Oplev Kinas historiske kejserby - Xi'an
Log ind Log ind
Oplev Kinas historiske kejserby - Xi'an

Oplev Kinas historiske kejserby - Xi'an

I det centrale Kina, hvor dynastierne opstod og Kina blev samlet til ét rige, ligger Xian, der med 3,2 mio. indbyggere, er hovedstaden i Shaanxi-provinsen. Her kan du opleve Kejser Qins usynlige Terracottahær.

Linda Danielsen Røygaard

Linda Danielsen Røygaard

Tilføj favorit

Her kan du opleve Kejser Qins usynlige Terracottahær, cykle på byens 14 km lange mur, shoppe i det livlige muslimske kvarter, besøge Den Store Vildgås Pagode og byens historiske museum, lære Tai Chi i byens park og spise dig mæt i dumplings med forskelligt fyld. 

Hovedattraktionen Kejser Qins Terracottahær

Områdets hovedattraktion er Kejser Qins Terrakottahær, der kan ses i store udstillingshaller 40 km øst for Xi’an. At stå ansigt til ansigt med tusindvis af krigere i naturlig størrelse og med forskellige ansigtsudtryk er imponerende. Terracottahæren blev begravet sammen med Kinas første Kejser Qin Shi Huangdi ca. 221 år f.Kr. for at beskytte ham i dødsriget og er ét af verdens vidundere. Arbejdet med at bygge mausoleet startede, da kejseren var 13 år og involverede 720.000 arbejdere. En lokal bonde, der skulle grave en brønd i 1974, gjorde det fantastiske fund, og udgravningerne af de i alt 8.000 krigere og heste er stadig i gang.

Cykeltur på Xi'ans bymur

De mange hundrede vagttårne står ikke langt fra hinanden på den 12 meter høje og 14 km lange bymur i Xi'an. Den store bymur blev opført i Ming-dynastiet omkring 1370 som værn mod Mongolerne, og indenfor bymuren ligger Xi'ans ældste bykerne. På bymuren kan du leje cykler og cykle sammen med de lokale og nyde udsigten til både den gamle og nye bydel med sine gamle hustage og små gårdspladser, de moderne skyskrabere og bilfyldte gader. Nogle steder kan du se skudhuller efter japanernes angreb på byen i 1936.

Den Store Moské og det muslimske kvarter

Med en moské fra Ming-perioden og sine livlige gadekøkkener, er det Hui-muslimske kvarter et spændende besøg. Over glødende trækul tilberedes krabbe- og lammespyd. Ved andre stande står folk i kø for at købe frisklavede sesamsnacks, og i de små tehuse kan du prøvesmage teen, inden du køber den. Ved gaden Baiyuanimen er en overdækket basar med alt fra miniature terracottakrigere til tasker og jadesmykker. I en have med smalle stier og små gårdspladser ligger kvarterets moské. Den blev bygget i 742 under Tang-dynastiet og er Kinas ældste og største moské med et ottekantet, tredelt tag som minaret.

Udkig fra Den Store Vildgås Pagode

Uden for bymuren ligger Den Store Vildgås Pagode, der betragtes som én af de vigtigste buddhistiske helligdomme i Kina. I mange år husede pagoden de første buddhistiske skrifter, som blev bragt til området fra Indien af munken Xuanzang i år 652 e. Kr. Pagoden blev senere udbygget, og indvendige trapper fører op til 7. etage, hvor du fra 64 meters højde har udsigt til byens sydlige forstæder og kan skimte Xians gamle bymur. Om aftenen kl. 21 starter et gratis 20 minutters musikalsk springvandsshow med 1024 vandstråler, fyrværkeri og vandkanoner foran den oplyste pagode.

Shaanxi Historiske Museum

At Xian holder fortiden levende, ses i ét af Kinas bedste museer, der giver et godt indblik i Xian som karavaneby, dengang byen hed Chang’an og folk valfartede til byen. I mere end 1000 år var byen Kinas hovedstad og udgangspunkt for de karavaner, der rejste mod vest ad Silkevejen med silke, te og krydderier. På museet, som ligger på Xiaozhai East Road nordvest for Den Store Vildgås Pagode, er over 3.000 historiske genstande fra Shaanxi, som giver indblik i de forskellige dynastier, især Qin, Han og Tang, og i Kejser Qin Shi Huangdis liv.

Tai Chi i Revolution Park for de morgenfriske

Der er liv og aktivitet fra morgenstunden i Revolution Park, som er byens mødested for især den ældre generation. Her er bedstemødre med deres børnebørn og folk, der dyrker Qigong helsegymnastik, Tai Chi, øver viftedans, spiller kort eller synger. En gruppe kvinder laver Tai Chi med rolige og flydende bevægelser i øvelser, der ligner æstetisk kampsport kombineret med meditation i bevægelse. "Mange af bevægelserne er inspireret af den måde, dyr bevæger sig på, og daglige øvelser giver større smidighed, balance og indre energi," fortæller en lokal instruktør.                                                                                                                                       

En specialitet i Xi'an - Dumpling-banquet

En specialitet i Xi'an er dumplings, der består af små dampede dejpakker, der minder om ravioli, med forskelligt fyld. De bliver traditionelt lavet i et damptårn, og de forskellige dumplings er formet efter fyldet. Er der andekød i, er dejen formet som en and osv. Til en banquet på De Fa Chang Dumpling House i centrum vil du opleve en symfoni af farver, dufte og smag (sur, sød eller krydret). Placeret omkring et stort rundt bord med en glasplade i midten, henter man de forskellige dumplings, dampede eller let stegte, over på sin tallerken med spisepinde. En lokal øl eller te til maden passer perfekt.