DSC06120.JPG
Storbyferie i

Shanghai – fremtidens by

Google Map...
Kina - Vitus Rejser

Hovedstaden i Kina, der også kaldes "Riget i Midten" er Beijing.

Befolkningstal: Ca. 1,4 milliard

Areal: Ca. 9.597.000 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 7.200 km til Beijing.

Tidsforskel: 6 timer foran i Beijing

Vigtigste turistattraktion:  Beijing og den nærliggende kinesiske mur, kulturskattene i Xi'an samt sejlads på Yangtzefloden ligesom den moderne metropol Shanghai er værd at rejse efter.

Læs mere på:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Kina

The Bund – udsigt og historiske kolonibygninger

Vi starter dagen med at besøge flodpromenaden The Bund, hvorfra der er en imponerende udsigt ud over Huangpu-floden til de gigantiske skyskrabere i Pudong, der er symbolerne på det nye Kina. Først og fremmest et af Shanghais markante kendetegn Orientens Perle, men også andre skyskrabere som det 420 meter høje Jinmao Tower og Shanghai Tower, der rejser sig 492 meter. Alt dette er opført efter 1990, hvor man besluttede at Pudong skulle være Shanghais nye udviklingszone og at ingen skyskrabere måtte være ens. Ligegyldigt hvor vi ser hen, rammer øjet 100-vis af mægtige skyskrabere – også langs flodbredden. Shanghai er ved at udvikle sig til Asiens økonomiske- og teknologiske centrum og vil være større og bedre end f.eks. Hong Kong, Singapore og Tokyo, hvorfor byen i dag tiltrækker mange udenlandske foretagender. Shanghai er fremtidens by.

1714 Oriental Pearl Tower IMG_2006.JPG
Oriental Pearl Tower

På gaden ved flodpromenaden ligger en række smukke historiske kolonibygninger fra 1920’erne med banker, hoteller og kontorer, der alle er et levn fra vestens tidligere kommercielle magt. I dag er bygningerne på kinesiske hænder og vi besøger Shanghai Pudong Development Bank bygget i 1921. Her er banken udsmykket med vægmalerier og har et enestående flot loft, hvorfor bygningen også engang blev kaldt ”den smukkeste bygning i Asien”.

1704 The Bond IMG_2009.JPG
Klassiskebygninger ved The Bund

Yuyuan basar og have

I hjertet af byen ligger Chinatown – jo, Shanghai har en chinatown. Det kinesiske område stammer fra dengang byen var besat af japanere, englændere eller franskmænd, hvor kineserne klumpede sig sammen i den gamle bydel. Her besøger vi Yuyuan basaren, hvor kun få bygninger er originale, men det meste er bygget op i gammel stil omkring et tempel fra Ming dynastiet i 1500-årene. I dag er hele området et stort og meget populært marked med lokale kunsthåndværkere og masser af små restauranter. Vi har tid på egen hånd og kan finde alt fra sølvsmedearbejde til silkebeklædning – og naturligvis gængs souvenir.

1802 Yuyuan basar - store torv IMG_2029.JPG
Yuyuan basar - store torv

Midt i området findes en sø og her ligger Shanghais berømte Huxinting tehus fra 1784. For at komme derover spadserer vi på De Ni Svings Bro, der siksakker over søen. Vi ved jo, iflg. kinesisk overtro, at spøgelser og onde dæmoner ikke kan dreje om hjørner. Så helt fredfyldt kommer vi over i Yuyuan haven, der er en klassisk kinesisk have anlagt mellem 1559-77 af en rig embedsmand Pan Yunduan, som en gave til sine forældre. Her er pavilloner hvorfra vi kan iagttage de kunstigt anlagte damme med karper og de opstillede klipper med forskellige planter. Murene omkring haven er dekoreret med drager. Åbningerne mellem de seks haveafsnit er udformet på forskellig vis – nogle som cirkler andre med facon som vaser.

Te-ceremoni

Efter frokost besøger vi et traditionelt te-hus og får demonstreret den fascinerende kinesiske te-ceremoni og de processer man skal igennem for at lave en perfekt kop te. Der er naturligvis mulighed for også at købe god te med hjem.

1838 Teceremoni IMG_2063.jpg
Te ceremoni

Orientens Perle

Et af dagens højdepunkter er et besøg i Orientens Perle i Pudong, der stod færdig i 1994. Før 1990 var Pudong et beskidt slumkvarter med bordeller og hvor bander og kriminelle huserede. Men efter at det blev besluttet at gøre stedet til Kinas finansielle centrum, er alt forandret i forrygende hastighed. Skyskraberne rejser sig i al deres vælde og Orientens Perle med sine i alt 468 meter er ingen undtagelse. Bygningen har en helt speciel facon med tre runde kugler fordelt op ad tårnet og med en række mindre kugler indbygget i tårnet, som skal symbolisere en række perler.

1902 Orienal Pearl Tower IMG_2079.JPG
Orienal Pearl Tower

Med en lynhurtig elevator kommer vi op til udsigtsplatformen i den næstøverste kugle 263 meter oppe. Her er naturligvis glas hele vejen rundt på udsigtsplatformen og udsigten til de imponerende skyskrabere er bare formidabel. Vi har højhuse under os og skyskrabere over os! En tur rundt på udsigtsplatformen giver os vue ud over Shanghai og Huangpu-floden med The Bund langt under os. Man kan komme længere op til Space Module i 339 meters højde, men udsigten derfra siges ikke at være bedre end her.

1908 Mod The Bond IMG_2085.JPG
Udsigt mod The Bund

Det er alligevel etagen nedenunder, der er mere skræmmende for personer med højdeskræk. For i 259 meters højde er det muligt at træde ud på gennemsigtigt glas og se direkte ned på gaderne og menneskerne som vader rundt som små prikker langt under os. Mon glasset holder? Forsigtigt lader man den ene fod glide ud på den gennemsigtige flade og da den tilsyneladende holder, træder vi rask ud – godt nok med et lille gys i maven. Også her er det muligt at gå hele vejen rundt og få udsigten 360 grader.

1916 Glasgulv IMG_2092.JPG
Ud på glasgulvet

Shanghais historiske museum

Efter denne lidt gysende oplevelse skal vi ned på jorden igen og besøge Shanghais historiske museum. Her er byens udvikling fra fiskerlandsby over den engelske imperialisme til den moderne metropol vist gennem billeder, tidstypiske tableauer og voksfigurer i forskellige dagligdags situationer. Vi oplever 1800- og 1900-tallets besættelse og ser bl.a. byen som en udpost for dekadence med spillebuler, druk og sex – og ikke mindst som en stor opiumshule, der mest af alt bedøvede folk. Et fint museum som giver stof til eftertanke.

1930 Opiumsrygere IMG_2112.JPG
Opiumsrygere

Shopping i Nanjing

Vi slutter dagen på Shanghais førende indkøbsgade Nanjing, hvor bygningerne er en blanding af 1930’ernes europæiske stil til helt moderne arkitektur. Vi har tid til at shoppe eller bare nyde, at aftenen falder på og de mange neonlys tændes ved stormagasinerne og de eksklusive modeforretninger. Nanjing er ikke nogen helt almindelig indkøbsgade, for tager man det hele med, er den 10 km lang! Og forretningerne er ikke blot små butikker, men gigantiske stormagasiner som dagligt tiltrækker mere end 100.000 kunder.

2012 Aftenstemning IMG_2136.JPG
Aftenstemning på handelsgaden

Kanalbyen Xitang

Vi husker, at et ægtepar havde glemt deres rygsæk, da vi for nogle dage siden skulle flyve fra Xi’an til Chongqing – og den glædelige nyhed er, at rygsækken er kommet frem, uden at noget er fjernet fra den. Det fortæller lidt om kinesernes ærlighed og gode service. Så alle er glade og forventningsfulde, da vi denne morgen kører til kanalbyen Xitang, der ligger ca. 90 km. fra Shanghai. Byens historie går mere end 1.000 år tilbage og da vi ankommer til kanalbyen, sejler vi gennem nogle af de mange kanaler til byens centrum. Roligt bevæger vi os gennem det stille vand, hvor nogle af kanalerne er ganske smalle, mens andre er brede, og vi kommer forbi templer og forskellige huse – nogle mere velholdte end andre.

Fra byens centrum har vi lejlighed til selv at spadsere rundt langs kanalerne og over de rustikke broer og fornemme kanalbyens magiske stemning under de overdækkede korridorer, hvor kunsthåndværkere og små serveringssteder holder til. Og det er næsten hvad-som-helst man kan få at spise. Udover de traditionelle krydrede blæksprutter på spid ser vi også skorpioner på spid. Vi tvivler på, om nogen vil spise dem! Vi kan godt dy os, for på en af byens autentiske restauranter serveres der frokost.

Herefter spadserer vi til byens klassiske haver, ser gamle købmandsgårde og små museer og besøger byens eneste tempel. I Xitang virker alting meget roligt og langt fra et moderne skyskrabersamfund, som vi hen ad eftermiddagen vender tilbage til. 

Denne interessante rundrejse i Kina er ved at være ovre og i morgen kører vi mod Shanghais lufthavn, hvor flyet mod Europa skal bringe os hjemad.

2124 Ofter pengesedler IMG_2172.JPG
Din rejseskribent ofrer penge i byens tempel