102 IMG_1588.jpg

Klassisk busrejse til Gardasøen

Google Map...
Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Antikke steder fra Romertiden, middelalderbyer som f. eks. Firenze, badeferier og alle former for aktiv ferie i bjergene eller ved kysten. 

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Italien

To dage undervejs

Sent på formiddagen drejer den store luksusbus med 50 passagerer fra hovedvejen og ind på en smal sidegade, kører op over en mindre bakke og glider forsigtigt frem til Hotel Continantal i Garda, som skal være vores udgangspunkt de næste dage. Vi har været to dage undervejs med overnatning på Hotel Eydl i Kirchheim i Tyskland og dagen efter med overnatning i et typisk østrigsk hotel - Hotel Krone i Matrei am Brenner tæt på Europabroen ved Brennerpasset nær Italien.
Undervejs har vores rejseleder underholdt os med historiske facts og anekdoter fra de forskellige bundeslande (tyske regioner), mens vi fra bussen har nydt at se foråret komme nærmere og nærmere. Træerne er sprunget ud, anemonerne er i flor, frugttræerne blomstrer og vinrankerne står med de første spæde skud. Naturligvis kunne turen til Gardasøen været foretaget med blot en overnatning, men vi har ingen hastværk, for ferien er begyndt i det øjeblik kufferten er afleveret til chaufføren og man har sat sig tilrette i bussen.
Vi har taget det "dårlige" vejr med os hjemmefra og efter frokost spadserer vi en lille orienteringstur i Garda. Men så kommer regnen og vi søger tilbage til hotellet, hvor vi med stor glæde kan læse vejrmeldingen for de næste dage, som er sat frem i receptionen: Sol og varme er på vej!                    

Hotel Continantal i Garda

Vores hotel ligger som en halvmåne sydvestligt orienteret, så langt de fleste altaner har sol op ad dagen. Et par høje grantræer skygger dog for enkelte af alterne, hvilket man sikkert priser sig lykkelig over, når først højsommerens skånselsløse sol brager ubarmhjertigt ned over Garda. Foran i haven findes et dejligt swimmingpool hvor omkring der er liggestole, som frit kan benyttes. Indgangen til hotellet er flankeret af citrusfrugter, hvis blomster dufter vidunderligt. Der er elevator op til værelserne, hvorfra der er fin udsigt til poolen samt bjergene bag Garda. Gardasøen kan dog ikke ses fra hotellet, selv om der kun er ca. 200 meter - fem minutters gang - til søen og byens centrum. Købmand findes lige om hjørnet og varerne er ikke dyrere end herhjemme. Så ingen behøver at savne noget. På hotellet serveres der morgenmadsbuffet - lidt mere end en sædvanlig italiensk morgenmad - ved frokosttid (når vi ikke er på udflugt) tre retters menu, hvilket også gælder om aftenen, her dog suppleret med en dejlig salatbar ad libitum. Menuerne kan hver dag vælges mellem tre forskellige forretter og tre hovedretter samt to desserter. Dertil er hotellets øl- og vinpriser særdeles rimelige. Efter middagen kan de bløde lænestole i baren med to TV-stuer indtages. 
Er man ikke for træt efter dagens udflugt er dette stedet, hvor man kan mødes og udfolde sig socialt. Jeg kan naturligvis ikke undlade at spørge mine medrejsende om de tidligere har været på busrejse, hvortil flere par svarer, at de har rejst indtil flere gange.
– I forhold til flyrejser undgår vi besværet med at slæbe kufferter til indcheckningsskranken, hvor vi ofte skal stå i lange køer, og derefter igen stå i kø ved security for at blive tjekket. Skal man skifte lufthavn undervejs er det helt uudholdeligt. Derfor vælger vi altid busrejser, når vi rejser i Europa, siger en af mine medrejsende. 
En anden nikker og supplerer: - Vi sætter sammenholdet og dette sociale samvær højt. Det opnår vi ikke på samme måde på en charterrejse hvor folk nærmest er sig selv. Med bussen føler vi os trygge lige så snart vi sætter os tilrette, og der går ikke lang tid før snakken går på kryds og tværs i bussen.

Garda

Det lysner. Solen er på vej. Vi har dagen til egen disposition og kan gå på opdagelse i Gardas smalle stræder, der har et hav af souvenirbutikker og butikker med forskelligt kunsthåndværk, eller langs søpromenaden med de mange restauranter, hvor man kan nyde hvad som helst og betragte folkelivet, der i en stille strøm spankulerer forbi. De mange smukke klassiske og middelalderlige bygninger og buegange er også et studie værd, f.eks. det smukke Palazzo Fregoso, det mere luftige Palazzo la Losa eller byens kirker. Når byen er "overset" kan man slappe af i solen og nyde kaffen ved hotellets pool.

Vandretur over Rocca di Garda til Bardolino

Man kan også vandre en tur op i bjergene og vi vil "bestige" Rocca di Garda, den meget karakteristiske klippe, der ligger helt ud til søen mellem Garda og Bardolino. Man kan vælge at tage de mange trapper som går op ad bjerget lige til højre for byens kirke med det smuktklingende navn: Chiesa Parrocchiale de Santa Maria Assunta. Men de mange trin er anstrengende og stien er i dag fyldt med brændnælder. Bedre er det at tage den første gade til venstre for kirken og følge denne højre om ad Via Degli Alpini. Det går opad, men fortvivl ikke, der er skiltning. Ved første skarpe sving til højre ses et plateau, hvor vi fortsætter ind gennem skoven og er fremme ved Madonna del Pign - Gardas skytsengel - hvis hvide statue kan ses fra byen. Naturligvis kan dele af byen også ses herfra. Hertil kan alle være med og evt. gå samme vej tilbage.
Tilbage på vejen fortsætter vi opover til vejen ender - ved hus nr. 11 - hvor der svinges skarpt til venstre ind på en stenet sti med trappetrin hist og her (skiltning mangler her). Stien slynger sig op gennem skoven og når en højderyg hvorfra flere stier leder andre steder hen. Vælg første sti på højre hånd, som fører op til ruinerne af den antikke borg Rocca Vecchia grundlagt af Longobarderne i det 5. århundrede. Læg mærke til hjulmærkerne på stiens klipper efter århundredes færdsel med hestevogn og kærre. Borgen lå godt beskyttet med stejle klipper på tre af siderne. Eneste vej til borgen var den vi går på. 
Turen op er ikke så anstrengende, men ujævn hvorfor en vandresko med fast sål er det bedste - men i kondisko kan det lade sig gøre. Regn med ca. 40-45 minutter fra byen til klippens top.
Fra toppen fås belønningen gennem en enestående udsigt over Garda og bugten med pynten hvor Punta San Vigilio ligger, samt udsigten til de bagvedliggende bjerge. På modsatte side ligger Bardolino langt under klippen.

Klosteret Eremo dei Camaldolesi

Tilbage ved stierne på højderyggen kan man gå samme vej tilbage eller man kan tage 2. sti på venstre hånd fra der hvor vi kom op fra Garda. Muligvis står der et skilt som viser mod Rocca.
Denne sti leder os frem til en grusvej (bilvej) og til klosteret Eremo dei Camaldolesi. Porten til klosteret er lukket, men vi går ind ad døren til venstre herfor og kommer ind i en lille butik, hvor der sælges honning, tørrede svampe, vin og andre delikatesser samt kort etc. Men det er ikke billigt. 
Fra butikken går vi ind i klosteret, hvor klosterkirken er et besøg værd. Selve klosterhaven er der ikke adgang til.

Bardolino blomstrer

Vi følger bilvejen tilbage og holder til højre og vandrer ad landevejen og gennem marker ned mod Bardolino. Vi kan delvist følge den røde skiltning nr. 2 mod Rocca - blot går vi i modsatte retning! Vi kunne sagtens have brugt mere tid i Bardolino, der har et par interessante kirker, men vi går direkte til søpromenaden, der her kaldes Rivieraen, og som er smukt pyntet med blomster. Fra Bardolino er der ca. tre km. ad søpromenaden tilbage til Garda og undervejs er der flere restauranter og barer, hvor man kan få sin sult og tørst slukket.

Sejltur på Gardasøen

Denne morgen kører vi med bussen nordpå til den lille by Malcesine og går direkte ombord på en af de mange turbåde, der sejler i pendulfart mellem Gardasøens byer. Vi når ikke at se byen, men kan danne os et indtryk af den, mens vi i kraftig vind sejler forbi det berømte Scaligero-slot, der rejser sig over byen. Byen har i øvrigt en gondolbane, der kan løfte én op på Monte Baldo - den sneklædte bjergkæde, der løber langs med Gardasøen. Mens vi sejler nordpå har vi udsigt til stejle klippesider med små landsbyer, der klistrer sig til klipperne højt over søen. Båden ligger til ved Limone for at passagerer kan komme af og på. Limone, som jeg meget gerne genser, da det er mere end 50 år siden jeg var her sidst og dengang boede på "danskerhotellet" Hotel Europa.
Næste stop er Torbole, inden vi i læ af bjergene glider stille ind i Riva del Garda - søens nordligste by. Her har vi nogle timer på egen hånd og får lejlighed til at spadsere lidt omkring og nyde de smalle stræder og smukke bygninger, og spise en frokost på en af de mange hyggelige restauranter. 

Udflugt til Venedig

Det tager ca. to timer at køre til Venedig, som vi skal opleve i dag. Men Venedig lader sig ikke se på en dag eller en uge. Skal man opleve Venedig og få byen "under huden" er 14 dage ikke for meget. Men på dagens udflugt får vi en fornemmelse af byens dynamik og et glimt af de vigtigste seværdigheder - set udefra. Fra P-pladsen sejles vi i små både ind gennem Canal Grande, mens vi fra båden kan betragte lidt af de mange historiske bygninger, der omgiver os. Fremme ved Rialtobroen får vi vist, hvor frokosten senere skal indtages, hvorefter vi "slippes løs" i en lille time. Rialtobroen indtages med dens væld af turister og venezianere på vej over broen med de mange boder og dyrere forretninger i arkaderne. Fra broen har man det bedste syn ud over Canal Grande og kan betragte mylderet af både, pramme, vandsporvogne - Vaporettoen - og gondoler, der kæmper sig vej mellem fartøjerne for at forsvinde ind i smallere og langt roligere kanaler.
Dette er lommetyvenes bedste arbejdsplads, og vi er blevet advaret om at passe på. Som i alle andre storbyer og steder, hvor der færdes mange mennesker, huserer også lommetyvene. Der er dog ingen, der denne dag mister noget. Frokosten indtages på bredden af Canal Grande tæt ved Rialtobroen, hvorefter vi i samlet flok ledes til Markuspladsen, så alle er klar over, hvor vi om et par timer skal mødes for at tage båden tilbage til P-pladsen.                                                                                                                                       

På egen hånd

Nu er vi på egen hånd og Markuspladsen alene har mange af fortidens skatte at byde på. Bygninger med mange fine detaljer - ikke mindst den imponerende Markuskirke, det majestætiske Dogepalads med sine søjlegange og flot dekorerede kapitæler, Urtårnet - Torre delle Orologio - det næsten 100 meter høje klokketårn Campanilen med Markusløve og forgyldt engel på toppen, samt de andre palæer alle med søjlegange hvorunder vi finder dyre forretninger og caféer som f.eks. den berømte café Florian.
Men vi trækker væk fra menneskemylderet og spadserer rundt langs de fredfyldte kanaler, hvor nogle er så smalle at en gondol lige akkurat kan komme gennem. Finder hyggelige broer, hvoraf her er ca. 400 i Venedig. På pladser ses kirker og tårne, hvor nogle ser ud til at være lige ved at vælte f. eks. klokketårnet til San Maurzios kirke. Vi bevæger os kun i centrum og vender om efter at have besøgt Ponte della Accademia - Akademibroen - med udsigt til kuppelkirken Chiesa della Salute på den anden side af Canal Grande. Efter et par timer mødes vi under en af søjlerne på Markuspladsen - den med Venedigs bevingede løve. Den anden søjle bærer evangelisten Markus.
Sammen spadserer vi langs havnepromenaden forbi Dogepaladset og kan fra en bro se Sukkenes Bro - desværre under reparation og indhyllet i reklamer. Sukkenes Bro fører fra Dogepaladset til fangekældrene hvorfra man næppe slap ud. Man gav det sidste suk på vejen dertil. Den eneste som det lykkedes at undslippe var kvindebedåreren Casanova, der slap fri i 1756.
Vi sejler på Canale della Giudecca tilbage til P-pladsen, hvor vores chauffør venter på at bringe os sikkert tilbage til Garda.

Sirmione - en skøn by med borg

Dagens udflugt går til Sirmione - kurbyen, der ligger på en halvø længst mod syd i Gardasøen. Den imponerende Scaligero-borg fra 1200-tallet tager imod - faktisk skal man gennem borgen for at komme ud på halvøen. En tur rundt på murene er fin, men turen op i tårnet er et must, hvis man kan klare de mange trappetrin og ikke lider af højdeskræk. Udsigten fra tårnet er imponerende. Hele halvøen kan ses og nedenfor ligger byen Sirmiones røde og gule tegltage, de smalle gader og åbne pladser.

Catullos Grotte

Men Scaligero-familien kom langtfra først til denne vidunderlige plet. Yderst på halvøen byggede den romerske digter Catullos en agtværdig villa, i århundredet før Kristus fødsel, der i dag kaldes Catullos Grotte. Vi spadserer langs søpromenaden derud og besøger de imponerende ruiner samt det arkæologiske museum, der bl.a. har udstilling fra udgravningerne, som fandt sted i 1939-1948. Tegningen af villaen, der målte 167 x 105 meter, fortæller lidt om hvor velhavende denne digter må have været.
På vej tilbage ses kirken San Pietro, der er under udgravning, og snart efter er vi ved spa-hotellet Aquaria, der udover udendørs pool tilbyder alle former for massage og wellness. Så er vi tilbage i byen som har de samme souvenir og "dyre" butikker vi tidligere har set og på torvet finder vi en restaurant og får lidt at spise. Og det er dyrt på dette turiststed.
Inden vi igen skal mødes ved bussen, slår vi et slag omkring den meget smukke Santa Maria Maggiore kirke, hvis indgangsparti har en række buer båret af marmorsøjler.

Verona - med det berømte amfiteater

Kun en times bustransport fra Garda er vi fremme i Verona med det berømte romerske amfiteater - Arenaen. Efter en kort introduktion viser rejselederen os et par af de populæreste steder, og kan så selv gå på opdagelse i denne spændende by. Forsynet med bykort og rejsehåndbog går vi målrettet mod udsigtspunktet oppe bag Det Romerske Teater ved Slottet San Pietro. Vi kan vælge at tage de mange anstrengende trapper op til udsigtspunktet, der ligger lidt til højre for Det Romerske Teater, men vælger i stedet den "bløde" vej at spadsere ad Via Fontafona di Sorpa, der er en ganske fredelig og letgået vej. Udsigten udover Veronas tårne, kirker og hustage over maleriske huse - og ikke mindst Adige-floden med den gamle bro Pietra - er betagende. 
Vi kan næsten ikke løsrive os, men vi har kun tid til først på eftermiddagen, så vi må videre. Vi vælger trapperne ned og spadserer over Pietrabroen, hvorfra de pittoreske huse tager sig allerbedst ud og er et yndet motiv for kunstmalere. 
Fremme ved Veronas Domkirke bygget mellem 1139 og 87, søger vi ind bag kirken til den vidunderlige klostergård Capitolo, 1140. Gårdens mange søjler, flere steder i to etager, er ganske smukke - og så er her helt frit for byens mange mennesker.

Veronas smukke pladser

Vi er kun et "stenkast" fra byens vigtigste pladser og besøger først Piazza dei Signori med Veronas smukkeste renæssancebygning Loggia del Consiglio fra 1476, der tidligere fungerede som byens rådhus. Midt på pladsen står en statue af digteren Dante. De omkringliggende paladser og porte er også mageløse. Vi går gennem porten til Mercato Vecchio for at se Fornuftens Trappe (Scala delle Ragione) samt det 84 meter høje klokketårn Torre dei Lamberti. Gennem en anden port kommer vi ud på markedspladsen Piazza delle Erbe. Her er liv ved de mange boder og restauranter. Bagerst på pladsen ses barokpaladset Palazzo Maffei fra 1668, med de seks gudefigurer på toppen. Men pladsen har mange andre seværdige bygninger, der omkranser den berømte fontæne Madonna Verona midt på pladsen.

Rundt om Arenaen

Shakespeares berømte drama Romeo og Julie vil bestandigt knytte sig til Verona og Julies hus med altanen ligger tæt på. Vi kommer gennem menneskemylderet og ser også statuen af Julie hvis højre bryst er ganske blankslidt, da overtroen siger, at rører man dette, får man held i kærligheden. Romeos hus er udvendigt noget mere beskedent, i dag i privat eje, og ligger tæt på Piazza dei Signori.
Byens travle gågade Via Mazzini har et mylder af mennesker, ubevægelige (næsten) gadegøglere, eksklusive modeforretninger m.m. og fører os frem til byens vigtigste attraktion Det Romerske Amfiteater - Arenaen - på Piazza Bra. Vi vandrer rundt om denne, det tredje største romerske amfiteater i verden kun overgået af det i Rom (Colosseum) og det i Pula i Kroatien. Pladsen er på den vestlige side flankeret af særdeles farverige gamle bygninger, hvor man på restauranterne kan nyde en drik med udsigt til arenaen.
Ved Adige-floden ligger middelalderborgen Castelvecchio fra 1355, som vi også besøger. I borgen findes et museum og i gården, der er ganske fredelig, finder vi igen en ophøjet ro væk fra turistmasserne. Ved siden af står en af de antikke byporte fra Romertiden, Arco dei Gavi, men den flotteste og mest velbevarede byport fra den tid er Borsari-porten lidt derfra.

Vandring i Møllernes Dal - Valle dei Mulini

Det er fredag og så er det markedsdag i Garda, og vi har dagen til fri disposition. De turnerende handlende har denne dag slået deres boder med tøj, sko, lædervarer, duge og tingeltangel op på søpromenaden. Det har vi hurtigt overset. Vi vil hellere på vandretur og unge som er blevet lidt ældre kan også sagtens deltage. Aktive seniorer som er godt gående har flere fine muligheder for vandreture i Gardas bagland. Møllernes Dal lyder som et godt alternativ og den direkte vej er via gaden Via Don Gnocchi og Della Pace og der skulle være fortov hele vejen. Vi vandrer imidlertid en lille omvej via gaden Via San Bernado for at følge vandløbet Torrente Guse, som fører os direkte ind i Møllernes Dal hvorfra vandet kommer. Dalen snævrer hurtigt ind under høje lodrette kalkstensklipper og vi passerer ældre ejendomme, hvor et møllehjul endnu er at se. Vejen følges op i terrænet og vi forbliver på ruten hen over en gammel højbro over dalen. 
Turen er ikke mærket og benyttes også som mountainbike-rute. Så se efter cykelspor og følg dem hvor dette er muligt. Turen går over Castion mod Marciaga gennem olivenlunde og vinmarker. Ved lidt bebyggelse skal man fortsætte lige ud og ikke dreje ned til venstre, for så havner man nede ved udgangspunktet. Hvor asfaltvejen drejer til venstre fortsættes lige ud på en smal grusvej over markerne og snart efter passerer vi Hotel Brand & Denise og fortsætter ned ad vejen Via per Marciaga mod Garda. Turen er på ca. seks km.

Hjemtur med en enkelt overnatning

Chaufføren har et par lange dage foran sig, for på hjemturen har vi kun en overnatning på Hotel Eydl i Kirchheim. 
Vores ophold har været fint, maden god og tilstrækkelig, vi har en 4-stjernet bus, en 5-stjernet rejseleder og 6-stjernet chauffør, hvad mere kan man forlange? 
Det eneste vi synes mangler på denne tur til en af verdens største vinproducerende lande er et besøg på en vingård i Bardolino, der er kendt for sine gode vine. 

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser