældste fra 1750'erne.
Galleriet har skiftende kunstudstillinger i to etager, udstiller moderne design og sælger kunsthåndværk – glas, keramik, porcelæn og lertøj.
Et af husene har café, og det er også muligt at leje sig ind på stedet.