Anne-Vibeke efterår Foto Lasse Løndahl.JPG

Efterårscamping i vidunderlige Alsace

Alsace - Frankrigs mindste region

Alsace er den mindste region i Frankrig og er tilmed meget afvekslende i naturen. Mod øst er Rhinen og grænsen til Tyskland. Dette store flodområde er helt fladt og bruges primært til landbrug. Mod vest findes bjergkæde Vogeserne, og det er til gengæld uspoleret natur lige med undtagelse af bjergskråningerne, hvor de verdenskendte Alsace-vine dyrkes. Mod nord finder du bl.a. de hyggelige kanalbyer, hvor livet omkring sluserne altid er et trækplaster. Hovedstaden Strasbourg er både historisk interessant og stedet, hvor duopleve det moderne Alsace og en del af EU's hovedsæder.

Campingpladsen Claire Vacance ved Colmar

Den første campingplads jeg skal bo på hedder Claire Vacance og ligger ude på landet, så der er i den grad ro og fred. Faciliteterne og servicen er i top. Der er rent og pænt og sågar skiltningen er på dansk. De høje træer på pladsen giver fin skygge om sommeren. Om efterårets indhylles vi i de smukkeste efterårsfarver. Camping Claire Vancacance er et fint udgangspunkt for de hyggelige byer i området. Du kan besøge bjergbyerne Riquewihr, Ribeauville eller den større Colmar, der har bevaret sin helt egen identitet som en yderst vigtig historisk by i området. Den undgik at blive bombarderet under 2. Verdenskrig, så de skæve bindværkshuse står intakte.

Hyggelige Colmar

Colmar er en by, hvor du tydeligt ser, at du er tæt på den tyske grænse. Husene er typisk tyske med udsmykninger og blomsterkummer. I Rue de Merchant - handelsmændenes gade - finder du flere små specialforretninger, hvor det er helt oplagt at købe nogle specialiteter med hjem og måske få smagt på den allerførste vin. Det er jo ferie og vi er i Frankrig. I området Lille Venedig er der mange små restauranter, som ligger helt ud til kanalerne og byder på god mad i romantiske omgivelser.

Rundt i Vogeserne

Vogeserne er oplagt til udflugter. Pak bilen og kør efter næsetippen. Nyd de smukke landskaber uden for og stop her og der, hvor du har lyst. Der er over 4.000 km afmærkede vandrestier i området, så en kortere eller længere gåtur er også en mulighed. Vær opmærksom på at flere af vejene ikke egner sig til kørsel med campingvogn, så lad den endelig stå på campingpladsen. Du kan vælge at pakke en picnickurv og nyde den medbragte mad i det fri eller du kan besøge de små gårde, der serverer hjemmelavede specialiteter.

Historiske "Maginotlinjen"

Maginotlinjen blev bygget i 1930'erne og er ca. 350 km lang. Forsvarslinjen skulle beskytte Frankrig mod naboerne i Tyskland. Den fik dog aldrig en særlig betydningsfuld rolle, fordi tyskerne valgte at angribe et helt andet sted, der ikke var så bevogtet. Forsvarsværket er opkaldt efter den franske krigsminister André Maginot. Hvis du vil besøge det største åbne fort, skal du besøge Schoenenbourg. Du kan også besøge museet ved byen Marckolsheim, hvor du også kan parkere med campingvogn uden for museet.

Campingpladsen Le Vallon L´Ehn

Campingpladsen hedder Le Vallon L´Ehn ligger syd for Strasbourg og i gåafstand fra Obernai, der også er en charmerende lille by. Den kommunale campingplads er utrolig populær, selv om den i bund og grund ikke er noget særlig. Her bor en del danskere og de er ikke i tvivl om de fortrinligheder, som her er. Vejret er helt i top. Ikke en vind rør sig, og alle er ude.

Vinfest i Marlenheim

I Marlenheim gør man virkelig meget ud af festlighederne, når der er høstfest. De lokale musikanterne fylder i gaden med højt musik og det får stemning helt i top. Alle gader er fyldte med boder, der sælger lokale specialiteter, og her ser du tydeligt fornemme blandingen mellem det franske og det tyske køkken. Her er noget for enhver smag. I hallen mødes alle for at spise coucroute, der er lokal husmandskost med pølser og kål. En uundværlig tradition på en dag som denne. Fra det lille køkken langes der mad ud i lange baner.

Parade med dekorerede vogne

Dagen afsluttes med parade og samling på torvet, hvor der uddeles saft fra de høstede druer og i fællesskab hylder man årets vinhøst. I år har vinhøsten heldigvis været god og det bliver stemningen ikke dårligere af. Også et herligt ferieminde at få med hjem.

Smag vin hos Arthur Metz

Vin er en lidenskab på disse kanter og for at forstå mere af denne passion, kan det anbefales at besøge et af de gamle vinhuse i området. Arthur Metz ligger midt på hovedgaden og har rundvisning på hele vingården. Besøget afsluttes naturligvis med vinsmagning.

170 km vinrute

Vinmarkerne er lige uden for døren, og hver eneste dag året rundt er vinen en del af dagligdagen. Som turist kan du følge hele eller dele af den 170 km lange vinrute, der går forbi marker og producenter som perler på en snor. Du bliver aldrig færdig. Du bliver heller aldrig færdig med at smage på de mange forskellige slags vine. De fine vine fra Alsace er en delikatesse, som Frankrig også er kendt for.

Obernai – centralt i Alsace og tæt på Strasbourg

Med udgangspunkt i Obernai er du på mange måder tæt på alt i Alsace, fordi Rhindalen ligger mod øst sammen med hovedbyen Strasbourg, som du sagtens kan sætte en hel dag af til. Nordpå vinder man kanalbyerne og mod vest Vogeserne. Campingpladsen ligger sådan, at man kan gå ind til Obernai på ca. 20 min., og det er gåturen værd, for den gamle bydel er yderst charmerende, og de gode spisesteder ligger, som perler på en snor. På en dagstur sydpå kan man besøge både Colmar, Ribervillé eller Riquewihr. Tre yderst charmerende byer.