757 DSC05839.JPG
Rundrejse

Den byzantinske ruinby Mistras på Peloponnes

Google Map...
Grækenland - Tema Rejser

Hovedstaden i Grækenland er Athen. 

Befolkningstal: Ca. 10,8 mio.

Areal: Ca. 131.940 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 2.140 km til Athen

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktion: Athen med bl.a. Akropolis, men også det græske ø-hav er velbesøgt

Mere information:

Rejsebureau: Tema Rejser

Turistinformation: Grækenland

En flig af Det Byzantinske Rige

For foden af Mistras ses en statue af Konstantin XI Palaiologos (1404-1453), der var den sidste byzantinske kejser - kronet i 1449 - inden tyrkerne erobrede området i 1460. Mistras blev opført i 1200-årene og blev bygget op ad bjergskråningen, således at byen var let at forsvare mod eventuelle angreb. Her var både beboelse, kirker og klostre og øverst blev der i 1249 opført en korsridderborg - Kastro - hvorfra den byzantinske statsholder regerede.
Mistras var mødested for øst-vestlig kultur - et handelsmæssigt og politisk center - og storhedstiden kulminerede i 1300-1400-årene med op mod 30.000 indbyggere, indtil Det Osmanniske Rige indlemmede også denne del af det østlige Europa og indførte en anden kultur. Kirker blev lukket og ødelagt, ansigter på vægmalerier og fresker fik øjnene fjernet og det hele blev overmalet med hvid maling, så ingen kunne se de kristne helgener, Jomfru Maria og Kristus. Byen blev forladt - de sidste flyttede fra byen så sent som i 1832 - og forfaldt, så det vi ser i dag nærmest er en spøgelsesby i ruiner - dog med få undtagelser, for her er fortsat et palads, nogle få kirker samt et nonnekloster, som det er værd at besøge.

Mistra - en ruinby

Fra indgangen ser det nærmest umuligt ud at bevæge sig op gennem ruinerne, men her er fortsat stenbelagte trapper og stier man kan komme op ad mellem de mange faldefærdige bygninger. Engang stod beboelseshusene så tæt, at stengaden var overdækket. Hvad der var gulv i et hus, var tag i huset nedenunder. Landbrug dyrkede man for foden af bjerget.
I Mistras, der kom på UNESCO's verdensarvsliste i 1989, skal vi besøge et af de velbevarede klostre - Pantanassa-klostret fra 1430 - og giver man sig god tid, kan de fleste normalt gående klare turen herop. Et par gode sko med stiv sål og evt. en vandrestav til at støtte sig til, er måske ikke nogen dårlig idé at have med sig.

Pantanassa nonneklostret

Pantanassa klostret, der er fra 1430, er det eneste kloster i Mistras, der fortsat er beboet - p.t af syv ældre nonner. Vi bliver modtaget i klostergården og derfra ledt frem til kirken oven over, der ligger smukt helt ud til bjergkanten med klokketårn og buegang. Det er dog den indvendige udsmykning som gør denne kirke til noget ekstraordinært. Efter tyrkernes fald i 1821 kunne man renovere klosterkirken ved at fjerne den hvide maling og atter få freskerne at se. I den ortodokse kirke ses en flot ikonostas med Jomfru Maria på den ene side og Kristus på den anden side af åbningen i ikonvæggen, der adskiller det bagved stående alter, hvortil der kun er adgang for præster (mænd).
Vores rejseleder giver en detaljeret gennemgang af ikoner og freskoer, der ses overalt indvendigt i kirken - på vægge, under buer og hvælvinger samt i loftet. Et imponerende arbejde.

Ruinborgen Kastro

Den højtliggende borg virker som en magnet, men der er 280 højdemeter at gå opad på stenede stier og trapper, så det er kun for godt gående turister. Men turen kan anbefales - også fordi udsigten deroppefra er ganske fantastisk. På vejen op kommer vi forbi Despotpaladset, hvis ældste dele fra ca. 1250, mens det meste er opført i 1400-tallet. Et stykke længere oppe støder vi på endnu en kirke Skt. Nikolaos - også med fresker. Overalt står de vilde blomster i flor og lyser op og efterhånden når vi op til indgangsporten til den gamle korsridderborg. 
Det er muligt at gå gennem borgens forskellige niveauer og komme op på brystværnet og nyde synet ned over Mistras og ud over landskabet.

Forbi Metropolis klostret

På vej ned ad bjerget vælger vi en anden vej og kommer vi forbi klostret Metropolis eller Agios Demetrios, der er fra 1350. Det var i dette smukke kloster, at den sidste byzantinske kejser Konstantin XI Palaiologos blev kronet i 1449. Har man ikke fysik til at spadsere helt op til borgen, kan det anbefales at bruge lidt kræfter på at besøge Metropolis klostret, der har flere buegange, klostergård og klokketårn - og ikke ligger så langt fra indgangen til Mistras.

På vej mod Tolo

Efter frokost under 400-årige gamle platantræer har vi en flot nedkørsel fra det centrale højland på Peloponnes og kommer ud til Argolisbugten, hvor den betagende lille badeby Tolo ligger helt ud til havet. Efter indkvarteringen på Hotel Tolon Holidays er der tid til at spadsere en tur langs stranden, se havnen og hovedgaden, hvor der her tidligt på året er fuld gang i forberedelserne til den kommende sommersæsonen.
I morgen fortsætter vi rundrejsen i det klassiske Grækenland med at besøge Epidauros - med det enestående store teater og senere ser vi det ældgamle Mykene.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser