401 IMG_4963.jpg
Rundrejse til

Byerne Catania og Siracusa på Sicilien

Google Map...
Italien

Hovedstaden i Italien er Rom.

Befolkningstal: Ca. 61 mio.

Areal: Ca. 301.338 km²         

Afstand fra Danmark: Ca. 1.534 km til Rom. Ca. 2.030 km til Sicilien.

Mest besøgte attraktion: Mest populære destinationer er Toscana, Gardasøen, Lidoen, Piemonte og Rom, men Italien er meget meget mere hele året rundt.  

Mere information:

Oplev Italien på en busrejse: Riis Rejser

Turistinformation: Italien

Katedralen i Catania

Vi er på Piazza del Duomo i Catania som er dagens første stop på vores rundrejse. Katedralen er oprindelig opført i det 11. og 12. århundrede, men genopbygget i 1700-tallet efter at Catania blev beskadiget af det voldsomme vulkanudbrud i 1669 og et altødelæggende jordskælv i 1693. Det første vi ser inde i det enorme kirkerum er komponisten Vincenzo Bellinis (1801-1835) enkle gravsted udført i hvidt marmor. Bellini, der blev født i Catania, er mest kendt for sine operaer Norma og Søvngængersken. Den lyse katedral har flere interessante sidekapeller alle dekoreret med kunstværker og bag alteret ses et smuk udsmykket apsis.

Elefantobelisken

Ude på pladsen ved Elefantobelisken, der er byens beskyttende symbol, aftaler vi at mødes efter at vi på egen hånd har været lidt rundt i byen. 
Omkring hele pladsen er der flere interessante bygninger bl.a. rådhuset og andre palæer, men vi beslutter os for at gå til Bellini-museet og Det Romerske Teater.

Det Romerske Teater

Bellini-museet er hurtigt overset, da det er pakket ind og er lukket under ombygning. Så er vi mere heldige ved Det Romerske Teater, for her kommer vi som er fyldt 65 år gratis ind ved at vise vores danske pas. Det gør man mange steder i Italien ved offentlige museer og seværdigheder - så husk altid at have passet på dig. Det Romerske Teater er fra 200-tallet og bygget oven på et tidligere græsk teater. Det ligger i dag klemt inde bag de omkringliggende bygninger og kunne engang rumme 1600 tilskuere. I dag er scenegulvet oversvømmet af en grøn suppe fra underjordiske kilder, men vi kan spadsere rundt på siddepladserne og i gangene bag, hvor der ligger rester af relieffer, søjler og kapitæler. Bagerst på området ligger Odeon - også en ruin - hvor de optrædende kunstnere kunne øve sig før forestillingen. Ved indgangen ser vi det lille museum - Acquarium - som udstiller fund fra udgravningerne og som det er værd at gå igennem. Her er statuer og hoveder både vellignende og groteske, samt et fint udhugget marmorhoved af en delfin.

Castello Ursino

Vi krydser Via Garibaldi (alle italienske byer med respekt, har en gade eller en plads opkaldt efter landsfaderen) og kommer frem til en åben, grøn plads med en borg med runde tårne i hjørnerne. Castello Ursino - fra første halvdel af 1200-tallet - huser i dag et større museum. Bag de tykke mure kommer vi ind i den rustikke, firkantede indergård, men det er mere interessant at besøge selve museet, der har udstillet antikke fund samt nyere kulturskatte fra det det 16. og 17. århundrede. 
Det er så absolut et plus, at skiltene ved de udstillede genstande også er på engelsk. Fotografering i museet er ikke tilladt.

Markedsgaderne

Det er altid farverigt at bevæge sig gennem markedsgaderne, hvor det bugner med friske grøntsager og frugt, og iagttage hvorledes sicilianerne handler. Det råbes næsten om kap for at lokke kunderne til sig. Vi går gennem fiskemarkedet, som nu midt på dagen lugter - ja, af fisk! Mange steder ligger fiskehoveder, finner og andet fiskeaffald på gaden, men man er så småt begyndt at spule affaldet væk. Men ikke alle boder er ved at lukke. Et sted er en mand ved at slagte en stor tun, så blodet flyder. Andre steder er det muslinger og snegle som ligger til skue. Jo, de er skam levende og helt friske!

Universitetet

Vi spiser en let frokost på Piazza Duomo, mens vi nyder udsigten til livet på den travle plads og kan derefter lige nå at stikke hovedet indenfor i en af universitetsbygningerne, før vi skal mødes med rejselederen og de øvrige gæster ved Elefantobelisken.

Neapolis Arkæologiske Park ved Siracusa

Vi fortsætter sydpå til den "græske" by Siracusa, der i oldtiden var en magtfuld storby i Middelhavsregionen. Ved Neapolis Arkæologiske Park ser vi det gamle stenbrud, som i dag betegnes som et Paradis, men sådan har det ikke altid været. Her har utallige krigsfanger (slaver) slidt sig ihjel for at skære stenblokke ud af bjerget, så der kunne bygges templer og paladser. Det har været et hårdt arbejde og mange liv er gået tabt ved dette arbejde. Man startede øverst inde i bjerget og skar sig nedefter, så der til sidst var skabt en hule. En af disse huler, der kaldes Dionysos Øre, besøger vi og efter at have trådt ind i mørket, demonstrerer den lokale guide stedets fantastiske rumklang med en lille sang.

Både græsk teater og romersk arena

Vi ser også et af de bedst bevarede græske teater fra det 5. århundrede f. Kr. der er under opbygning til sommerens græske forestillinger, som fortsat opføres her. De oprindelige stensæder er (desværre) dækket med nutidige bænke og det er kun få steder vi kan se de originale sten. Neapolis - der betyder den nye by - rummer også det 200 meter lange Hieron II tempel fra år 300 f. Kr., hvor der bl.a. blev ofret okser. Det spiselige blev efter slagtningen taget fra og resten brændt, så røgen kunne stige op til guderne og formilde dem. Et nok så spændende sted er arenaen i det romerske amfiteater fra det 2. og 3. århundrede e. Kr., hvor der har fundet både dyrekampe og gladiatorkampe sted. 
Det er altid tankevækkende at betræde et sted, hvor mennesker har slået hinanden ihjel for underholdningens skyld!

Det historiske Siracusa på øen Ortigia

Vi kører længere ind mod det historiske centrum og sættes af bussen ved broerne som fører over til øen Ortigia. Vi passerer en lille pittoresk fiskerihavn og ser resterne af Apollons Tempel med doriske søjler fra det 6. århundrede f.Kr. Så går vi videre gennem smalle gader frem til Piazza Duomo, hvor den imponerende barokke katedral fra 1700-tallet, Ærkebispepaladset, rådhuset, flere skønne paladser samt kirken Santa Lusia alla Badia, er med til at gøre denne til en meget smuk plads.

Aretusas Kilde - Fonte Aretusa

Vi slutter det korte ophold i Siracusa med et besøg ved Aretusas kilde. Myten fortæller, at nymfen Arethusa kastede sig i havet for at undgå Alpheios elskovslyst og at gudinden Artemis af medlidenhed forvandlede hende til denne kilde. Alpheios blev forvandlet til en flod, men det var ikke nok til at holde ham væk fra hans elskede nymfe. Flodens brød frem som et kildevæld ikke langt fra Aretusas kilde. I det runde bassin vokser der i dag papyrus.

Først på aftenen er vi tilbage på hotellet i Riposto og kan under middagen forberede os til mere af oldtidens skønhed de næste dage.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser