140 IMG 8649

Når lyngen blomstrer på Hammerknuden, Bornholm

Google Map...
Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat

Se Tv-program i fuld længde: Anne-Vibeke Rejser - Kyststien, Bornholm

Sandvig Familiecamping ligger perfekt

Vi har aftalt at netop Sandvig Familiecamping, der ligger ud til bugten - Sandvigen - med en fin badestrand ville være det ideelle udgangspunkt for at opleve det nordlige Bornholm fra både landsiden og fra søsiden. Men vi venter med at tjekke ind, til vi ser, hvor langt Mikkel kommer på vestsiden af Bornholm i dag.

Mod Hammerodde Fyr

Hammerknuden ligger som et vældig granitbjerg, der hæver sig 84 meter over havet og er næsten skilt fra resten af Bornholm gennem en sprækkedal, hvor Hammer Sø er. Klippeknuden er formet af sidste istid, da isen kom fra nordøst og sleb klipperne flade til den skærgårdskyst vi ser, da vi påbegynder vandringen. På vestsiden, der lå i læ for isens hærgen, er klippekysten mange steder stejl med lodrette klippesider, der virker som fuglefjelde. Første del af denne pragtfulde vandrerute går på en asfalteret vej med udsigt til skærgårdsklipperne i havet. På spidsen af Hammerknuden står Hammerodde Fyr, der blev opført i 1895, til erstatning for Hammer Fyr som stod færdigt i 1872 på toppen af Hammerknuden. Hvorfor to fyr? Problemet er, at det højtliggende Hammer Fyr ikke kan ses fra havet, når der dannes lavthængende skyer og tågebanker omkring Hammerknuden, hvilket ofte sker. Ved Hammerodde Fyr ses tillige en af de tidligere skanser med kanoner.

Blomstrende lyng

Vi følger nu en bred grussti, som denne sommerdag er et søgt turistmål. De bløde bakker er næsten lilla - dækket med blomstrende lyng og røde klitroser mellem klippeblokke som stikker op af jorden. Dette er rester af den højlyng som engang dækkede det meste af Bornholm. Naturplejen her sørger de udsatte får for. 
Sommerfuglene - som i antal er halveret de seneste 10 år - trives tilsyneladende godt her. Vi ser forskellige arter overalt.

Salomons Kapel

En kirkeruin fra 1300-tallet dukker op i det ellers ubeboede landskab. Men sådan har det ikke altid været. I middelalderen blomstrede sildefiskeriet og her boede et helt samfund med fiskerhuse og kirke. Man brugte den nærliggende naturhavn Kragkås, hvor man kunne trække bådene på land. Man saltede sildene, som blev sendt til de sydlige lande. Men da bestanden af sild efterhånden forsvandt fra Østersøen i 1500-tallet, stoppede sildeeventyret og stedet blev forladt.

Skrigende sølvmåger

Foran os har vi en af vandrerutens udfordringer opstigningen over Ørnebjerg. Et tilbageblik langs kyststrækningen er betagende, men også de stejle klippesider, som falder lodret ned i havet, er værd at kikke på. Vi passerer Kælderhalsen, en 35 meter dyb sprække, som skærer sig lidt ind i landet. På de yderste klipper sidder skarver og sølvmåger, der skriger advarende, hvis man nærmer sig kanten af fuglefjeldet.                                                                                  

Aktiviteter ved Opalsøen

Vi fortsætter på vestsiden af Stejlebjerg og har pludselig vid udsigt til Nordeuropas største middelalderborg Hammershus, som ligger på en knold længere mod syd på den anden side af sprækkedalen med Hammer Sø. Da vi har passeret Hammer Havn, kommer vi til Opalsøen, hvor her er et leben med masser af mennesker. I 1880’erne begyndte man at bryde granit på Hammerknuden, men det ophørte i 1970, da knuden blev fredet. Og Opalsøen er netop et tidligere granitbrud med lodrette farverige sider, der efterhånden er blevet fyldt med vand.
Fra en klippe 50 meter oppe på den anden side af Opalsøen, svinger vovehalse sig ud i Danmarks længste tovbane og suser med op mod 60 km./t. med mod søen, som de efter en tur på næsten 300 meter rammer med et plask, så vandet står omkring dem, mens de forsøger at stå på vandski på de bare fødder. Her kan man virkelig få adrenalinen til at løbe hurtigt. Det er aktivitetsfirmaet Nature Event som står for arrangementet. Andre fornøjer sig med at springe fra søens klippesider de ca. ti meter ned i dybet.

Opalsøen set oppefra

Vi vandrer langs Hammer Sø, Bornholms største sø, men træerne tager udsynet, så i stedet går vi op i bakkerne, hvor vi bedre ser ud over træerne og søen.
På vej mod Krystalsøen får vi dog en helt fantastisk og ganske uventet udsigt ud over Opalsøen og den bagvedliggende Hammer Sø.

Via Krystalsøen til Hammer Fyr

En anden idyllisk plet er Krystalsøen og her er fred og ro. Herfra er der kun kort afstand til toppen af Hammerknuden, hvor Hammer Fyr står. Fra platformen øverst oppe i fyret kan vi se tilbage på hele den spektakulære rute vi har vandret.

Over Hjortebjerg til Klinten

På en af de mange umarkerede stier vandrer vi tilbage mod P-pladsen over Hjortebjerg og spiser vores medbragte frokost på Klinten. Og her troede vi, at en klint var en stejl skrænt ud mod havet, men her på Bornholm kaldes et højt punkt med udsigt også en klint.
Og mens frokosten indtages forbereder vi os på at se nærmere på Hammershus Slotsruin denne eftermiddag.

Vandretur Bornholm Rundt (del 2 af 4) - Kyststien fra Hammerhavn til Tejn

Du skal acceptere marketing cookies, for at du kan se indhold fra YouTube.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser