10 steder du skal opleve i Dublin - Irlands hovedstad
Log ind Log ind
10 steder du skal opleve i Dublin - Irlands hovedstad

10 steder du skal opleve i Dublin - Irlands hovedstad

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Riis Rejser

Dublin er ikke som alle andre hovedstæder. Kombinationen af musik, pubs og masser af historie gør Dublin til sin hel egen hovedstad.

Thomas Sørensen / Lasse Løndahl

Thomas Sørensen / Lasse Løndahl

Tilføj favorit

Rundt i Dublin

Som med de fleste storbyer, så opleves Dublin bedst til fods. Et godt sted af begynde er på O’Connells Street, der er en af de bredeste gader i Europa. Her står Dublins varetegn fra 2002 det 120 meter høje spir  The Spire of Dublin, hvor toppen svajer op til 1,5 meter i vinden. Skråt over for ligger den pompøse bygning General Post Office, hvis grundsten blev nedlagt i 1814. For enden af gaden står monumentet for O’Connell og på den anden side af tværgaden løber floden Liffey gennem Dublin.

Monumentet for O’Connell med The Spier of Dublin i baggrunden

Monumentet for O’Connell med The Spier of Dublin i baggrunden

Famine Memorial til minde om 1 mio. døde

Samuel Beckett Bridge, der er en af de nyere broer udformet som en irsk harpe, og tæt på denne langs floden River Liffey ligger en til en af de skulptursamlinger, som vil gøre et stort indtryk på det fleste. Mindesmærket, Famine Memorial, er fra 1997 og viser udhungrede mennesker, der skal minde os om den store udvandring efter hungersnøden i årene 1845-1849, hvor kartoffelhøsten gennem flere år slog fejl. Mere end 1 million mænd, kvinder og børn sultede ihjel og yderligere 1,5 millioner mennesker var tvunget til emigrere bl.a. til Amerika. I dag har mange amerikanere aner tilbage til Irland. 

Broen O’Connel Bridge, der er den eneste bro i Europa, som er bredere end den er lang, passeres og på den anden side ligger Trinity College.

Famine Memorial ved River Liffey

Famine Memorial ved River Liffey

Trinity College - et ”must”

Et ”must see” i Dublin er Trinity College, der er Irlands ældste universitet, grundlagt i 1592 af den fremsynede engelske Dronning Elizabeth, datter af Kong Henrik VIII. Midt på kollegiets gårdsplads står det luftige klokketårn Campanilen. I det gamle bibliotek findes Book of Kells, der er rigt dekorerede bøger som indeholder de fire evangelier fra Det Ny Testamente og menes skrevet og tegnet af munke på øen Iona ud for Skotlands vestkyst i begyndelsen af 800-tallet.

Campanilen ved Trinity College der er Irlands ældste universitet

Campanilen ved Trinity College der er Irlands ældste universitet

Book of Kells på Trinity College

Book of Kells ligger under det gamle bibliotek i Trinity College. Disse rigt dekorerede bøger indeholder de fire evangelier fra Det Ny Testamente og menes skrevet og tegnet af munke på øen Iona ud for Skotlands vestkyst i begyndelsen af 800-tallet. Da øen blev angrebet af vikinger i 806 og 68 munke slået ned, flygtede de resterende munke til Kells i grevskabet Meath i Irland - deraf navnet Book of Kells. I midten af 1600-tallet blev bogen sendt til Dublin, for at sikre den mod ødelæggelse under krigene, og her er den siden opbevaret på Trinity College.
Der må ikke fotograferes på museet og udstillingen viser flere eksempler på sådanne bedebøger skrevet med gotisk skrift og med farvelagte illustrationer. Husk også at besøge 1. sal, der er et af verdens største biblioteker. Det lange, imponerende gamle bibliotek, the long room, 65 meter langt og med mere end 200.000 bøger placeret i glasmontre og egereoler.

Book of Kells ses på universitetet

Book of Kells ses på universitetet

Dublin og den verdenskendte Molly Malone

Statuen af den frodige kvinde Molly Malone, der er kendt fra den irske folkevise om den unge pige, står midt på gaden og fortæller historien om den unge kvinde, der inden sin alt for tidlige død gik rundt i Dublins gader og solgte fisk og skaldyr fra sin trækvogn. Elsket af enhver blev sangen meget populær og betragtes som Dublins kendingsmelodi.
Fra statuen kan du forsætte til Dame Street forbi det pompøse rådhus fra 1779 og videre til Dublin Castle.

Statue af Molly Malone - en frodig kvinde som er gengivet i en folkekær irsk sang

Statue af Molly Malone - en frodig kvinde som er gengivet i en folkekær irsk sang

Dublin slot er ikke så stor

Dublin Slot, der var regeringsbygning under det britiske overherredømme indtil 1922, hvor den nye irske stat tog over, er ikke så stor og pompiøs som andre slotte. Det er ikke en egentlig borg, selv om slotte har det runde tårn, Wardrobe Tower, de er fra begyndelsen af 1200-tallet. Ved siden af tårnet ses det kongelige kapel fra 1814.

Wardrobe Tower ved Dublin Castle

Wardrobe Tower ved Dublin Castle

St. Patrick’s Cathedral - Irlands største kirke

De himmelhøje hvælvinger rejser sig flot i Irlands største kirke Saint Patricks katedral, og her er så meget at se på, at det kan være vanskeligt at vide, hvor man skal begynde. Heldigvis kan du ved indgangen få en lille folder, også på dansk. Over for indgangen står en meterhøj statue af helgenen Saint Patrick, der levede i 400-tallet og regnes for den missionær, der kristnede irerne. Allerede dengang menes der at have ligget en trækirke her på stedet.
Normannerne byggede en stenkirke i 1191 og i begyndelsen af 1200-tallet blev kirken (næsten) som vi ser i dag genopbygget. Efter en brand i 1370 blev det vestlige tårn bygget og spiret kom til i 1749.

Saint Patricks Cathedral

Saint Patricks Cathedral

Langs katedralens nordre væg ses flere store statuer af personligheder, der har haft tilknytning til katedralen. I det nordre tværskib ses en trædør med et hul i, som stammer fra afslutningen af en strid i 1492, hvor den ene part huggede hullet i døren for at kunne stikke armen igennem og række hånden ud mod fjenden til fred og forsoning. Både over alteret og i tværskibenes gavle ses vidunderlige glasmosaikker – flere med riddermotiver. Ridderne "føles" næsten at være her, da vi ser de høje træbåse, hvorover der hænger banner og våbenskjolde tilhørende ridderordenen Knights of Saint Patrick. Selvom du måske ikke er til kirker, så er St. Patrick´s Cathedral en af de ting, du skal opleve i Dublin.

Kor i St. Patrick’s Cathedral

Kor i St. Patrick’s Cathedral

St. Stephen’s Green - et af Dublins grønne åndehuller

Dublins mest populære grønne område er St. Stephen’s Green. Her hygger folk sig i den blomsterprydede park med springvand og ænder i søerne. Dublin har såmænd også sin egen triumfbue, Dublin Fusiliers Arch, som er placeret ved indgangen til parkanlægget. Phoenix Park, der er blandt de største parkanlæg i verden (dobbelt så stor som f.eks. Central Park i New York) og blev oprindeligt anlagt som kongelig dyrehave med hjortevildt i 1600-årene, er et andet grønt åndehul i Dublin. I dag rummer parken bl.a. Dublin Zoo med mere end 400 dyr, præsidentens residens og den amerikanske ambassadørbolig om.

Dublin Fusiliers Arch ved St. Stephen’s Green

Dublin Fusiliers Arch ved St. Stephen’s Green

Dublins middelalderområdet

Den bydel, som måske emmer mest af historie i Dublin, kaldes vikinge-middelalderområdet. her ligger kirken Christ Church, hvis ældste dele er fra 1030, og hvor komponisten Händels oratorium Messiah blev uropført i 1742. Museet "Dublina" ligger overfor og fortæller om byens tilblivelse og udvikling. Neden for kirken St. Audoen's fra 1200-tallet ses en bid af den oprindelige gamle bymur samt portalen St. Audoen’s Gate.

Christ Church i Dublin

Christ Church i Dublin

Er du blevet tørstig - besøg Guinness Storehouse

I den østlige del af Dublin ligger et industriområde midt i byen. Her ligger bryggeriet Guinness. Lige siden 1759 har irerne nydt godt af brygmestrenes viden om fremstilling af den ædle drik Guinnes-øl. I dag kan dele af det gamle bryghus besøges og her får du indblik i produktionen og mulighed for at smage på det mørke øl. Øverst har du fra baren et fint udsyn over byen.

Festlige piger ved bryggeriet Guinness

Festlige piger ved bryggeriet Guinness

Musik og pubs i Temple Bar

Musikken fra gademusikanterne overdøver lydene som strømmer ud fra de livlige pupper overalt omkring os. Der er mennesker over alt. Pubberne er fyldte, folk sidder udenfor på bænkene med en øl i hånden og slår taktfast rytmen til musikken. Og er der ikke flere pladser tages kantstenene i brug. En lind strøm af glade mennesker glider begge veje på de brostensbelagte stræder forbi bygninger pyntet med farvestrålende blomsterkurve.
Du kan ikke undgå at blive revet med af den gode stemning og Temple Bar er et godt sted at afslutte en dag med masser af oplevelser.

Pub ved Temple Bar

Pub ved Temple Bar

Shopping i Dublin

Ingen storbyferie uden shopping og i Dublin kan du tilmed købe lidt anderledes ting med hjem. Hvad med en varm og solid striktrøje af irsk uld fra The Sweater Shop i Nassau Street. I handelsgaderne Grafton Street og Henry Street står stormagasiner side om side med specialbutikker. Underholdning på gaden er her masser af. Her er der en der spiller, og der optræder en mand med en marionetdukke, som han levendegør med sit snoretræk. På den anden side er fire musikere i gang med en folkesang og på næste hjørne stepper en mand til musikken fra sin båndoptager. Overalt er her liv i gaden - sådan er Dublin.

Gademusikanter i handelsgaden Nassau Street

Gademusikanter i handelsgaden Nassau Street

Fakta om Irland - Dublin

Øen Irland, der også kaldes "Den Grønne Ø", er opdelt i Republikken Irland med hovedstaden Dublin, og Nordirland, der er en del af Storbritannien, med hovedstaden Belfast. 

Areal: Republikken Irland ca. 70.273 km².

Befolkningstal: Republikken Irland ca. 5 mio. - ca. 500.000 i Dublin.
Dublin har den yngste gennemsnitsalder blandt indbyggerne i hele Europa.

Oplev Riverdance her:
The Merry Ploughboy Pub.

Øl og pubs:
Dublin har 666 registrerede pubs. Den mest kendte er O'Donoghue's, hvor folkemusikgruppen fik deres debut.
Der produceret 10 mio. pints af øllet Guinness om dagen 

Mere information:
Turistinformation: Irland

Turistinformation: Visit Dublin

Oplev Dublin i bus med rejsebureau: Riis Rejser

Find campingpladser i Dublin i Irland