87-333-Isfjorden
Rundrejse med vandreture

Mellem isbjerge i Grønland

Google Map...
Grønland

Hovedstaden i Grønland er Nuuk. Fly fra Danmark lander normalt i Narsarsuaq i Sydgrønland og Kangerlussuaq i Nordgrønland, hvorfra der flyves/sejles videre rundt i Grønland. 

Befolkningstal: Ca. 56.200.

Areal: Ca. 2.166.000 km² (Verdens største ø)

Afstand fra Danmark: Ca. 3.425 km til Kangerlussuaq

Mest besøgte attraktion: Ilulissat Isfjord og indlandsisen og naturen ved Kangerlussuaq. Det er også populært at sejle langs Grønlands vestkyst. 

Mere information:

Rejsebureau: Greenland Travel

Turistinformation: Grønland

Til Igaliku den første dag

Flyveturen fra København til Narsarsuaq går planmæssigt, og vi får en fin oplevelse ved indflyvningen til Grønland med et flot kig ned over isbræen. I Narsarsuaq lufthavn bliver vi modtaget af vores guide og møder de øvrige rejsedeltagere. Vi skal hurtigt ned til båden, som sejler os til Igaliku, fordi vejrudsigten forudsiger, at det snart vil blæse op og det kan derfor blive vanskeligt for båden at lægge til i den lille havn. Men vi får ingen problemer. Vi har en meget fin sejltur på ca. en time, hvor vi sejler mellem små isbjerge i flot og klart vejr.
Fra havnen er der en times vandring til vandrehjemmet i bygden Igaliku. Området er ret frodigt. Græsset ligger høstet og samlet i store ruller, klar som vinterens foder til de mange får. 
På vandrehjemmet får vi kaffe og boller, alt imens en lokal guide fortæller lidt om forholdene for grønlænderne i den lille bygd. Her lever 40 indbyggere og børnene går i den lokale skole. Her er kirke, købmand med posthus, en servicebygning med bl.a. bad og apotek. 
Vi skal selv stå for aftensmaden og menuen i dag står på hellefisk i kokosmælk med gulerødder, løg og kartofler. Der bliver bagt både lyst og mørkt brød, og det fortælles, at brødet, man kan købe heroppe, er lidt kedeligt, så man bager det selv. Senere går vi en lille aftentur og besøger bl.a. kirken, inden der bliver ro.

Vandretur ved Igaliku

Det er lidt overskyet, men vi pakker dagtursrygsækken og begiver os ud på den planlagte vandretur. Desværre bliver det lidt småregn og vi må have regntøjet på. Vi går i et terræn, som meget ligner et norsk fjeldterræn, og ved "tjekpoint" med udsigt til gletsjeren spiser vi den medbragte frokost, inden vi vender om. Vi har kun små pauser undervejs, da det er koldt at sidde stille ret længe.
Tilbage i Igaliku vandrehjem får vi eftermiddagskaffe, et bad og et lille hvil. Nu bliver det solskin og vi nyder de sidste solstråler inden middagen. Om aftenen er vi inviteret til kaffemik og hører lidt om levevilkårene for en grønlandsk familie. Fåreavleren viser os stalden, og på turen hjem nyder vi de flotte farver i solnedgang og ser en regnbue over fjeldet.                                                                                                                       

Besøg ved Brattahlid - Erik den Rødes boplads

I dag sejler vi til Quassiarsuk, hvor vi besøger Brattahlid. To forskellige guider viser rundt og fortæller historien om den landsforviste islænding Erik den Røde, som slog sig ned her. 
Om eftermiddagen sejler vi over fjorden til Narsarsuaq, hvor en bil kører vores bagage til Narsarsuaq vandrehjem. Her kan vi sidde udendørs under halvtaget og nyde det. Nogle af os går på indkøb i det lokale supermarked. Én har fødselsdag og vil give lagkage til aftenkaffen.

Gennem Blomsterdalen

I dag er der tur til Blomsterdalen, der ligger lidt uden for Narsarsuaq. Vi bliver kørt ud til startpunktet og begiver os af sted i samlet flok indtil opstigningspunktet. Her vælger nogle at gå tilbage, mens andre fortsætter op. Turens store udfordring er en 300 meter høj fjeldside, hvor der på de sværeste partier er opsat et reb at støtte sig til, hvilket er en stor hjælp. Det er en smuk tur og vejret er perfekt. Vi holder små pauser undervejs og tager en masse billeder, både med udsigt til brætungen Kuussuup Sermia og en masse blomsterbilleder. Bl.a. den grønlandske nationalblomst - storblomstret gederams, hvis grønlandske navn Niviarsiaraq betyder "ung pige". Og planten kæruld, der hedder Ukaliusaq, der oversat betyder "noget der ligner en hare"...
Tilbage på vandrehjemmet får vi en beskrivelse af, hvordan en af de øvrige deltagere var uheldig og var faldet i en vandfyldt grøft med kamera og det hele! Heldigvis skete der ikke andet med hende, end hun blev våd. Men et nyt kamera må der til. Man kan ikke tage på rundrejse i Grønland uden kamera!

Med fly til Nuuk

Denne dag skal vi videre med fly til hovedstaden Nuuk, men får ved ankomsten til lufthavnen at vide, at flyet er forsinket ca. tre timer. Meget ærgerligt, men vi må se at få det bedste ud af ventetiden. Efter at have spist frokost går nogle en tur til havnen, andre går på museum og café, hvor tiden bliver brugt til bl.a. at skrive postkort. Selv går vi op på Signalhøjen (pkt. 240) som ligger lige ved lufthavnen. Det er et højdepunkt med en flot udsigt til indlandsisen og over lufthavnsområdet. Da vi er kommet af sted får vi en flot flyvetur til Nuuk, hvor vi i lufthavnen bliver hentet i taxa og kørt til Sct. Georggildernes klubhus, hvor vi skal bo i to dage. Som følge af forsinkelsen spiser vi aftensmad på Thai-restaurant og går en lille rundtur til kolonihavnen.

En fridag i Nuuk

Dagen er lidt til fri disposition. Nogle går i byen og køber ind til dagens middag. Vi går ned i kolonihavnen og til Julemandens postkontor og fortsætter op forbi Hans Egedes hus og statuen. 
Ved kirken er vi heldige at opleve et brudepar, og familien kommer ud efter vielsen iført nationaldragter.
Da vi senere kommer ind til centrum, starter et maratonløb foran byens moderne kulturhus Katuaq. Her spiser vi frokost og fortsætter derefter vores rundtur i byen. Bl.a. besøger vi Grønlands nationalmuseum med de berømte mumier samt dragter, redskaber, kajakker m.m. 
Rundt om i byen ser vi forskellige smukke skulpturer. Bag huset, hvor vi bor, er der klipper, hvorfra vi har en formidabel udsigt over byen og kolonihavnen.

Med skibet nordover

I dag sejler vi med kystskibet Sarpik Ittuk nordover og får mulighed for at spejde efter hvaler og sæler. Vi troede, vi så nogle, men det var vist kun lidt bølgeskvulp op ad sten og klipper. 
I Manitsoq (Sukkertoppen) får vi mulighed for at gå fra borde. Vi går en tur ind til byen og ser bl.a. hvor museet og kirkegården ligger.

Indlandsisen ved Kangerlussuaq

Hele natten sejler vi langs Grønlands vestkyst. Nogen er oppe og kigge på udsigten ved midnatstide, medens andre krøb under dynen efter en melding om, at det var mørkt og ikke så meget at se. Så da vi om morgenen kommer op på dækket, sidder flere og enten sover eller er meget trætte i ansigtet. 
Vi nyder den sidste del af indsejlingen gennem Sdr. Strømfjord til Kangerlussuaq. Da skibet ikke kan gå helt ind i fjorden, bliver vi i mindre grupper transporteret i land i en redningsbåd. 
Med nogen forsinkelse på grund af isen, ankommer vi til vandrehjemmet Old Camp i Kangerlussuaq, hvor vi indtager frokosten inden køreturen til indlandsisen. 
Solen bryder frem og vi får en helt fantastisk eftermiddag. Ikke mindst at stå på indlandsisen i så flot et solskinsvejr. Det giver et sug i maven. Der bliver naturligvis taget en masse billeder.

Via Ilulissat videre til Qasigiannquit

Midt på dagen køres vi til lufthavnen, men desværre er flyet forsinket. Vi udnytter ventetiden og går rundt til diverse butikker og finder til sidst en plads i solen. Det er nu meget varmt med temperatur til T-shirt og opsmøgede lange bukser. Da vi endelig kommer af sted, har vi en fantastisk flot flyvetur langs indlandsisen til Ilulissat (Jakobahavn) og tager en del billeder ud over isfjorden.
Ved ankomst til Ilulissat går det hurtigt med at få bagagen læsset på en taxa og komme videre ned til havnen, hvor en kutter skal sejle os til Qasigiannquit (Christianshåb). Det er det mest vidunderlige vejr. Isen har lige kælvet, og der er is og isbjerge overalt ved udsejlingen fra Ilulissat og solen skinner. Vi fotograferer alle på livet løs - det ene isbjerg flottere end det andet. 
På et tidspunkt bliver det ret diset, men det klarer op igen, og vi har en pragtfuld sejltur på ca. fire timer til Qasigiannquit, hvor vi bliver indkvarteret på Hotel Disco Bays vandrehjemsafdeling. 
Hotellet ligger lige ved havnen med udsigt over vandet - et lækkert sted, hvor vi får eget værelse. Her skulle der være mulighed for at se hvaler - så vi spejder.
Efter middagen går vi om aftenen en lille rundtur og slutter af med en flot solnedgang. En meget flot dag.

Qasigiannguit

Efter morgenmaden, som vi selv arrangerer, går vi til Royal Greenland hellefiskfabrik, hvor vi først ser en videofilm om fabrikken, dens historie og drift. Derefter bliver vi iført hygiejnetøj og bliver vist rundt af en medarbejder. Det er meget interessant. På fabrikken forarbejdes nu udelukkende hellefisk. Tidligere var det rejer, men rejerne har forladt farvandet, så derfor denne omlægning.
Efter frokost besøger vi Grønlands ældste træhus, der i dag er indrettet som byens museum. Vi får en grundig rundvisning og hører om nordboerne og Saqqap-kulturen. Mens de øvrige deltagere går hjem, fortsætter vi vores rundtur mellem de mange farvestrålende træhuse, der er så karakteristiske for bygden og besøger bl.a. kirken. Ved "brættet", bliver vi budt på sælspæk! Vi takker nej, da vi er lidt nervøs for vores maver, men set i bakspejlet skulle vi nok have smagt på det. Navnet Qasigiannguit betyder oversat "de små spraglede sæler" og refererer til de traditionelt gode fangstbetingelser i området, hvor der bor 1.700 mennesker, og hvor fiskeri og fangst er hovederhverv. Byen er ellers oversvømmet med hunde. De er overalt og her er en gevaldig hundeglam ved aftenstide, når ejerne skal fodre dem. 
Om aftenen  er der øl-bingo - en noget speciel oplevelse, hvor det lykkedes vores selskab at vinde en større portion øl.

Vandretur ved Qasigiannquit

I dag skal vi på fjeldvandring. Fra hotellet går vi i nordlig retning langs Flyversøen. Terrænet ligner meget Norge med fjelde på alle sider af søen og vi har en fin tur med små pauser og tid til fotografering. Da vi kommer til vadestedet, synes vi, der er for meget vand og strøm, så vi beslutter at blive på den vestlige side og finder et fint sted med udsigt, hvor vi spiser vores frokost. Her er masser af myg, så godt vi har myggenettet med.
Senere bliver det en rigtig fin aften med sol. Vi kigger efter hvaler - og de er der, men desværre lidt langt væk, så kikkerten er god at have ved hånden.

Ilulissat

Vi forlader Qasigiannquit. Kutteren kommer og henter os, for at sejle os til Ilulissat, som er den største by ved Diskobugten. Det er igen en pragtfuld sejltur og der bliver atter fotograferet en masse isbjerge. Vi snakker om, at venner og familie nok synes, det er lidt rigeligt, når vi kommer hjem med alle de billeder, men man kan bare ikke lade være! Diskussionen går på, hvad det ene eller det andet isbjerg nu mest ligner.  Heller ikke i dag kommer vi tæt på hvalerne. 
Efter ankomst til Ilulissat går vi straks til stedet, hvor de syr beklædning m.v. af sælskind. Det er lidt skuffende, at der ikke er så meget gang i produktionen i dag, men det er også fredag eftermiddag, så syerskerne er gået på weekend. 
Nogle fra vores gruppe går på café, andre shopper lidt, inden vi besøger Knud Rasmussen Museet og går tur rundt ved havnen. Her er utrolig smukt med isbjerge ude i bugten, og vi kan slet ikke blive trætte af bare at nyde det smukke syn. Isfjelde hedder på grønlandsk "ilulissat", og det kan ikke undre nogen, som har været her, at dette er byens navn. Her bor ca. 4.000 mennesker og ikke mindre end 6.000 slædehunde. Det fortæller bedre end noget andet, hvor vigtigt et transportmiddel hundeslæden er - selv i en stor moderne by.
Inden sengetid går vi endnu en tur ned til vandet. Det er svært at komme i seng, når det er så lyst.

Med helikopter til Indlandsisen

Med helikopter til indlandsisen? Det lyder spændende - og hvordan vil vejret mon arte sig? Et større krydstogtskib er kommet til Ilullisat, så her er en del flere turister end på en normal dag, og derfor er der også mange, som skal til indlandsisen i dag. Vejret er lidt diset fra morgenstunden, så vores tur bliver udsat, dels på grund af vejret, men også fordi så mange skal med helikopteren. Så bliver det vores tur og vi bliver udstyret med ørepropper. Så letter helikopteren og vi flyver ind over isen. Det er helt fantastisk og man må næsten knibe sig i armen. En drøm er gået i opfyldelse. Det er bare helt ubeskriveligt. Piloten flyver os helt ind til kanten af isbræen og så tæt på som muligt og undervejs gør vi stop i ca. en halv time, hvor en guide giver os god information om Grønlands undergrund og indlandsisen.       

Grønlændervending

Tilbage i Ilulissat går vi igen ned til vandet, hvor vi ser unge grønlændere lære "grønlændervending" i kajak. Det er meget interessant og mens vi sidder på klipperne bliver det pludseligt meget diset, hvilket giver mulighed for at tage nogle flotte billeder.
Om aftenen er vi på midnatssejlads, og selv om vi har oplevet mange flotte scenerier, ja så får vi endnu en flot oplevelse. Et sted oplever vi, at nogle har slået telt op på en isflage. Skipper fortæller, at det er fuldstændig uforsvarligt. Hvis et isbjerg pludselig kælver, så er der ingen mulighed for at overleve i det iskolde vand.

Vandretur ved Ilulissat

Vejret er igen perfekt, da vi går fra Ilulissat gennem Sermermiutdalen ned til Isfjorden. Her fandtes i år 1727 Grønlands største boplads med 250 mennesker. 
Turen fortsætter frem til Kællingekløften, hvor det siges, at gamle mennesker tidligere kastede sig ned i kløften, hvis bopladsen var ramt af dårlige tider, og de følte, at de var til belastning. 
Turen langs Isfjorden er meget flot og vi indtager frokosten et sted med den allersmukkeste udsigt. På vejen tilbage mod Ilulissat går vi igennem en kløft, hvor der findes en del blomster, bl.a. storblomstret sommerkonval. En meget fin afslutning på vores Grønlands rundrejse.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser