Ræs DSC01302.JPG
Rundrejse i

Oman - et sultanat på Den Arabiske Halvø

Google Map...
Oman

Hovedstaden i Oman er Muscat

Befolkningstal: ca. 4,5 mio.

Areal: ca. 309.500 km²

Afstand fra Danmark: ca. 5.214

Mest besøgte attraktioner: Muscat samt ørkenen med Wahiba Sands

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Oman

Fredelig paladsrevolution

Den nuværende sultan Qaboos afsatte i 1970 sin far ved en fredelig paladsrevolution. Indtil da havde landet i mange år været isoleret fra omverdenen og indadtil været splittet mellem kystområdet med hovedstaden Muscat og ørkenens stammefolk, der ofte lå i indbyrdes strid. Sultan Qaboos har efterhånden fået bilagt de interne stridigheder, men så sent som i 1990 nedkæmpede han med engelsk hjælp det sidste oprør, som var i den sydvestlige region Dhofar.

Gratis ydelser fra staten

Der er fundet olie og gas og indtægterne herfra bruger han til landets modernisering. Med hjælp fra en massiv import af udenlandsk arbejdskraft fra især Indien, Pakistan og Bangladesh er der bygget veje, havne, lufthavne, hospitaler, skoler og universiteter. Der bygges stadig meget, så landet nogle steder opleves som en stor byggeplads. Indbyggerne betaler ikke skat, sundhedsvæsenet og al uddannelse er gratis. Vand er en knap ressource, så kystbyerne har store anlæg til afsaltning af havvand. Hvor der ikke er ledningsnet til vandet, distribueres det i store lyseblå tankbiler, der leverer det til husstandstanke eller til indbyggernes dunke og spande. Vandet er gratis.

Hurtig modernisering

For at fremme den nationale identitet restaureres gamle borge, oldtidsminder udgraves og moderne museer fortæller om landets historie, natur og geologi. Trods den hurtige modernisering gøres der meget for at bevare landets kultur, mange også mænd bærer den traditionelle dragt, hvilket er en pligt for alle offentlig ansatte. Vi var på en 18 dages rundrejse, hvor vi på en næsten 2.000 km lang rejse oplevede landets natur og kultur på nærmeste hold.

Sandræs i Wahiba-ørkenen, Oman

Wahiba ørkenen eller Wahiba Sands er en sandørken i den sydøstlige del af Oman. Den dækker et areal, der er næsten dobbelt så stort som Sjælland og når i syd helt ud til kysten. Sandklitterne er op til 100 meter høje og det fine, rødgule sand skaber et helt specielt lys over landskabet.                            

Vi kører ind i ørkenen ved byen al Mintirib, hvorfra der er 40 km til vores ørkenhotel. Her kommer vores store Toyota 4x4 landcruisere rigtig til deres ret og vores omanske chauffører demonstrerer deres evner i off-road kørsel. Vi får en fantastisk gang "sandræs" med ture op og ned og på kryds og tværs af de stejle sandskrænter. Der er slalomkørsel, så bilen foran dænger os bagved kørende næste til med sand, og vinduesvaskeren må i gang. Efter 10 minutter har både vi og chaufførerne moret os nok, så de finder et noget mere jævnt terræn til resten af turen.

Ørkenens farvespil

Først på aftenen kører vi op på en af de høje klitter for at se solnedgang over ørkenen. Det er en særlig oplevelse, fordi lyset svinder så hurtigt og ørkenens farver ændrer sig dramatisk.
Mange af os vælger at gå eller rutsje ned ad den stejle klit, hvor sandet viser sig at være så blødt, at man synker i til op over anklerne. Selv om vi skynder os, er det helt mørkt inden vi når tilbage til hotellet.                                                                                                                        

Overnatning i beduintelte

Vores hotel "1000 Night Camp" ligger i en dal omgivet af klitter, der er 60-70 meter høje. Hotellet består af beduintelte i klynger med 8-10 telte. For hver klynge er der en bygning med fire rum med brusere og toiletter.  Her er gulvtæppe, elektrisk lys og to senge i teltene, og hotellet har både en god restaurant samt swimmingpool. Når man har sovet én nat på hotel "1000 Night Camp", har man oplevet "1001 nat".

Og lidt mere ræs

Næste morgen går turen tilbage til al Mintirib, men på vejen lykkes det chaufførerne at finde et par rigtig gode steder, så vi får en ordentlig gang "sandræs" igen og bliv rystet godt sammen fra morgenstunden.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser