2.JPG
Storbyferie i

Kontrasternes by - Malaysias hovedstad Kuala Lumpur

Google Map...
Malaysia

Hovedstaden i Malaysia er Kuala Lumpur. 

Befolkningstal: Ca. 31,8 mio. 

Areal: Ca. 330.803 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 9.678 km til Kuala Lumpur. 

Tidsforskel: 7 timer foran

Mest besøgte attraktioner: Naturen med dyrelivet, der bl.a. omfatter næseaber og orangutanger, men også kulturelle steder i byerne Kota Kinabu og Kuching. På Borneo er det muligt at besøge de tidligere hovedjægere, der bor i karakteristiske langhuse. 

Mere information: Den moderne storby samt naturen på landets øer

Turistinformation: Malaysia

Skønt, at træde ud i den fugtige varme.

Skønt, at træde ud i den fugtige varme. En minibus kører os de 70 kilometer ind til Kuala Lumpur. Ikke en særlig eksotisk rute, fyldt som den er med en masse grimt hel- og halvfærdigt byggeri. Men så nærmer vi os centrum, og jeg bliver spændt på, hvad der gemmer sig mellem de mange, skinnende skyskrabere. Ankomst til det fine Hotel Istana. Yes, Ma'am, værelset er klart. Ikke en melding man er vant til kl. 8 om morgenen. Så Kuala Lumpur må vente nogle timer, mens den trætte krop strækkes ud i en kølig seng. Jo, der er varmt i Malaysia, men med air condition ("air con") de fleste steder, sveder man kun udenfor. 
Midt på dagen vågner jeg med et spjæt. Er temmelig groggy, men søvnen har gjort godt. Min lille gruppe skal på gåtur i de nærmeste omgivelser. Det er rart bare at strejfe lidt rundt i byen og se og opleve det, man nu gør uden en egentlig plan. Man får en fornemmelse af atmosfæren, af livets gang, indbyggerne og det lokale liv. Den regulære sightseeing venter vi med til i morgen. 
Vi går uden hastværk rundt i de nærmeste kvarterer i downtown KL, som beboerne bare kalder deres by med det ellers skønt fremmedartede navn. Altså i den udstrækning man kan tale om ét bestemt downtown, for der er flere. Heromkring kaldes det "den gyldne trekant" - Golden Triangle - turistpræget med en masse hoteller og shoppingscentre og med de berømte Petronas Twin Towers i den nære horisont.I det hele taget er vi omgivet af skyskrabere og trafik, men vi er også hurtigt henne ad en gade fyldt med butikker og mennesker, hvor vi møder en mand med en abe på skulderen. På en trækvogn har han seks-syv katte liggende på bløde puder og tæpper, og på et skilt beder han os betale, hvis vi har tænkt os at tage et billede. 
Pengene bruger han på at passe hjemløse, syge katte. Vi fotograferer løs, men aben springer rundt og ødelægger alle mine billeder af de syge katte! Men jeg betaler selvfølgelig et par ringgit, som de malaysiske penge hedder.

Billig massage

I næste gade vrimler det med folk af begge køn med skilte, hvorpå de tilbyder massage af enhver slags, dog ikke den frække, så vidt jeg ved. Det handler om at få kunder i butikken, og ligesom så mange andre steder i verden foregår det proaktivt med at stikke skilte op i hovedet på potentielle kunder og snakke løs. I Asien ved de godt, at vesterlændinge trænger til massage, og vi ved også godt, at den som regel er rigtig god og billig. Senere vender jeg tilbage og lader mig (for)føre indenfor af Alice, en lille kvinde i halvtredserne. Her er køligt og rent, og hun giver mig den skønneste rygmassage, som får resten af min krop til at skrige efter mere, især fødderne, så de får også en tur med zoneterapi og det hele. Halvanden time i alt, og jeg har brugt omkring 150 kroner. Det er vel højst en fjerdedel af de hjemlige priser.
Malaysias hovedstad er kendt som et sandt shoppingparadis, men helt ærligt er mit shoppegen ikke særlig veludviklet. I al fald ikke når kreditkortet allerede er lidt for hærget. En anden gang vil jeg forhåbentlig have bedre råd til at udforske "Times Square" i den gyldne trekant - et otte etagers mekka af lækre sager og til børnene en hel temapark. Vil man shoppe, så er Kuala Lumpur stedet. 
Efter en runde i et elegant og næsten mennesketomt shoppingcenter, en gang tordenvejr og en kæmpe regnbyge, finder vi en anden vej hjem - og ser en anden side af Kuala Lumpur. 
Bagved de dyre hoteller og topmoderne shoppingcentre ligger slidte boligkvarterer, der står i tydelig kontrast til de dele af byen, der er præget af Malaysias økonomiske fremgang og byggeboom. 
Nattelivet buldrer i Kuala Lumpur, men det lader vi ligge den første aften. I stedet nyder vi den coole luksus på Hotel Istana, som foruden et par restauranter har en stor, elegant bar, hvor et band spiller for et par håndfulde mennesker.

Kuala Lumpur på kryds og tværs

På andendagen kommer vi godt omkring. Allerførst gælder det et must ved navn Petronas Twin Towers, som er hele 452 meter høje og bygget for godt 10 år siden. Et par ret smukke tårne, der skinner af sølv i solen. Mellem etage 41 og 42 går der en glasbro imellem tårnene, hvorfra det er muligt at nyde syet over byen, hvis man står tidligt nok op. Men vil man op, skal man stille sig i kø allerede ved sekstiden om morgenen for at få fingre i en af de 1000 billetter, som uddeles gratis. Mon ikke de tårne egentlig er pænest set udefra? Det statslige olieselskab Petronas har bygget de 88 etager høje tårne og bruger selv hele det ene tårn som kontor. PTT er en del af KLCC, Kuala Lumpur City Centre, som foruden hotel, biografer, boliger, shopping m. m. også består af en stor, grøn park og kan byde på et af Asiens største akvarier med 19 store bassiner og tusinder af fisk. 
Her kunne man vist godt bruge resten af dagen.

Kuala Lumpur er grundlagt

Kuala Lumpur er grundlagt af kinesere, som i 1857 kom til Malaysia på jagt efter tin, der stadig er en stor eksportvare. Byen opstod, hvor floderne Klang og Gombak løber sammen, og hvor Jame-moskeen fra 1909, den tidligere nationale moské, ligger i en fredfyldt have med palmetræer. Nu er byen en arkitektonisk supercocktail af avanceret skyskraber, nybyggeri og traditionelt udsmykkede bygninger. 
De næste timer snegler vi os gennem forskellige bykvarterer i en minibus uden at være i stand til at danne os et egentligt overblik, men med masser af spændende indtryk. Forbi den store, nationale moské, Masjid Negara, med den smukke, turkisblå hovedkuppel formet som en 18-takket stjerne foruden en masse andre kupler og en 73 meter høj, spids minaret. Forbi Merdeka Square omkranset af statelige, gamle bygninger som f. eks. den markante Sultan Abdul Samad Bygning med hvælvinger, kupler og udsmykninger.Videre til den tidligere hovedbanegård, der stod færdig 1911, mens Malaysia stadig var britisk koloni, men alligevel er den i islamisk stil med kuppeltårn, spidse minareter, søjler og arkader. I nærheden ligger Central Market, nyindrettet i art deco-stil i lilla, grønne og blå pastelfarver. Her sælges godt, lokalt kunsthåndværk, smykker, tøj og mere endnu.

Tiger-øl i Chinatown

Turen går også til Nationalpaladset fra 1928 Istana Negara, den malaysiske konges officielle embedsbolig, hvor vagter i fine dragter og stenansigter passer på ved havelågen, mens alle vi turister fotograferer dem fra alle sider. Det fine, hvide hus inde i parken ser vi ikke meget på. Derimod er det buddhistiske tempel, Thean Hou Temple, smukt og spændende at opleve, og især skildpaddedammen i haven bagved vækker jubel.

Senere kører vi rundt om Kuala Lumpurs "Bird Park", som skulle være verdens største voliere, hvor fuglene flyver frit omkring, og turisterne flokkes. Man kan udefra se, at der over parkens træer er store net, og uden dem ville de flotte fugle jo nok forsvinde ud i den blå luft! Vi får en hastig tur hos genboen, der er en dejlig have fyldt med orkideer og andre blomster, "The Orchid Garden". "Lake Garden" er et fredeligt område midt i den store, støjende by. Kuperet med plæner, søer, legepladser og en lille dyrepark med hjorte. Om aftenen spiser vi god, kinesisk mad med store Tiger-øl til, og bagefter skal Chinatowns aflukkede handelsgade, Jalan Petaling, opleves. På "The Night Market" kan man købe alverdens kopivarer for en billig penge.

Kuala Lumpur byder på meget mere

Kuala Lumpur byder på meget mere, bl.a. Sri Mahamariamman Temple, Malaysias største og mest udsmykkede hindutempel, beliggende midt i Chinatown. 
Kulørte, lokale markeder, hvor indbyggerne køber ind. Nationalmuseet og det islamiske kunstmuseum og utroligt nok: Bukit Nanas Forest Reserve, et stykke regnskov med vandrestier, tropiske træer og buske, aber, fugle og sommerfugle, alt sammen for foden af det 421 meter høje tårn, Menara K.L. midt i storbyen! Man behøver ikke kede sig et minut i Kuala Lumpur, denne kuriøse kontrast mellem gammelt og nyt, mellem fremmedartet og fremadrettet. En storby præget mindre af "Østens mystik" end af den økonomisk fremgangs kapitalistiske kæmpeskridt og flyvske fremtidsvisioner. Men Malaysia er stort og selvfølgelig meget andet end Kuala Lumpur.                               

Om Malaysia

Malaysia er ca. otte gange større end Danmark. Landet ligger syd for Thailand og nord for Singapore, og den nordvestlige del af Borneo - 600 km væk - er også en del af Malaysia. Landet er bjergrigt med masser af tropisk regnskov og ca. 30 grader året rundt. Her bor ca. 24 millioner mennesker, godt halvanden million i Kuala Lumpur.
Rejsen til Malaysia tager ca. 12 timer fra Amsterdam, hvorfra både Malaysia Airlines og KLM flyver til Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Tidsforskellen er syv (sommetid seks) timer.

Nyhed: Velkommen til KLUB Anne-Vibeke Rejser

Få masser af tips og rejseinspiration til din næste ferie. Se tv-programmer, foredrag fra hele verden med Anne-Vibeke Rejser.

Vi kan hjælpe dig med stort set alle former for rejser hele året rundt. Lige fra weekendophold i Danmark til drømmerejser ud i den store verden.

Læs mere om KLUB Anne-Vibeke Rejser