IMG_2619.JPG
Kør-selv ferie i

Ardeche - flot natur i den sydlige Rhonedal

Google Map...
Frankrig

Hovedstaden i Frankrig er Paris.

Befolkningstal: Ca. 67 mio.

Areal: 643.801 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.229 km til Paris, ca. 1.472 km til Marseille

Mest besøgte attraktion: Paris og andre storbyer, små landsbyer på landet, bjerge at vandre og cykle i, maden og vinen - og ikke mindst historiske slotte og mange fine strande. Og så har Frankrig rigtigt gode skiområder i De Franske Alper.

Mere information:

Turistinformation: Frankrig

Vinen i Valvigniéres

Snorlige står vinstokkene som små soldater på rad og række med lige stor afstand mellem hver eneste plante, nyklippede og parate til at sætte de første spæde skud til årets kommende vinhøst. Her i Valvigniéres - godt en times kørsel fra lufthavnen i Lyon - er jeg midt i vinens land. Og naturligvis tager jeg ikke til Frankrig uden at besøge mindst et par vingårde eller vinslotte - såkaldte Château’er. På vinkooperativet i Valvigniéres smager jeg to hvidvine høstet på Viognier-druen. Den første er klar i en meget lys grøn farve. Behagelig og frisk. Jeg smager den anden, som synes mere gylden. Den er sødlig og fyldig – meget lækker – næsten som en sauternes. Samme drue og samme fremstillings proces – men for den fyldige vin har druerne siddet seks uger længere på vinstokken, inden de blev høstet og har således kunnet samle kraft og sødme.

Ardèche-slugten

Det flotte landskab viser sig, da jeg kommer gennem Cherdenas, og inden længe kan jeg se den mægtige slugt Gorge de l’Ardèche foran mig. Faktisk skal jeg ret tæt på for at opdage slugten under mig. Dette er i sandhed et af de smukkeste naturfænomener i området og Ardèche-slugten er da også blandt de flotteste i Frankrig. Slugten opleves bedst med en kano- eller kajak-tur op ad floden. Men der er også mulighed for at vandre flere steder i den. Denne kæmpemæssige canyon følges oppe fra kanten og jeg gør holdt et par steder på de dertil indrettede udsigtspunkter. Hver gang er lige betagende. Dybt under mig kan jeg se at der allerede er fuld aktivitet blandt kajak-folket.

Naturskabt bro

Ved Pont d’Arc findes en naturskabt bro over floden og her er masser af aktivitet med kano og kajak. Langs floden er her masser af campingpladser – alle med udlejning af det nødvendige udstyr til en aktiv ferie i slugten.

l’Aven de l’Orgnac

Her i Ardèche er der mange muligheder for at besøge grotter og huler. Her findes et utal af drypstenshuler og menneskeheden har været her i umindelige tider, hvilket hulemalerierne i flere af grotterne vidner om. Jeg besøger en af drypstenshulerne - grotterne i Orgnac - der nu er klassificeret som én af Frankrigs fineste. Denne flotte drypstenshule blev åbnet for publikum allerede fire år efter, at den i 1935 blev opdaget af Robert de Joly. Ved den nuværende (gravede/byggede) indgang til hulen viser en kæmpemæssigt vægtavle tværsnittet af hele hulekomplekset.

Drypsten gennem årtusinder

Eneste naturlige indgang til hulen er gennem et hul i loftet på den første grotte - 50 meter over bunden. Faktisk havde lokalbefolkningen kendskab til hullet i jorden, men ingen turde vove sig ned i det! Her firede de Joly sig ned i det ukendte dyb. Og overrasket må han være blevet. I dag står hans hjerte i en urne i grotten. Hulen blev dannet langt før forhistorisk tid for ca. 800.000 år siden, da en underjordisk flod løb gennem jordlagene – fortæller direktør Joël Ughetto, da han viser mig rundt i disse kæmpemæssige underjordiske haller. Efter at floden forsvandt, er der gennem årtusinder sivet vand ned og dryppet gennem hules loft. Langsomt dannes de flotte stalaktitter (drypsten, der hænger ned fra loftet) og stalagmitter (drypsten, der rager op fra gulvet). De skabes ved, at kalkmættet vand siver gennem loft og vægge og - dråbe for dråbe - afsætter små mineralske kalklag, når vandet hhv. drypper fra loftet og rammer bunden. Gennem årtusinder bliver det til de flotte drypsten. Her findes stalaktitter som er over 20 meter høje og de forskellige mineraler danner de flotteste farver.

Fantastiske skulpturer i 4,5 km drypstenshuler

Når en stalaktit og en stalagmit mødes, danner de en søjle. I meget våde perioder kan drypsten vokse med op til 3-4 cm. på 100 år – men det normale er blot ca. 1 cm på 100 år. Her er de mest fantastiske skulpturer af drypsten. F.eks. når en vanddråbe rammer en stalagmit og "splintres" i mindre stykker, afsætter disse små partikler nye former. Det skal bare opleves! Mellem loftet og jordoverfladen er der mellem 20 og 30 meter limsten og andet jordmateriale.

Her i Orgnac-grotten er kortlagt i alt 4,5 km drypstenshuler – men ser i dag kun 1/10-del. Der er mulighed for længere ture på en halv - eller en hel dag. Da hele miljøet i hulen påvirkes af menneskers ophold og færden gennem hulesystemet, sker turen altid med guide, der samtidig kan forklare hvad det er du ser. Selv om miljøet skal skånes er det tilladt at fotografere – også med blitz. Jeg fortsætter længere ned, og i 100 meters dybde åbner der sig igen en kæmpe hal foran mig. Lyset slukkes og et stemningsfyldt musik- og lysshow afslutter rundvisningen. En elevator bringer mig hurtigt og sikkert de 121 meter op til overfladen igen. Grotten, der ejes af kommunen, besøges hvert år af ca. 130.000 mennesker.

Aktiv ferie

I Ardèche findes masser af muligheder for aktiv ferie. Der er mange kilometer markerede vandrestier herunder de nationale vandreruter (GR), men også lokale i Tanargue, Cevennes, Ardèche-bjergene samt ved Annonay. Hele landskabet i Ardèche indbyder til cykelture, og hele 28 ridecentre tilbyder utallige muligheder for at opdage naturen på hesteryg. Andre tilbyder ture med hestetrukne vogne. Med de mange søer og floder er mulighederne for fisketure i Ardèche blandt de bedste i Europa. I vande som Allier, Loire, Espezonnette og Issarlès-søen kan du fiske forellen og almindelig salling. I Rhônen kan du gå efter karpe og gedde. I vintersæsonen er der i bl.a. La Croix de Bauzon, mulighed for langrend, hvor begyndere som trænede, kan udfolde sig. Desuden er der mulighed for rafting, huleudforskning, klatring, golf, drageflyvning, svømning osv.

Overnatning

Jeg overnatter på en landejendom fra 1500-tallet, Le Couradou i La Bastide de Virac. Stedet har seks værelser, og er smagfuldt indrettet af et engelsk-belgisk ægtepar, der for et par år siden forelskede sig i denne ejendom og realiserede en drøm ved at erhverve den og flytte til dette dejlige område. Mange timers arbejde – og en del penge – har gjort stedet usædvanligt hyggeligt.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser