613e IMG_7817.JPG
Rundrejse til

Det antikke Olympia på Peloponnes

Google Map...
Grækenland - Tema Rejser

Hovedstaden i Grækenland er Athen. 

Befolkningstal: Ca. 10,8 mio.

Areal: Ca. 131.940 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.140 km til Athen

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktion: Athen med bl.a. Akropolis, men også det græske ø-hav er velbesøgt

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinformation: Grækenland

Mod Olympia

Efter at have forladt Delfi og kørt ned gennem de tætte olivenlunde i Pleistosdalen kommer vi ud langs Korintherbugten og via broen ved byen Nafpaktos over på den store ø Peloponnes. Undervejs beretter rejselederen bl.a. om de første olympiske lege, der fandt sted 776 f.Kr. og blev afholdt for at ære guden Zeus hvert fjerde år. Netop fordi guden Zeus boede på Olymposbjerget, kaldte man stedet Olympia. Olympiaderne fortsatte gennem hele den hellenske og romerske periode frem til 393 e.Kr. hvor den romerske kejser Theodosius forbød dyrkelsen af hedenske guder efter at kristendommen efterhånden havde taget over. De olympiske lege blev i moderne tid genoptaget i Athen i 1896.
Først på eftermiddagen er vi fremme på Hotel Olympic Village og der er tid til at spadsere ind til centrum af byen. Olympia by er naturligvis præget af at være hjemsted for et af Grækenlands fineste arkæologiske områder - det antikke Olympia.
Her er noget turistet med masser af souvenirbutikker og restauranter, men vi har også denne aften inkluderet middag på hotellet.

Det arkæologiske museum i Olympia

Vi starter dagen med en omvisning i det arkæologiske museum, hvor vi ved en model af det antikke Olympia kan orientere os om, hvorledes det engang har set ud. Udover relieffer fra Zeustemplets gavle er her flere interessante fund. Bl.a. statuen Nike af Paeonius som er et af antikkens mesterværker fra 420 f.Kr. Også statuen af Zeus med sit veltilfredse smil som bortfører Ganymede fra Troja er værd at dvæle ved. Størst indtryk gør dog Praxiteles mesterværk Hermes med Dionysosbarnet fra omkring 350 f.Kr. En 2,15 meter høj poleret, atletisk statue i marmor, der viser Hermes som bærer Dionysosbarnet på sin venstre arm i sikkerhed for Hera - Zeus' daværende hustru - der ikke brød sig om Zeus' børn lavet uden for ægteskabet (Dionysos blev avlet af Zeus og prinsesse Semele af Theben og iflg. mytologien havde han flere elskerinder).
Både i og uden for museet ses flere elegante statuer fra romertiden.

Det antikke Olympia

Ved indgangen til det antikke Olympia er der i 2015 fuld gang i udgravningerne og her kan man tydeligt se, at hele det antikke område engang har været dækket af et op til ni meter tykt jordlag. Et voldsomt jordskælv i 500-årene og efterfølgende jordskred dækkede Olympia, der i mere end 1200 år havde været centrum for sportsudøvelse.
Det er skønt og fredfyldt at spadsere rundt mellem de gamle tempel- og idrætsbygninger, hvor judastræerne blomstrer i april. 

Zeustemplet

Mange søjler er genrejst, men ikke ved Zeustemplet, der blev opført 470-456 f.Kr. Her ligger de væltede søjler fortsat urørte efter udgravningen, så man tydeligt kan se deres form og enorme omfang. Zeustemplet var Olympias vigtigste bygning og det var her, at atleterne kunne ofre deres præmier til guden Zeus - legenes beskytter. Her er naturligvis også andre templer og hellige bygninger, bl.a. et tempel for Hera samt et rundt sejrsmonument - Filippeion - rejst af kong Filip af Makedonien og hans søn Alexander den Store.
I udkanten af området ligger det store stadion, hvor op mod 30.000 begejstrede, mandlige tilskuere kunne heppe på løberne. Det var kun unge mænd fra landets forskellige provinser som deltog i legene og de var alle nøgne. Kvinder havde ikke adgang og det var forbundet med dødsstraf, hvis de viste sig!

Mod Sparta

På vej mod Sparta spiser vi frokost i landsbyen Kakovatos tæt på stranden og senere samme eftermiddag fortsætter vi videre sydpå og kører op i Taigetosmassivet med sine dramatiske bjergformationer og hårnålesving.
Det er en meget flot køretur ad smalle serpentinerveje, men pas på temperaturen i højden. I over 1000 meters højde er temperaturen faldet fra 20 til 9 grader, så hav en bluse i nærheden.

Aften i Sparta

I Sparta indlogeres vi på Menelaion Hotel, men skal denne aften selv finde et sted at spise, så der er god tid til at gå på opdagelse i byen. For enden af hovedgaden ses en statue af Kong Leonidas (Løvekongen) af Sparta (ca. 540-480 f.Kr.). Følger man vejen til venstre ses skiltet til det antikke område og ad den stenbelagte vej kommer vi op gennem en olivenlund til udgravningerne. Her er dog ikke så meget at se, da det tilsyneladen kniber med at få finansieret de videre udgravninger. Lidt inde i olivenlunden kan vi dog godt ane, at her har været et græsk teater, ligesom der oppe på bakkens højeste sted ses nogle få sten ved det uudgravede Akropolis. 
På restaurant Diethnes - blot en gade ved siden af hotellet - får vi en dejlig middag og en rigtig fin betjening. Denne anbefalelsesværdige restaurant har været i familiens eje i mere end 60 år, hvor far fortsat står i køkkenet, mens vi betjenes af sønnen (indehaveren) og hans kone. Og så kan vi glæde os over, at vi i morgen ikke har langt til den byzantinske ruinby Mistras.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser