IMG_8535.JPG
Storbyferie

Blomstrende Belfast

Billede af Thomas Sørensen
Google Map...
Nordirland

Nordirland ligger på øen Irland, men er ikke en del af republikken Irland. Nordirland er en del af Storbritannien med hovedstaden Belfast.

Befolkningstal: Ca. 2 mio.

Areal: Ca. 14.140 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.178 km til Belfast

Mest besøgte attraktion: Belfast og Derry-Londonderry med deres dejlige pubs og vidunderlige irske folkemusik. Irland er fyldt med gamle middelalderslotte og en dejlig natur.

Mere information:

Turistinformation: Nordirland

Turistinformation: Irland

 

Fra blodige til blomstrende Belfast

Sådan kan udviklingen i den nordirske hovedstad godt sammenfattes igennem de seneste 15-20 år. Mange investorer har således kastet millioner af penge byen, der har fået et ’makeover’. Et af de synlige resultater er, at turisterne strømmer til, fordi Belfast på grund af byens historie, på godt og ondt, har meget at byde på.
Og det er nemt, hurtigt og billigt at komme til Belfast og Nordirland fra Danmark. Både SAS, Aer Lingus og Norwegian flyver fra Kastrup til Dublin i Irland, hvorfra det tager omkring to timer at køre med ekspresbus til Belfast. De tre flyselskabers konkurrence giver mange afgange til billige penge!

Listen over alt det du bør se, mens du er i Belfast er lang, men her er nogle forslag:

Titanic Belfast - The legend comes home

De fleste kender historien om verdens dengang største passagerskib Titanic, der stødte på et isbjerg og sank på sin jomfrurejse i 1912, da skibet var på vej fra Europa til Amerika.
Men det er ikke alle, der ved, at hun blev bygget på Belfasts Harland & Wolff skibsværft. Selvom der her blev produceret mange andre skibe, var Titanic det største og mest luksuriøse af dem alle, og hun blev derfor kaldt for Belfast stolthed. 
Af den grund åbnede man oplevelsescentret Titanic Belfast med mottoet ’Titanic has come home’ på det sted, hvor det store skib i sin tid blev bygget. 
Titanic Belfast er stjerneformet ligesom rederiet White Stars logo og er i præcis samme højde - seks etager - som Titanic var fra køl til dæk.

Den historiske fornemmelse

Indenfor får du igennem ni forskellige gallerier en stærk visuel og autentisk fornemmelse af alle facetter af Titanics historie fra bygningen og søsætningen af det gigantiske skib. Du oplever hvordan skibets 1.2. og 3. klasses passagerer boede under rejsen og hører de forskellige rejsendes historie og deres grunde til at tage af sted. I galleri 6 rammer Titanic isbjerget og i galleri 7 skildres hvordan Titanics forlis blev dækket af medierne verden rundt. I galleri 8 beskrives det, hvordan Titanics forlis dengang og nu bliver fortolket, og i galleri 9 dykkes der ned i dybet sammen med den amerikanske professor Robert Ballard, der i 1985 fandt Titanic på havets bund.

Crumlin Road Gaol

I det nordlige Belfast på Crumlin Road ligger Nordirlands eneste tilbageværende fængsel fra Victoriatiden. Et fængsel som fra 1845 til 1996 har huset landets mest hærdede forbrydere. Fængslet blev renoveret og åbnede i 2012 den store port for offentligheden. Det er ikke muligt at gå rundt i fængslet på egen hånd. I stedet er der en guidet rundtur på 75 minutter, hvor de meget engagerede guider tager dig med rundt i de forskellige fængselsfløje og bl.a. viser udstillinger af fængselsceller fra 1845 til 1970’ene og fængselsmedarbejdernes arbejdspladser fra kontorer til en lille skadestue.

Selvmord og henrettelser

Guiderne fortæller også historien om fængslets beboere og ansatte gennem tiderne, lige fra 10-årige Patrick. som i midten af 1900 tallet røg bag tremmer fordi han havde stjålet og senere begik selvmord, til de bødler der blev hentet hertil fra England for at forestå de omkring 17 henrettelser, Crumlin Road Gaol var skueplads for i perioden 1901 til 1961.
Der er meget, der gør indtryk under rundturen. Det kan derfor på alle måder ikke undgå at blive en fængslende oplevelse, når du besøger ’The Crum’.

Belfasts Brændpunkt – Falls and Shankill Road

Specielt i 1960’erne og 1970’erne eskalerede konflikten mellem katolikker og protestanter i Nordirland. Perioden kaldes for ’The Troubles’, og der var dagligt bål, brand og ballade i Belfast gader og en masse mennesker på begge sider mistede livet. Særligt i de to sideliggende kvarterer; den protestantiske Shankill Road, og det katolske Falls Road, gik det hårdt for sig.
Siden fredsaftalen i 1998 har det været muligt for turister at hyre en ’Black Cab’, som giver en guidet køretur rundt i de to områder. 
- Det er vigtigt at fortælle folk denne del af Belfast’ tragiske historie, fortæller Paddy Campbell, der er chauffør for 'Black Cab'.
På turen ser du en masse gavlmalerier, nogle med mere militante motiver og slogans end andre, der hver og en indikerer hvilken side beboerne i netop det område hører til. 
På Shankill Road blafrer Union Jack og på Falls Road ses det irske flag, tricoloren. 
Under turen får du en detaljeret og objektiv fremstilling om hvad der skete dengang og hvad det betød - og betyder for begge befolkningsgrupper - og det er bestemt ikke for sarte øre! 
Da ’The Mural tours’ er en af de større turistattraktioner i Belfast, er der flere taxa selskaber, som lever af det.

De historiske pubber

Selvom Belfast er en by i forandring, er byens historiske pubber tidslommer - eksisterende monumenter over Belfasts historie, og et rigtigt godt sted at fordøje alle indtrykkene over en pint eller to. To af de mest kendte pubber er Kellys Cellars og The Crown Liquor Saloon.
Det er over den meget lave bardisk i den hvidmalede pub Kellys Cellars, at beboerne i Belfast har kunnet bestille deres pints i længst tid. Kelly’s Cellar åbnede i 1780 og har lige siden haft en uafbrudt alkoholbevilling – og en helt og aldeles farverig historie. I dag er Kelly’s Cellars både et sted hvor de lokale kommer og drikker, et politisk mødested og et historisk museum. Herinde vil du ofte høre det irske sprog,når gæsterne synger og snakker med hinanden og med folkene bag baren. Derfor hedder det ikke ’Cheers’ som normalt bruges i det engelskorienterede Nordirland, men ’sláinte´.

Victoriatidens pub - The Crown Liquor Saloon

Du har ikke været i Belfast, uden at du har været forbi ’The Crown’, som er noget helt og aldeles særligt - og særpræget. Fra du har åbnet den store tunge dør ind til pubben, er det som om, at tiden står stille. Du befinder dig nu midt i Victoriatidens Belfast. Pubben er et sandt bombardement af storladen udsmykning, med mosaikker i gulvet og et meget smukt loft. Spejlene er ligeledes sirligt dekorerede og vinduerne er af kulørt glas, også dem på dørene til toiletterne. Og så er der i høj grad stil over betjeningen: Bartenderne er ulasteligt klædt i fine skjorter og meget høflige.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser