Campingrejse til Nordkap 4/4: Hjemrejse gennem Sverige
Log ind Log ind
Campingrejse til Nordkap 4/4:  Hjemrejse gennem Sverige

Campingrejse til Nordkap 4/4: Hjemrejse gennem Sverige

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Cabby og Isabella

Der er mange veje hjem fra Nordkap og vi vælger at køre gennem Finland og Sverige. Denne rute er kortere, men tager alligevel fire dage med campingvogn på krogen. Har man mere tid, kan den sagtens bruges, både hvis man vælger Innlandsvejen eller E4 ned forbi Stockholm.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Fra Nordkap til Kaaresuvanto i Finland

Det er naturligvis med en vis vemod, at vi nu skal vende næsen mod syd, men hjem skal vi jo. Vi kører gennem Nordkapstunellen igen og det er en stor fordel, at den er bygget, fordi man kan komme til fastlandet, når man vil og ikke skal vente på en færge. Det er en flot køretur, hvor vi følger Porsangerfjorden og fortsætter forbi verdens nordligste nåleskov.
Et par gange må vi bare holde og ud i den klare, rene og friske luft. Har man tid, kan en overnatning sagtens anbefales her.

Fra Kautokeino til Umeå

Vi står tidligt op, for vi har noget af en køretur foran os. Vi vil gerne dele den op, for med to børn på bagsædet, kan vi ikke bare køre igennem hele dagen. Vores første stop er i Jokkmokk, hvor vi besøger det imponerende samemuseum Ajjte. Det bliver et hurtigt besøg, men en god måde at strække ben på og komme lidt ud af bilen.

Polarcirklen - igen

Syd for Jokkmokk gør vi er kort stop, da vi krydser Polarcirklen for anden gang på denne rejse.                     

Storfossen - skal ses

Efter en lille times kørsel fra Polarcirklens parkeringsplads kommer vi til Storfossen, der er et af Europas kraftigste vandfald. Vandet falder 82 meter over fem km. Det sker meget koncerteret lige her ved Storfossen, hvor der er bygget gangbroer, så man kan komme helt ud og mærket suset fra det brusende vand. På denne årstid (midsommer) løber vandet på sig kraftigste med 870 m3/sek. Der er fine parkeringsforhold.

Overnatning langs E4

Sent aften tjekker vi ind på Mia Avas Havsbad, der er en fin lille campingplads helt ned til vandet. Her er udmærket faciliteter, lille købmand og en lille restaurant. Men der er mange campingpladser langs E4, så man kan køre ind og overnatte, når det passer bedst. 

Fra Umeå til Gävle

Vi sover længe og fisker et par timer fra broen, før vi kører videre syd på. For første gang i flere uge kører vi på motorvej og det mærkes på tiden og de kilometer vi tilbagelægger. De 470 km. tager nu ca. fen-seks timer at køre med campingvogn. I Norge brugte vi det dobbelte!

Söderfors Bad og Camping ligger lidt væk fra hovedvejen, men det blev den, vi fik dagens etape til at passe med.

Fra Gävle til Helsingborg

Söderfors Bad og Camping har pool, så vi snupper en forfriskende dukkert, før vi kaster os over rejsen sidste etape. Det er lidt vemodigt, men en dag skal jo være den sidste.

Sukker og polkagrise i Granna

Børnene har virkelig været dygtige og tålmodige på denne rejse, hvor vi ind i mellem har haft lange dage i bilen. Vi beslutter derfor at overraske dem med et stop i Granna, hvor lommerne kan fyldes med sukkerstænger - de såkaldte polkagrise.
På mange måder en perfekt afslutning på en uforglemmelig rejse.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Nordkap, Norge

Nordkap, der ligger på øen Magerøya, går for at være Europas nordligste punkt. Stedet besøges af ca. 200.000 hvert år (primært i juni). Europas nordligste punkt er Knivskjellsodden, der ligger 1,6 km længere mod nord. Der er 18 km vandring tur/retur.   

Forslag til ruter (fra KBH):
E4 via Stockholm - ca. 2300 km
E45 (Indlandsvejen Sverige) - ca. 2500 km
E4 via Oslo - 2700 km
De fleste anbefaler at køre op gennem Norge, så du har solen i ryggen.
Vi kørte op gennem Norge, hjem ad E4 - 6350 km i alt.
Se vores etaper i bunden af hver artikel.

Praktiske rejsetips: Nordkaps-tunellen på ca. 6,7 km er gratis, men bemærk, der er andre betalingsveje i Norge. Flere af dem kan betales med din Brobizz. 
Myggebalsam/spray anbefales at købe i Norge eller Sverige.

Bedste årstid: De fleste kører i juni for at opleve midsommer på Nordkap, men du kan sagtens kører mellem maj og september. En vintertur kræver særlige forberedelser.

Mest besøgte attraktioner: Lillehammer, Ringebu Stavkirke, Dovre Fjell, Trondheim, Mo i Rana, Saltfjeldet, Salstrumen, Storfjord, Alta, Honningsvåg, Gewser, Skarvåg, Knivskjellsodden og Nordkap.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Brobizz kan bruges til vejafgifter i Norge.

FerryPay kan bruges til færger, hvis du vælger at køre ude langs kysten - Kystriksvejen.

 

Turistinformation: Nordkap

Rejs til Nordkap i bus