368 IMG_9262.jpg

Riquewihr - en perle i vinmarkerne i Alsace

Google Map...

Hovedstaden i Frankrig er Paris 

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Frankrig

Blomsterprydede bindingsværkshuse

Inden for bymuren er byen er ca. 900 meter lang fra øst til vest og ca. 600 bred fra syd til nord. Et godt sted at starte byvandringen er ved østporten, som går under Rådhuset - Hotel de Ville. 
Vi følger hovedgaden Rue de General de Gaulle op over de toppede brosten mod vestporten. 
Overalt ses blomsterprydede bindingsværkshuse og ældre paladser. Først på gaden ligger Kommunikationsmuseet, der også omfatter posttransport. Museet er indrettet i den tidligere tyske hertug af Wurtemburg-Montbeliards slot fra 1540. 
Uden for indgangen står en dobbeltdækker diligence og man kan sagtens forestille sig det mas, der har været med at få dette hestetrukne monstrum ført sikkert over ujævne veje. 
Udenfor på slotsmuren ses familiens våbenskjold samt en mindetavle om hertugens fødsel i 1487.

Bymur, klokketårn og fangehul

Hovedgaden er spækket med souvenirbutikker, delikatesseforretninger, caféer og restauranter samt en del vinhuse. Det indbyder til indkøb, men da det er en turistby er priserne også derefter (læs ikke helt billigt!)
I de tværgående sidegader, hvor de fleste er lige så pittoreske som hovedgaden finder vi flere spændende bygninger samt såvel en katolsk som en protestantisk kirke.
For enden af hovedgaden ligger klokketårnet Dolder og udgør en det af den vestlige port. Tårnet indgår i byens mur og forsvarsanlæg og blev bygget mellem det 13. og 18. århundrede. 
I tårnets museum kan man se hvorledes hertugerne gennem tiderne kunne forsvare byen. Fra toppen af tårnet er der en smuk udsigt ud over Riquewihrs røde tage, de omkransende vinmarker og Alsace-sletten.
Som en del af bymurens nordvestlige hjørne rejser det femkantede "Tyvenes Tårn" sig. Tårnet blev bygget i begyndelsen af 1300-tallet og her kan man endnu se et gammelt fangehul og torturredskaber samt et vagtrum, hvor fangerne blev forhørt.                                                                           

En bymur fra 1200-tallet

Følg byen rundt langs den udvendige nordlige bymur fra 1200-tallet og bliv overrasket over hvor højt og solidt man kunne bygge allerede dengang. Her havde man fine udvendige fald fra toiletterne øverst oppe. 
Ved murens nordøstlige hjørne går en markeret vandrerute op ad en stentrappe gennem vinmarkerne. Hvor trapperne ender følger vi grusvejen til højre og kommer ud på asfaltvejen over byen.                                                                                                                                                    

Vinmarkerne omkring Riquewihr

Vi følger denne og holder hele siden til venstre. Så kommer vi højt over Riquewihr og kan overskue hele landsbyen fra vinmarkerne, hvor vinbønderne har travlt med at klippe vildskud og binde de vinbærende grene op. 
Smalle traktorer, der netop kan passere mellem vinstokkene, har travlt med at sprøjte. Små skilte langs vinmarkerne fortæller at markerne tilhører Domaine Dopff – et af byens store vinhuse. Fra toppen af ruten har vi et fint udsyn til nabobyen Zellenberg, der ligger ca. 2 km fra Riquewihr på en 285 meter høj bakke og den bagvedliggende Alsace-slette. Bagerst ses skyggen af Schwarzwald-bjergene på den anden side af Rhindalen i Tyskland.
Fortsæt ad landevejen gennem skoven til venstre og vi er tilbage ved vestporten med gitterport i træ - en af Europas ældste.

Næsten alene med en stork

Har man ikke mod på selv at spadsere turen kan den gøres med byens turisttog - Petite Train. 
Er her menneskefyldt i dagstimerne, er her til gengæld fuldstændigt "dødt" efter kl. 20. Man kan naturligvis efter middagen på hotellet gå ind på en af de andre åbne restauranter og nyde endnu et glas liflig vin eller spadsere en runde i byen. 
På en af aftenturene ser vi en stork lande på P-pladsen og ville "snige" os ind på den for at få et nærbillede, men til vores overraskelse kommer storken spankulerende hen til os - tam som den er.
Den hvide stork er symbolet på Alsace og her er nu så mange, at storken ikke længere er i fare for at uddø. Hvert år drager storken sydpå til Afrika, men vender tilbage til Alsace næste forår for at sætte nye kuld i verden.