Hadrians Wall, Northumberland National Park, England
Log ind Log ind
Vandreferie langs Hadrians Wall

Vandreferie langs Hadrians Wall

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: VisitBritain

På denne ferie i England vandrer vi langs Hadrians Wall i Northumberland og bliver imponeret over hvad Romerriget i sin tid kunne udføre.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Den flotteste strækning

Udtryk som interessant, imponerende, fantastisk og storslået er ganske betegnende, når du vandrer langs Hadrians Wall. Du kan vandre hele turen på fem-seks dage - ca. 130 km. - langs denne gamle romerske mur på tværs af Nordengland fra Newcastle i øst til Carlisle i vest. Men du kan også vandre dele af strækningen, hvor du med bus kan køre ud, vandre et delstræk og tage bussen hjem igen. Der kører busser langs med muren hele dagen. 
Vi har tænkt os at vandre på den flotteste og mest dramatiske strækning i dag, og for at få et historisk indblik i dette kæmpemæssige bygningsværk, der er det bedst bevarede fra Romertiden i hele Nordeuropa - og dermed også i England - har vi allieret os med en guide fra Blue Badge, som øser af sin viden, da vi vandrer rundt i det romerske fort Chesters.

På strækningen langs Hadrians Wall

På strækningen langs Hadrians Wall

Chesters romerske fort og museum

Det var den romerske Kejser Hadrian der lod dette gigantiske ingeniørprojekt bygge i årene 122-126 e.Kr. Ikke mindre end 20.000 soldater blev udkommanderet til at bygge muren. I mere end 40 år var romerne ikke i stand til at rykke fra det sydlige England op i det nordlige, men nu skulle det være. Man ville primært holde de barbariske vilde fra Skotland ude fra den civiliserede verden og undgå deres plyndringer, men man ville også kunne kontrollere trafikken mellem nord og syd og derved opkræve skatter af de forbipasserende. Det gjorde man i ca. 300 år til Romerriget forfaldt.
Hadrians Wall er bygget af sten og tørv og blev for det meste bygget på en højderyg med vid udsyn til alle sider. Selve muren var omkring fem meter høj og for hver romersk mil (ca. 1,5 km.) blev der opført et vagttårn - milecastle - ca. 80 i alt. Ved mange af disse vagttårne var der en bemandet port, hvor de rejsende skulle igennem og her opkrævede romerne told og skatter. Der blev bygget ikke mindre end 30 store forter heraf 16 langs selve muren. Til bygningsværket hører også de voldgrave som blev gravet på hver side af muren. På den ene side af muren gravede romerne en vold, som man tilplantede med tornede buske og krat, der kunne holde alle ude. På den anden side gravede de en voldgrav uden vand, men som gjorde det svært at forcere. Den opgravede jord brugte man til at forstærke selve muren med. Visse steder langs Hadrians Wall kan vi endnu se rester af disse gravede forsvarsanlæg.

Det romerske fort Chesters

Det romerske fort Chesters

Soldat i den romerske hær

Folk fra alle samfund kunne indrulles i den enorme romerske hær og blev man optaget, bandt man sig i 25 år. Soldaterne måtte ikke være gift og efter 25 års udstået tjeneste blev de præmieret med et statsborgerskab i Romerriget. Og det var ikke alle beskåret! Man fik en medalje, som blev båret med stolthed om halsen - som var det en sportspræmie. Men at gøre tjeneste i den romerske hær var ikke lutter glorværdige kampe - men også hårdt arbejde - bl.a. med at bygge forsvarsanlæg.
Guiden viser os rundt på Chesters Fortet, der ligger aldeles smukt i en lille dal ned til floden North Tyne River i Northumberland, mens det forklares, at Chesters er et af de større forter, som husede omkring 800 mand - fortrinsvis kavalerister. Fortets opbygning følger et fast mønster med en port i hvert verdenshjørne, vagttårne, stalde, mandskabsbygninger, en centralt beliggende bolig til kommandøren, badstue og fælles toiletter. Dengang var det helt normalt, at man sad sammen ved siden af hinanden, mens man forrettede sine nødtørft og drøftede verdenssituationen. Man havde ikke papir til at tørre sig med, men en skraber nærmest som en ske, som man brugte sammen med vand. Og her var masser af vand. Romerne var eminente til at lede vand i kanaler over enorme afstande. Endnu ses små kanaler mellem husene. Vandet blev også brugt til de omfattende badstuer. Der blev anvendt enorme mængder træ til opvarmning af badstuen, som var romernes mulighed for at blive vasket. Sæbe brugte man ikke, men varmen og sveden fik gjort huden ren.

Gård med toiletrække

Gård med toiletrække

2000 år gammelt beslag

Guiden fører os hen til et lille kuriosum - et rustent beslag fra en port. Tænk, at dette lille stykke jern har overlevet næsten 2.000 år! Men at selve muren også har overlevet så længe, er et under. Når man tænker på, at bønder op gennem tiderne har brugt sten fra muren til byggemateriale i huse og at de utallige stridigheder, der i middelalderen og senere har været mellem skotter og englænder, hvor man har brugt materiale fra muren til at bygge bl.a. veje til transport af krigsmateriel og soldater, forstår man næsten ikke, at her fortsat ses så meget af muren.

Rustent jernbeslag til en port fra romertiden

Rustent jernbeslag til en port fra romertiden

Hadrians Wall på UNESCO's verdensarvsliste

Hadrians Wall er naturligvis med på UNESCO's liste over verdens kulturarv og totalt fredet. Chesters har også et fint museum med mange søjler med kapitæler, skulpturer og andre udsmykninger, der stammer fra udgravningerne langs muren.

Uden for museet demonstrerer et par "romere" forskellige våben, kampmetoder og andre spændende ting fra tiden med romerne - som er nok så interessante at lytte til.

Chesters Museum

Chesters Museum

Frokost på Milecastle Inn & Holiday Cottages

Kun ca. 500 meter fra muren ligger den hyggelige kro Milecastle Inn & Holiday Cottages, hvor vandrere og cyklister (du kan cykle langs dele af muren) kan overnatte eller nøjes med et velfortjent hvil. Vi spiser en traditionel frokost, men ikke for meget, for nu tager vi afsked med guiden for selv at begive os på vandring langs Hadrians Wall.

Nyd din frokost ved Milecastle Inn & Holiday Cottages tæt på Hadrians Wall

Nyd din frokost ved Milecastle Inn & Holiday Cottages tæt på Hadrians Wall

På National Trail langs Hadrians Wall

Denne vandretur langs muren starter ved Cawfield Quarry et af de smukkeste steder ved muren. Vi passerer Milecastle 42 og følger muren op i det kuperede terræn. Romerne har virkeligt forstået at udnytte landskabets variationer, idet muren følger terrænet, hvor det er højest over havet og stejlest mod nordsiden - mod fjenden dvs. barbarerne fra Skotland. Det er et imponerende ingeniørmæssigt arbejde vi vandre langs med og vi passerer flere fundamenter efter tårne. Som vandrere kommer vi så tæt på muren, som det kan lade sig gøre uden at gå direkte på den. De der cykler, har ikke helt de samme muligheder.

Udsigt ved Cawfield Quarry

Udsigt ved Cawfield Quarry

Vi når et højdedrag på turen ved Windshields Crags og på vej ned derfra kan vi se længere frem mod rutens flotteste og mest dramatiske afsnit - Steel Rigg med Highshield Crags og søen Crag Lough. Men vi har endnu et stykke vej derhen. Først skal vi stejlt op ved Peel Crags og er ved at tabe pusten. Andre, der er på vej ned, er tydeligt nervøse på grund af højdeskræk og vi anbefaler dem at kravle baglæns ned.

Steel Rigg og søen Crag Lough ligger forude

Steel Rigg og søen Crag Lough ligger forude

Det berømte træ i Sycamore Gap

Ved Milecastle 39 (der tælles fra Newcastle mod Carlisle) overraskes vi igen over hvad der venter forude. Pludselig er det her - træet - som Kevin Coster i sin Robin Hood-film har gjort - ja, næsten mere berømt end selve muren. Træet gror smukt mellem to bakker og vi ser det ikke, før vi står helt henne på kanten af bakken. Ned og op igen på den anden side - op ved det dramatiske og klippefyldte Steel Rigg. Her har det været helt umuligt at angribe muren. Desværre har vandaler  - fuldstændigt meningsløst - fældet træet, hvilket blev opdaget den 28. september 2023.

Pludseligt går det ned i slugten Sycamore Gap

Pludseligt går det ned i slugten Sycamore Gap

Pennine Way krydser Hadrians Wall

For enden af søen Crag Lough går det igen ned og op mod Milecastle 38 - fortsat med en smuk udsigt hele vejen rundt. Lige før Milecastle 37 rammer en anden national vandrerute Hadrians Wall. Det er Pennine Way som kommer nordfra og følger muren, hvorfra vi kom - og lidt længere - før den drejer videre mod syd. Så vandrer du Pennine Way, får du det bedste af Hadrians Wall med i købet. Vi har vandret flere timer og er nået frem til endnu et romersk fort Housesteads, hvor denne vandretur slutter. 

Mod Housteads

Mod Housteads

Housesteads - et romersk fort

Dette romerske fort er nok det mest velbevarede langs Hadrians Wall og er et imponerende ruinkompleks med bygningsrester fra bl.a. hospital og fælles toilet. Man mener, at fortet har været base for 1.000 kavalerister. Vi giver os tid til at fordybe os ved de mange bygninger, som vi kun kan gisne om, hvordan har set ud - indtil vi træder ind i det tilhørende museum. Her findes model af fortet, ligesom der er udstillet fund fra udgravningerne. 

Det romerske fort Housesteads

Det romerske fort Housesteads

Spiser i den gamle romerske by Corbridge

Mættet af indtryk fra en hel dag ved og omkring Hadrians Wall kører vi tilbage til Matfen Hall, hvor vi bor, men i dag spiser vi middag i den nærliggende gamle romerske by Corbridge, hvor der tidligere lå et romersk depot. På Hotel Angle kommer vi først ind i den fyldte krostue og har måske ikke lige lyst til at sætte os her i en hørm af øl og højtsnakkende mennesker, men vi bliver meget overraskede, da en tjener leder os gennem hotellet til restauranten i rustikke lokaler med bjælker i loftet og højt til kip. Igen serveres udmærket mad.

Næste dag er vi aktive ved Kielder Water. 

Hotel Angle i Corbridge serverer udmærket mad

Hotel Angle i Corbridge serverer udmærket mad

Fakta om England

Hovedstaden i England er London. England er en del af Storbritannien. 

Befolkningstal: Ca. 53 mio. I Storbritannien ca. 65,7 mio. 

Areal: Ca. 130.279 km². Storbritannien ca. 242.495 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 957 km til London

Mest besøgte attraktion: London samt Stonehenge.

Mere information:

Turistinformation: England

Turistinformation: Storbritannien