202 IMG_8488 Katedral.jpg
Kør-selv ferie

Oplev musikkens Cremona i Lombardiet

Google Map...
Italien

Det er ikke uden grund vi danskere elsker Italien. Landet har simpelthen så meget at byde på, uanset om du er til kultur, natur, god mad, lækre vine sommer som vinter. Landet er en republik og grænser op til Frankrig, Schweiz, Østrig og Slovenien i øst. Italien har to småstater/enklaver: Vatikanstaten og San Marino. Hovedstaden er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²  

Sprog: Italiensk         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.900 til Rom (fra Padborg).

Tidsforskel: Ingen. 

Mest besøgte steder: Rom, men også Toscana med byer som Firenze, Pisa og Siena. Gardasøen og Lido til aktiv ferie og badeferier og vinområderne Piemonte, Toscana og Veneto. 

Mere information:

Turistinformation: Italien

Campingpladser i Italien med DCU
Husk du får rabat som medlem.

Busrejser til Italien

Violinerne på Rådhuset

Vi står midt i Sala dei violoni - samlingen af værdifulde strygeinstrumenter på Cremonas Rådhus, Palazzo Communale, og bliver modtaget af professor Masconi, der er daglig leder af udstillingen, og som giver prøver på klangen af en Stradivarius violin. Efter små stemningsfulde stykker af Vivaldi, Bach og Tchaikovsky hører vi nærmere om violinbyggerne fra Cremona. 
Den mest berømte er nok Antonio Stradivari (1644-1737), der producerede mere end 1100 instrumenter, hvoraf ca. halvdelen fortsat menes bevaret. Her i samlingen, der er skænket gennem arv og donationer, er flere dyrebare violiner, alle med individuelle navne, hvoraf den fineste fra 1715 med navnet "Il Cremonese" er vurderet til ca. 38 mio. kr. I udstillingen indgår derudover celloer og bratscher. Også Giuseppe Guarneri (1698-1744) er repræsenteret sammen med værker af begge disse berømtheders lærermester Nicola Amati (1595-1684). Her ses flere andre mesterværker af Amati-familien – far og sønner - bl.a. verdens måske ældste violin "Charles IX af Frankrig" fra 1566 skabt af mesteren Andrea Amati. 
Alle instrumenterne bliver spillet hver dag i ca. 15 minutter for at holde liv i klangen.
De berømte violinbyggere boede alle i Cremona og traditionerne med violinbygning er fortsat helt op til vore dage, hvor mere end 150 violinbyggere har deres værksteder her i byen.
Hvert tredje år i oktober måned holdes her en 3-dages violinbyggerkonkurrence, hvor kunstnere fra hele verden kommer og spiller på deres fine instrumenter.

Monteverdi

Andre berømte musikere har været her. Claudio Monteverdi (1567-1643) blev født i Cremona og udgav sit første værk, da han var 15 og sin første madrigal som 20-årig. Han skabte grundlaget for operakunsten med sit melodrama Orfeo fra 1607. Monteverdi arbejdede i nogle år for Hertugen i Mantova og vendte tilbage til Cremona i 1613 for senere at blive kapelmester i Venedig, hvor han døde. Hvert år afholdes Monteverdi Musik Festival i Cremona i løbet af maj og juni.

Besøg hos en violinbygger

Gennem sammenslutningen af violinbyggere i Cremona "Consorzio Liutai Antonio Stradivari" (Cremonaviolins) er det muligt at besøge et værksted og få mere at vide om violinbygningen og hemmeligheden bag klangen. Vi er heldige og kan besøge violinbygger Hildegard Dodel, som har modtaget flere udmærkelser for sit arbejde. Hildegard er tysk født i 1968, men italiensk gift og har sit værksted og udstillingslokale midt i byen. Hun startede med at spille violin som 4-årig og kastede sig over celloen som 16-årig, hvor hun medvirkede i forskellige amatørorkestre og kammermusikensembler. Samtidig hermed voksede hendes passion for at bygge instrumenter og efter sin 4-årige uddannelse på den internationale violinbyggerskole i Cremona kunne hun i 1992 kalde sig violinbygger. I dag er hun international kendt for sine værker, hvor købere står i kø for i god tid at bestille deres violin. Efterspørgslen er så stor, at Hildegard ikke har noget lager – og det selv om prisen på en violin ligger på omkring små 100.000 kr. Med en særlig entusiastisk energi beretter Hildegard om hvorledes en violin bliver til - lige fra det rå træ, hentet fra Bosnien, måden at skære træet til på, håndarbejdet med at snitte og slibe bund, sider og top i de korrekte tykkelser (millimeter kan være afgørende for klangen), stangen af det hårde træ ibenholt og til sidst lakeringen. 
Hildegard fortæller, at hun producerer ét instrument færdigt ad gangen og at det tager hende omkring 250 timer at skabe en violin i denne eksklusive klasse.

Katedralen i Cremona

Vi er tilbage på Piazza del Comune. Lige over for rådhuset ligger den vældige katedral, grundlagt i 1107, med det 112 meter høje klokketårn Torrazzo - Cremonas kendetegn. Katedralens facade indeholder elementer fra både gotik, renæssance og barok og er rigt udsmykket med statuer, buer, søjler, rosevinduer o.m.a. Indvendigt ses en overdådighed af vægtæpper, freskoer og malerier udført af lokale kunstnere. Specielt et maleri viser 1500-tallets nye måde at male perspektivet på. 
Kristus er taget ned fra korset og ligger med fødderne næsten stikkende ud i kirkerummet. Ligegyldigt fra hvilken vinkel man beskuer billedet, vil fødderne "pege" på én.

Sant Michele Kirken

Vi når kun at se en brøkdel af de kunstskatte og arkitektoniske perler, som Cremona kan tilbyde sine turister, men Sant Michele Kirken - med rødder tilbage til lombarderne - må vi besøge.
Kirken ligger i udkanten af den gamle bydel og ser udefra ikke ud af noget specielt. Men inde i kirken ses det vældige kirkerum med buer holdt oppe af søjler dekoreret med flotte kapitæler. 
Overalt på loft og vægge ses fresker. I krypten findes lombardernes kapel fra 700-tallet med de originale kapitæler.

Restaurant La Sosta

Det er blevet aften og vi vandrer tilbage gennem byens smalle regnfulde brostensbelagte stræder mod Piazza del Comune, der nu er fuldt illumineret. Et mageløst syn. Vi når frem til Restaurant La Sosta, hvor der er vinsmagning i kælderen med tilbehør af diverse lokale delikatesser som pølser, lufttørret skinke samt ost efterfulgt af en typisk Cremona-middag i restauranten.

Vi kører tilbage til vores hotel Cremona Palads Hotel for at være friske i morgen, hvor turen går til Mantova - Rigolettos by.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser