IMG_2105.JPG
Del 1 af 4

Campingrejse til Nordkap: Oslo til Mo i Rana

Se det fulde Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Nordkap del 1 af 2

Google Map...
Norge

Hovedstaden i Norge er Oslo.   

Befolkningstal: Ca. 5,2 mio. 

Areal: Ca. 385.203 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.  

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.

Mere information:

Turistinformation: Norge

Ingen stop i Oslo

Fra Svinesundbroen og hele vejen forbi Norges hovedstad Oslo er der masser af oplevelser, men på denne ferie, som varer godt tre uger, har vi valgt at prioritere størstedelen af vores tid i den nordlige del af Norge. 
Det betyder så, at vi denne gang kører forbi Oslo uden stop og fortsætter gennem Gudbrandsdalen helt til Lillehammer, hvor vi har den første overnatning i Norge.

OL byen Lillehammer

Lillehammer er verdenskendt for vinter OL i 1994. Ud over skihopbakkerne, der troner højt over byen er der ikke meget som minder om vinter OL denne sommerdag.
Lågen-elven og søen Mjøsa er til gengæld ved at løbe over deres bredder pga. regn i lange baner. Det får os til at trække inden døre i det spændende Norges Olympiske museum, der ikke bare viser, hvad der skete under OL dagene i 1994, men også gengiver store dele af den olympiske historie. 
OL vinterlegene i Lillehammer blev et af de mest succesfulde OL i historien og nordmændene triumferede også ved at vinde i mange discipliner.

Overnatter på NAF Lillehammer Turistcenter

Vi har base på Lillehammer Turistsenter, der er en del af NAF kæden. Turistsenteret har åbent hele året, men der sker mest om sommeren. 
Det er let at køre til og ligger centralt i forhold til Lillehammer Centrum og E6. Pladsen er meget grøn og ligger i skøn natur med udsigt ud over elven og Norges største sø Mjøsa. Faciliteterne er simple og velholdte. I receptionen kan du få hjælp til det mest inkl. at komme på internettet.

Smukke frodige Gudbrandsdalen

I silende regn forlader vi denne hyggelige campingplads og sætter kursen mod nord. Vi kører den smukke tur op gennem den frodige Gudbrandsdal, der strækker sig 230 km nordpå.
I bunden bruser elven og på de grønne enge går der græssende køer. Man kommer også forbi de interessante fjeldområder Jotunheimen og Dovre, hvor man sagtens kan tage en afstikker.

Husk at stoppe ved Ringebu stavkirke

Vi stopper ved Ringebu Stavkirke, der en af Norges 28 tilbageværende stavkirker.
I årene efter år 1000 var der over tusinde stavkirker i hele Norge. Ringebu Stavkirke blev bygget i år 1220 og er en af de største i landet. Den er spækket med symbolik. Dragehovederne på taget er for at skræmme onde ånder væk og det samme gælder de smalle døre, der har den funktion, at man ikke skulle tage onde ånder med ind i kirken.
Ringebu Stavkirke er bygget om flere gange og gennemgik en omfattende restaurering i 1921, så den i dag står flot og velbevaret.

Dovre Fjell og vilde moskusokser

Vi er nu ankommet Dovre Fjell og kører ind på Hageseter Turisthytte Pluscamp, der også ligger lige ved vejen. 
Hovedbygningen består af både reception, faciliteter og en lille café. Det er stort set alt, der er på campingpladsen. Den ligger til gengæld umådelig smuk med uberørt natur hele vejen rundt om campingvognen.
Vi er her for at opleve en lille del af den ca. 2000 km2 store Dovre Nationalpark og nogle af de højeste norske fjelde, som vi har udsigt til.
Det er i denne særprægede natur, at vi også har mulighed for at komme tæt på moskussen, der lever vildt på Dovre Fjeld. Der er tale om vilde dyr og vi vil gerne så tæt på som muligt, men også gerne være i sikkerhed, så vi har alliereret os med en guide. I sommermånederne arrangeres der daglige vandreture på fjeldet.

Imponerende moskusokser

Det er juni måned, så kalvene er endnu ikke så store. De holder sig trygt ved de voksne, men alligevel kommer vi tæt nok på til at se dem og det er et imponerende syn. 
Det kan være fristende at gå tættere på, men vi minder os selv om, at de uden problemer kan løbe 60 km/t og er endnu mere på vagt, når de har kalve.
Dyrene blev sat ud i første gang i 1930, men uddøde under 2. verdenskrig, fordi man manglede kød og skød dem.
I 1947 og 1953 blev en ny flok moskusokser sat ud og nu er der ca. 300 af dem. Vi ser både fuldvoksne okser og kalve og det føles som et privilegium at være på besøg.

Trondheims vidtstrakte fjorde

Vi bruger igen en del timer bag rettet for at komme endnu længere mod nord. Vi har passeret den største by på disse kanter - nemlig Trondheim. Her er der en masser af se, men vi vil hellere opleve naturen. 
Lige nord for byen ruller vi ind på campingpladsen Storsand Gård Camping. Det tager ikke mange minutter før vi er på plads og kan nyde stedet vi er kommet til. 
På campingpladsen er der både reception, separat facilitetsbygning og legepladser. Her er utroligt kuperet og fra stort alle standpladser er der fjordudsigt. 

Gletscher og grotter i Mo i Rana

Vi bor to dage i Mo i Rana og venter på perfekt vejr til gletscherbesøg. Vi vil gerne ind til Svartisen, der er Norges næstestørste bre eller gletscher på 370 km2. Vejret er imidlertid ikke med os og vi tør ikke begive os derind.
I stedet søger vi ly under jorden. Grønligrotta er en af Nordens mest besøgte kalkstensgrotter og bare en af 200 grotter i området omkring Mo i Rana. Her er virkelig en labyrint af gange, så vi er glade for vi have en lokal guide med. 
På turen gennem grotten oplever vi alt fra sjove klippeformationer i alverdens farver og brusende vand. Dette er en unik underjordisk verden.
Med endnu en stor oplevelse i bagagen er vi klar til nye oplevelser. Der er stadig meget langt til Nordkap. 

Rejserute

Etape 1
Svinesund – Lillehammer: 320 km = 5 timer
Campingplads: Lillehammer Turistsenter

Etape 2:
Lillehammer – Dombås: 140 km – 2,5 time
Campingplads: Hageseter Turisthytte Pluscamp

Etape 3:
Dombås – Trondheim: 300 km = 5,5 time
Campingplads: NAF Storsand Gård Camping

Etape 4:
Trondheim – Mo i Rana: 500 km = 8 timer
Campingplads: Mo i Rana Camping A/S

Tips:
Regn med en gennemsnitsfart på ca. 60 km/t pga. trafik og veje. Timerne ovenfor er inkl. pauser, men ikke oplevelser på vejen. Flere steder er det muligt at holde med bil og campingvogn, hvis ikke man er kommet frem til campingpladsen.