De hyggeligste vandreture i Bjergene i Odsherred
Log ind Log ind
De hyggeligste vandreture i Bjergene i Odsherred

De hyggeligste vandreture i Bjergene i Odsherred

Et af Nordvestsjællands flotteste vandreområder er det bakkede istidslandskab i det fredede område, som med rette kaldes Bjergene. Her kan alle være med.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fra stranden og på i landskabet

Fra P-pladsen ved den børnevenlige badestrand Vraget er der udsigt til det kuperede terræn. Vi starter med at følge den gule rutemarkering – men her er flere vandremuligheder, så her er noget for enhver. Sporet fører gennem det sumpede område ved Bymosen og her kan det være nødvendigt at beskytte sig mod aggressive myg. Om foråret er her masser af ramsløg og langt hen på sommeren kan vi dufte denne krydderurt. Her er enkelte steder udlagt træbjælker, så man kan komme tørskoet frem til Vægterkrattet. Og allerede her begynder opstigningen mod Vejrhøj, hvilket for de fleste vil fremkalde sved på panden. Visse steder er stien meget stejl og kan være glat, hvorfor den ikke anbefales til gangbesværede. Hele det bakkede landskab blev skabt under sidste istid for omkring 15.000 år siden af jord, grus og ler som isen skubbede foran sig fra det vi i dag kalder Lammefjorden. Vi skal dog ikke langt op i det åbne marklandskab, før vi har den første imponerende udsigt.

Bymosen

Bymosen

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Vejrhøj – Sjællands tredje højeste punkt

Vandreruten svinger til højre hen langs et markskel, hvor vi har første glimt af Sjællands tredje højeste bakketop, hvor der også ses en ikke særlig køn stålmast. Vejrhøj med sine 121 meter over havet er kun overgået af Gyldenløveshøj og Kobanke, men har klart den bedste udsigt. Ved Vejrhøj Skov drejer vi ind på en anlagt sti midt mellem de opdyrkede marker og når foden af toppen. Her har vores forfædre i den ældre bronzealder for mere end 3.000 år siden, æret sine døde ved at begrave dem i en gravhøj på toppen af Vejrhøj. Og det er en vældig gravhøj, som er otte meter høj og 40 meter i diameter, hvorfor den menes at være en høvdingegrav. I området findes hele 14 bronzealderhøje i forskellige størrelser.

Vejrhøj

Vejrhøj

Udsigt til stranden ved Vraget og landtangen ved Sanddobberne

Fra toppen af Vejrhøj har vi en helt enestående udsigt tilbage mod stranden ved Vraget og landtangen ved Sanddobberne. I Nekselø Bugt ligger Nekselø, der kan ses herfra. (Nekselø nås med færge fra Havnsø. Se artikel fra vandreturen på Nekselø). I klart vejr er der vid udsigt til hele kystlandskabet fra Kalundborg til Sjællands Odde og mod land Lammefjorden med flere kirker samt slottet Dragsholm.

Tilbageblik mod stranden Vraget

Tilbageblik mod stranden Vraget

Det blomsterrige overdrev

Fra Vejrhøj vandrer vi ned på en tydelig sti gennem det blomsterrige overdrev mod vest forbi græssende kvæg, der vedligeholder naturen, så den ikke gror til i skov. Spredt i landskabet ligger enkelte huse – husmandssteder og sommerhuse – som putter sig mellem bakkerne. Der knytter sig særlige servitutter til husene som skal holdes i bestemte farver og have stråtag. Fredningen gør, at dette vidunderlige naturområde ikke er plastret til med sommerhuse og at der gives plads til naturens planter og dyr. Ad gode brede veje spadserer ned til kysten.

Ned igen fra Vejrhøj

Ned igen fra Vejrhøj

Frokost ved shelter syd for Orehøj

På Åsvej lidt syd for Orehøj i Kårup Skov, spiser vi den medbragte frokost ved et par sheltere, hvor der også er mulighed for at overnatte i det fri. Omkring bålpladsen er her borde og bænke, hvilket gør frokostanretningen lidt lettere.

Frokost ved shelter

Frokost ved shelter

Orehøje – også med fin udsigt

I Bjergene findes flere interessante toppe, men det er kun Vejrhøj, som overstiger de magiske 100 moh. Men lige nord for shelterne ligger Orehøje, der strækker sig 90 meter over havet. En top som også er værd at bestige.

Ned fra Orehøj

Ned fra Orehøj

Ubeskrivelig natur i Odsherred - så lækkert at den kan spises

Fakta om Danmark - Odsherred

Odsherred er kendt som et af Sjællands store sommerhusområder med hovedbyen Nykøbing Sjælland.

Befolkningstal: Ca. 33.000

Areal: Ca. 337 km²    

Mest besøgte attraktion: Geopark Odsherred, Nykøbing Sjælland, Rørvig, Sommerland Sjælland, Sjællands Odde, Asnæs og Vig med det kendte loppemarked. Strandene i Odsherred er blandt de bedste på Sjælland, ligesom naturen bl.a. i Bjergene med Vejrhøj.

Mere information:

Turistinformation: Odsherred

Turistinformation: Danmark

DCU Camping Rørvig Strand 
Husk du får rabat som medlem