På tur til Låsby Kro - autentisk, nostalgisk og hyggelig
Log ind Log ind
På tur til Låsby Kro - autentisk, nostalgisk og hyggelig

På tur til Låsby Kro - autentisk, nostalgisk og hyggelig

Vil du forkæle dig selv med god mad og et godt glas vin i hyggelige omgivelser er Låsby Kro ikke noget dårligt valg. Også fordi den centrale placering midt mellem Aarhus og Silkeborg giver dig hurtig adgang til byoplevelser samt den skønne natur i Søhøjlandet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

En gammel kro i Låsby

Hvor Hovedgaden i Låsby slår en bugt, ligger Låsby Kro så smukt - kun et stenkast fra Låsby Kirke. Låsby Kros tidligste virke fortaber sig i historien, men allerede i 1734 fik kroen tildelt titlen ”Kongelig Privilegeret”. Skriften på kroens murværk ”Laasby Kro anno 1870” fortæller hvornår disse hyggelige bygninger er opført. Gennem tiden har man herfra drevet værtshus for de rejsende og i !800-årene blev kroen især benyttet af handelsmænd, og store handler fandt sted på gårdspladsen. Dengang blev staldene i længerne i den tilknyttede gård benyttet som staldpladser for de handlendes dyr, mens man overnattede i stuehuset i rum med op til fire dobbeltsenge i hvert. Efter at jernbanen kom til, gik det tilbage for de store markeder, da transporten ikke længere foregik langs de gamle landeveje. Det kunne også mærkes på kroens aktiviteter og kroen skiftede hænder flere gange, indtil nye ejere overtog den i 1880’erne. Familien var driftige folk som var dygtige og skabte sig en god forretning med kroen. Omkring århundredskiftet anskaffede familien sig, som de første i Låsby, en telefon. Dette vidunder trak mange nysgerrige til kroen for at betragte apparatet.

Låsby Kro med nyere fløj

Låsby Kro med nyere fløj

En enlig mor til syv børn købte kroen i 1934 og sammen med hendes køkkenuddannede datter lykkedes det igen at skabe en god forretning. Under 2. verdenskrig kæmpede ejerne med varemangel og den tyske besættelse af kroen. Først i 1950’erne blev forholdene normale igen og i en alder af 76 år trak ejeren sig tilbage og overlod driften af kroen til sine to døtre. I 1972 blev det tredje generation som overtog kroen, idet den ene datters søn og dennes hustru nu stod for driften. Det blev atter en driftig og energisk kromand som nu stod ved roret, idet han forstod at følge med tidens trends. Til at begynde med kom kroballerne som trak fulde huse, og senere også diskotek som blev de unges foretrukne dansested hvilket blev en succes og holdt gang i kroen. Flere gange blev kroens værelseskapacitet udvidet og kroen blev landskendt for sine musikarrangementer og den karismatiske kromand, som var en stor del af den gode stemning på kroen.

Storstuen med plads til et større selskab

Storstuen med plads til et større selskab

I 2015 blev kroen kørt videre af nye ejere med respekt for alt det autentiske - de små hyggelige stuer i restauranten, hvor du føler dig i en helt anden tidslomme, historierne på væggene og stedets spændende antikviteter, og ikke mindst den udsøgte gode kromad fremstillet med de bedste lokale råvarer og af dygtige kokke. I dag kommer her rejsende forretningsfolk der nyder roen, håndværkere der trænger til et godt måltid mad og en god seng, samt de kærlige par der holder weekend eller miniferie.

På udvalgte dage spilles der fortsat op til dans, ligesom kroen kan være rammen for større festlige arrangementer som barnedåb, konfirmation, den runde dag eller en bryllupsfest.

Baren hvor der også kan spises middag

Baren hvor der også kan spises middag

Låsby Kirke

Låsby Kirke ligger blot få skridt fra kroen. Man kender ikke det præcise årstal for kirkebyggeriet, men man ved, at munkene ved Øm Kloster kom i 1173 og at biskoppen i Aarhus i 1183 skænkede Kalbygård i Låsby til Øm Kloster - og med det retten til at drive kirke. Først i 1524 ved man med sikkerhed, at her lå en kirke.

Låsby Kirke er nabo til Låsby Kro

Låsby Kirke er nabo til Låsby Kro

Låsby Søpark

I kroens nærområde ligger det rekreative område Låsby Søpark med søer og stier som indbyder til en mindre spadseretur efter en god middag på Låsby Kro.

Låsby Søpark - et godt sted til en lille spadseretur

Låsby Søpark - et godt sted til en lille spadseretur

Låsby Kro - tæt på store oplevelser

Med kroen placering mellem Aarhus og Silkeborg og tæt på Søhøjlandet er der masser af muligheder for både byoplevelser samt naturoplevelser. 

Himmelbjergtårnet på Himmelbjerget 147 moh.

Himmelbjergtårnet på Himmelbjerget 147 moh.

Fakta om Danmark - Aarhus

Aarhus er Danmark næststørste by og grundlagt i midten af 700-tallet. Byen oprindelige navn var Aros - åen udmunding - og i dag er Aarhus' største museum med moderne kunst opkaldt efter. I 2017 var Aarhus med et indbyggerantal på ca. 280.000 Europæisk Kulturhovedstad. Låsby Kro ligger midt mellem Aarhus og Silkeborg.

Århus eller Aarhus
1. januar 2011 skiftede Århus Kommune å’et ud med et dobbelt-a, når byens navn staves, men det er det er dog stadig korrekt at bruge å og skrive Århus. 

Mest besøgte attraktion: Den gamle by, ARoS, Tivoli Friheden, Marselisborg Slot og skovene omkring, Moesgård Museum og Musikhuset.

Mere information:

Hotel: Låsby Kro

Turistinformation: Aarhus