665 IMG_0624.jpg

Cykelkrydstogt på Donau (3/3)

Google Map...

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Tidsforskel: Ingen. Samme tidszone som i Danmark

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Rejsebureau: Ruby Rejser

Turistinformation: Østrig

Vidunderlige Wien

Vi har tilmeldt os en guidet cykeltur rundt i Wien og vi er en gruppe på 15 cyklister, der tager med på en engelsksproget rundtur. Andre tager med de tysksprogede grupper. 

Men kan man overhovedet se Wien på ca. 2,5 time? En by, hvis glansperiode strækker sig fra kejsertiden og som har været hovedstad i mere end 700 år og i dag fortsat er en af verdens største kulturelle byer! Vi vover forsøget ...

Cykelturen går langs Donaukanal (den kender vi jo fra tidligere) og første stop er ved fjernvarmeanlægget, der er fantasifuldt udsmykket af kunstneren Hunderwasser. 

I stedet for en stor firkantet, grå industribygning er her skabt et farvestrålende bygningsværk.

Efter ca. 25 minutters cykling er vi ved Stubenring, der er en del af ringvejen (Ringen) rundt om hele den indre by. 

Musikkens by

Vi cykler på cykelsti forbi regeringsbygninger og gør holdt i Stadtpark, hvor monumentet for den nok mest berømte wienerkomponist er placeret - Johann Strauss - valsekongen. 

I parken ser vi også den smukke bygning Kurhaus, hvor vi skal til wienerkoncert i aften. 

Bag parken kommer vi forbi Beethoven-monumentet og gør et kort ophold her. Beethoven blev født i 1770 i Bonn i Tyskland, men flyttede til Wien da han var ung og boede resten af sit vanskelige liv på utallige adresser i og uden for Wien.

Denne store komponist - måske den største denne jord har set - havde et vanskeligt sind ikke mindst fordi han tidligt konstaterede, at han ville blive døv. Han var en ener og havde ikke mange venner, men ikke desto mindre deltog mere end 10.000 wienere i hans begravelse i 1827.

Vi cykler omkring Koncerthaus og videre til Musikverein, hvorfra nytårskoncerterne med wienermusik transmitteres hvert år. 

På den anden side af gaden finder vi Karksplatz og her ser vi den mægtige Karkskirche, før vi kommer tilbage på inder-ringen og forbi Staatsoper og videre ind i Burg-området med Burggarten, hvor monumentet for en anden meget stor komponist findes - Mozart.

Mozart var heller ikke født wiener, men tilbragte en stor del af sit korte liv i musikverdens centrum. Legenden fortæller, at det blev et kraftigt regnvejr under hans begravelse i 1791 og at gravfølget forlod ligtoget, så man er ikke helt klar over, hvor graveren lagde dette geni til hvile.

Burg-området og meget mere

Også i Burg-området er der så meget at se på og høre om, så de 10 minutter der er afsat her, slår langtfra til. 

Vi kommer forbi Naturhistorisk Museum og Parlamentet, inden vi drejer ind i Volksgarden, hvorfra vi lige kan skimte de smukke tårne på Rådhuset. 

Så cykler vi ind til Michaelerplatz på bagsiden af Hofburg, hvor der bliver tid til et kort besøg i Sankt Michaels Kirche, inden vi trækker cyklerne gennem gågaderne til Stephans Dom - Wiens absolutte centrum. Alene denne berømte domkirke og gaderne omkring den kan man bruge det meste af en dag på at studere, men vores guidede tur er forbi og vi kan fortsætte byturen på egen hånd.

Man kan naturligvis diskutere, hvor meget man får ud af en sådan guidet rundtur med en masse informationer om kejsere og kejserinder, bygherrer, arkitekter og årstal etc., som man alligevel ikke kan huske, når turen er omme. 

Men det er alligevel en god måde af få en fornemmelse af, hvad der er muligt at opleve i Wiens centrum - og hvor meget der er at studere på et relativt lille område. 

Så må vi gå i dybden næste gang vi kommer hertil - for Wien er bestemt en by man skal give sig tid til at opleve.

På cykel til slottet Schönbrunn

De fleste af vore cykelvenner bliver i centrum, går på café eller shopper, men vi cykler de ca. 20 minutter tilbage til MS Theodor Körner og spiser en sen frokost, inden vi atter sidder i sadlerne - vi er jo på cykeltur! 

Wien har mere end 1.000 km cykelstier og dem vil vi afprøve med en tur på egen hånd til slottet Schönbrunn. Men man skal vende sig til at cykle i Wien. Snart ligger cykelstien, der er dobbeltrettet, i højreside af gaden, snart i venstre - og nogle gange midt på en boulevard. 

Og det bliver ikke nogen "glidende" cykeltur, for konstant ledes vi fra den ene side af gaden til den anden og hver gang skal der holdes for rødt, så biltrafikken kan passere. Vi bruger en time på at cykle til Schönbrunn, heraf mindst 15 minutter ved lyskurvene.

Schloss Schönrunn stod færdigt i 1730 til kejserinde Maria Theresia og er opbygget meget symmetrisk med Versailles uden for Paris som forbillede. Det er ikke tilladt at cykle, endsige trække med cykler på slottets grund, så vi parkerer udenfor og begiver os over gårdspladsen og ud i den enorme park med udsigt til Gloriette-arkaden på højen bagerst i parken og med Neptun-brønden foran. 

Overalt er der statuer og blomsterbede - og her kunne man sagtens bruge en hel dag, hvis man også skulle indendørs for at studere de omfattende kunstsamlinger.

Koncert i Kurhaus

Men vi skal tilbage til båden for at spise tidlig aftensmad, fordi vi senere skal til koncert i Kurhaus.

