208 DSC04820.JPG
Safari i

Serengeti National Park

Google Map...
Tanzania - Topas Travel

Hovedstaden i Tanzania er Dodoma, men største by er Dar es Salaam.

Areal: Ca. 945.087 km²

Befolkningstal: Ca. 57 mio.

Afstand fra Danmark:  Ca. 7.208 km.

Tidsforskel: 1 time foran

Mest besøgte attraktioner: Det rige og vilde dyreliv i nationalparkerne Serengeti, Lake Manyara og Tarangire ligesom i Ngorongoro kraterets naturreservat. Også øen Zanzibar er en populær badedestination. Er man til aktiv ferie er bestigningen af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro blandt højdepunkterne.

Mere information:

Rejsebureau: Topas Travel

Turistinformation: Tanzania

 

Camping på Serengeti

Jeg som altid skal ud midt på natten, har pludselig fået "selskabsblære". Så lyder den hæse vrinsken fra en nervøs zebra’s dødskamp og jeg hører flokkens hove i jorden, da de løber for livet. Nu bliver der fred. Løvernes jagt er forbi for denne gang - men ud skal jeg ikke i nat! Vi befinder os på den offentlige campingplads ved Seronera, der ligger midt i Serengeti nationalparken. 
Det er nu ikke nogen helt normal campingplads efter europæiske forhold. Der er f.eks. ingen indhegning og den lille lysning på sletten er omgivet af krat - ca. 10-15 meter fra vore telte. Toiletterne (fire huller i jorden under et fælles tag) er placeret i den anden side af lysningen ca. 30 meter fra vores telte. Vi havde fået at vide, at det var ok ikke at gå derover i nat, men lade vandet lige uden for teltene. Der er jo ingen lys (udover petroleumslamperne og vore medbragte lomme-lygter!). To meter fra toiletterne havde elefanten lagt sine kager. Tænk at møde ham der! "Kantinen" er en samling borde, hvor vores medbragte taburetter kan placeres og som er indhegnet med hønsenet. Det holder bl.a. bavianerne, der går frit rundt i lejren, ude. "Køkkenet" består stort set af en bålplads, hvor vores kokke tilbereder maden, medens de forsøger at holde de farvestrålende - men evigt sultne - glansstære på afstand.

På safari

Vi er tidligt oppe, da vi i dag skal på tre safariture. Første tur starter kl. 6 og umiddelbart efter at vi har forladt campen i vore jeeps, ser vi en hanløve luske bort i krattet - mindre end 100 meter fra lejren! Der går ikke lang tid før vores dygtige chauffør kan se det, vi ikke kan - og kører derhen. En bevægelse i græsset, en tot der stikker op. Jo, det er en løvefamilie med nogle unger, der er på morgentur. Fantastisk at kunne komme så tæt på - mindre end to meter. Løverne er ikke bange for dette hvide monstrum af en jeep og spises kan den jo heller ikke. (Det skulle lige være indmaden - men vi har fået streng ordre på ikke at forlade jeepen).

En nervøs flok zebraer

Vi kører videre og ser zebraer ved vandhullet. De er derimod meget nervøse og sætter i galop, da vi nærmer os. Fantastisk at se hvor hurtigt en kæmpeflok reagerer.

Mødet med topien

Ude på sletten står en topi som forstenet. Den rører sig ikke ud af stedet, da vi nærmer os. Vi kan tydeligt se de fantastiske farver i dens pels. Men den er optaget af ét eller andet og et øjeblik efter får vi svaret. Et par løver har fået færden af topien og sniger sig ind på den. Det er det, den kan mærke!                     

Dagens øvrige safarier

Efter morgenmaden starter anden safari og vi støder straks på elefanter. Disse vældige dyr holder sig på en vis afstand af os og da vi kører nærmere, vender de sig mod os for at fortælle, at vi ikke skal komme tættere på. Vores chauffør respekterer klogelig advarselssignalerne. Så møder vi atter masser af gnuer. Disse mægtige flokke vandrer rundt på sletterne helt op til Kenya og flytter sig i takt med, at det friske græs kommer frem. Her er giraffer - dem har vi endnu ikke set mange af. Hvor ser det elegant ud, når de bevæger sig. 
Dagens sidste tur starter efter frokost og nu vil vi godt se flere rovdyr! Men det er svært. Alligevel lykkes det for vores chauffør at spotte en gepard. Den ligger nede bag en busk og vi får et kort glimt af den, da den lusker bort. Spændende er det. Medens vi kører rundt på sletten spejder vi i træerne efter en nedhængende hale - ofte lægger leoparden sig oppe i træet - og så er den let at få øje på. Men vi ser ingen. 
På vejen hjem støder vi på de andre jeeps, der holder i vejkanten. Har de mon set noget interessant? Jo, de har set en leopard nede bag busken der! -Hvilken busk, her er jo fyldt med buske? 
Vi koncentrerer os om den lysegrønne, der ca. 30 meter inde i buskadset. Noget bevæger sig. -Kan i ikke se ørerne? - Hvad er det for en busk? Efter et kvarter opgiver vi. Jeg tror vi spottede den forkerte busk. De fleste af os så kun busken! Men i vandhullet boltrer flodhestene sig - et af de farligste dyr i Afrika!

Gepard med gazelle

Næste dag forlader vi Serengeti. Vores safari er ovre og de to forreste jeeps er kørt i forvejen til det aftalte frokoststed, hvor vi spiser, inden vi besøger en Masai-landsby. Vi kører således sidst og ca. 15 minutter efter de andre. Pludselig ser vores chauffør noget inde på sletten og bremser op. En gepard har netop nedlagt en thomsons-gazelle og skal i gang med at fortære den. Langsomt kører vi nærmere. Standser og betragter dette prægtige dyr med dets bytte. Den ser op og overvejer situationen. Vores chauffør vil tættere på, så vi kan få de helt rigtige fotos uden modlys.  Men da han kører nærmere, rejser geparden sig op og med en dyb snerren lusker den bort fra sit bytte. -Den skal nok komme tilbage, forsikrer chaufføren os, da vi igen sætter efter de andre.                                                                                                                                    

De tror os ikke

Under frokosten har de andre svært ved at tro på vores historie. At vi skulle være så heldige, at se et rovdyr ved sit bytte!

Ngorongoro-krateret - Edens have

Dagen før vi kom til Serengeti var vi kørt op fra Rift Vally på siden af krateret til Ngorongoro. Herfra i ca. 2.400 meters højde over havet havde vi en flot udsigt over krateret med søen nede i bunden. På vejen ned i krateret så vi masaier, der drev deres kvæg ned til vanding. Masaierne må ikke bo i naturparken, men har ret til at drive deres kvæg hen til vandhullerne. Nede i krateret så vi gnuer, zebraer, gazeller, hyæner, løver, elefanter, aber, ja, næsten alle Afrikas vilde dyr. I denne oase - Edens have - er der plads til alle dyrene. En uforglemmelig oplevelse.
Ved søen er der tusindvis af flamingoer. Et betagende syn.                                                                                 

Hos masaierne

I masai-landsbyen modtages vi af høvdingen og dennes søn, der taler glimrende engelsk. Landsbyen er omkranset af tæt buskads for at holde vilde dyr ude. Inden for buskadset står de lerklinede hytter og inderst inde - igen omkranset af et hegn - er pladsen hvor geder og kvæg holdes om natten. Vi går ind i midten af landsbyen, hvor masaierne synger og danser for os. Deres gevaldige hop, hvor de lander med samlede ben, giver et ordentligt smæld.

Masaier med flere koner

Vi bliver inviteret indenfor i en af hytterne og får fortalt lidt om deres liv. Masaierne kan have flere koner (jo flere geder, des flere koner, des rigere!) - men kun én kone i hver hytte. Så har man flere koner, skal der bygges flere hytter. Det tager ca. en måned at bygge en hytte - men så holder den også i et par år! Er der ikke plads til konen i landsbyen, så bor hun blot i en anden landsby i nærheden! Manden går så på skift mellem konerne. Lige lang tid til hver, så er der ingen jalousi! 
Vi har hver givet et bidrag 10$ for at besøge landsbyen. Pengene gør det muligt for masaierne at give deres børn uddannelse. Vi besøger skolen, hvor ungerne synger for os. De bedst begavede børn får lov til at læse videre på en større skole. De mindre kloge sættes til at vogte kvæget!