Bussen henter os ved båden, og kl. 20.00 sidder vi parate i koncertsalen. 13 musikere underholder os med musik af Mozart (figaro, kleine nact, etc), Strauss (polka, vals etc.), Lumbye (champagnegaloppen) og anden musik i den lette wienerchanger. 

Der bliver danset ballet og sunget populære sange fra operetter og koncerten afslutter smukt med musikken til Orson Welles-filmen "Den tredje mand", der jo netop foregår i efterkrigsårenes Wien.                                                                                                       

Gennem Wachau, Krems - Melk (40km)

Efter den sædvanlige morgenmadsbuffet på båden, hvor der ikke mangler noget, er cyklerne linet op på kajen. 

I dag er vejret skyfrit og det bliver en solrig dag - turens bedste. Vi skal gennem et af Østrigs smukkeste områder - det romantiske Wachau - der er fyldt med historiske minder, slotte og borge og pragtfulde landskabsscener. 

Wachau blev i 2000 optaget på UNESCO’s verdensarvliste over bevaringsværdige områder.

Igen tager vi os tid til at se den by, flodbåden ligger ved og cykler op i Krems. Her ser vi de middelalderlige bygninger, smalle gyder og stræder og kirkerne i barokstil i den gamle bydel, inden vi cykler ud på den markerede cykelrute - ud i Donau-dalen.

Vi cykler gennem smukke vinområder, hvor skråningerne på begge sider af Donau rejser sig op mod 500 meter. Små hyggelige landsbyer ligger på række langs floden adskilt af vinmark efter vinmark. 

Det milde klima i Donau-dalen og de særlige jordbundsforhold, som Donau-floden har skabt, hvor den gennem årtusinder har "gravet" sig ned i landskabet, gør, at vi her finder nogle af Østrigs bedste hvidvine.                                                                                                                      

Ruinborgen ved Dürnstein

Efter nogle få kilometers cykling i dette smukke område kan vi fremme se den gamle borgruin højt over Dürnstein.

Da vi kommer til byen parkerer vi cyklerne og vandrer op til borgruinen. Det tager under en halv time og det må ingen snyde sig selv for. 

Det var i Dürnstein-borgen, at den engelske Kong Richard Løvehjerte efter sit 3. korstog blev holdt fanget i 1192-1193 og først blev frigivet ved en stor sum løsepenge. Det er muligvis fangehullet, vi fortsat kan se, men ellers er her kun enkelte af de tykke mure tilbage, rester af en skorsten, en portbue og nogle vinduer.

Borgen har nærmest været uindtagelig på spidsen af klippen, hvor den har ligget usædvanligt flot over Donau. Fra toppen af borgen kan vi se til alle verdenshjørner og betages af udsigten.

Da vi atter er nede i Dürnstein slapper vi af på en af caféerne, inden vi trækker cyklerne gennem denne turistbys smalle og krogede, gamle gader med toppede brosten og kan fortsætte ad cykelruten gennem Wachau.                                                                        

Vinsmagning

Vi passerer Weissenkirchen med den højtbeliggende kirke og senere kirken St. Michael.

Efter Spitz drejer vi fra mod Laaben og godt en kilometer oppe ad vejen finder vi Weingut Gritsch, hvor vi har meldt os til vinsmagning. Mange af vore rejsefæller er allerede ankommet anført af cykelguiden.

Vi hører om de forskellige hvidvine, som der produceres her og får smagsprøver. Jo, Riesling, Muskatel og Traminer er så absolut de bedste. 

Tilbage på ruten passerer vi Willendorf, hvor beviset på at der har levet mennesker her i mere end 24.000 år blev fundet i 1906. Det er den forhistoriske frugtbarhedsfigur Venus fra Willendorf nu er udstillet på Naturhistorisk Museum i Wien, men et opslag i byen fortæller historien.

Melk - en skøn turistby

Vi fortsætter på venstre flodbred til vi kommer til broen lige før Emmersdorf, hvor vi cykler over på den anden side og derfra kan se det mægtige Benediktinerkloster højt over Melk.

Vi parkerer cyklerne ved Melk og dumper lige ned i en byfest. Her er underholdning, konkurrencer for børnene, indianere og styltemænd, der laver "gas" i gaden. 

Melk er en skøn turistby med kunstværker og mange smukke, gamle huse fra forskellige perioder - specielt i parallelgaden til hovedstrøget - Sterngasse - kan vi se gamle bygninger.

Vi spadserer op til det barokke Benediktinerkloster, der er bygget i begyndelsen af det 18.århundrede. Et imponerende bygningsværk som i størrelse slår alt, hvad vi tidligere har set af klosterbygninger. 

Tidligt på eftermiddagen er vi tilbage på MS Theodor Körner og kan aflevere cykler, cykeltasker og -grej. Vores cykelkrydstogt er ved at være forbi og kursen bliver sat mod Passau.

I restauranten er der dækket op til et afsluttende festmåltid og efter middagen underholder besætningen i Panorama-baren, hvor der bliver danset og sunget, inden det bliver vores tur til at komme på dansegulvet.                                                                                

Status på cykelkrydstogtet

Denne formiddag går med at pakke, afregne for drikkevarer og fundere over turen alt mens MS Theodor Körner stævner mod Passau.

Vi har sejlet mere end 600 km, passeret 22 sluser og cyklet ca. 220 km i den forgangne uge. 

Vi har mødt en masse spændende og aktive mennesker fra bl.a. Australien, USA, Canada, England, Spanien, Frankrig, Tyskland og fundet nye venner fra Danmark.

Da vi atter er i Passau har vi god tid til igen at opleve byen, inden vi tidligt på aftenen atter skal med toget tilbage til Nürnberg og videre mod Danmark.