IMG_2930.JPG
Charterferie til

Gambia – en vinterdestination med det hele

Se det fulde Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Gambia - Senegal

Google Map...

Hovedstaden i Gambia er Banjul

Befolkningstal: ca. 2,1 mio.

Areal: ca. 10.689 km2

Afstand fra Danmark: ca. 5.279 km

Tidsforskel: 1 time efter

Største turistattraktion: Badestrande og naturreservater

Merte information:

Rejsebureau: Spies

Turistinformation: Gambia

Let at komme dertil

Jeg rejser denne gang i vinterhalvåret og flyver med Brussels Airlines på egen hånd, og så snart man lander er der guider der tager i mod dig. Selvom man skal skifte fly i Bruxelles, går rejsen let og efter forholdsvis kort rejsetid ankommer man til et skønt og behageligt klima, hvor det danske vintervejr synes langt væk. Strandene byder i den grad en velkommen.             

Guiderne tager i mod

Man lander i Yundun lufthavnen og herfra er der transfer ud til de forskellige hoteller. Allerede få minutter efter ankomst opdager man, at man er kommet til et land, hvor alt er anderledes. 
Hotellerne med pools og sandstrande, er af virkelig fin standard og servicen er i top. Lige uden for døren venter en verden man knap troede fandtes.

Hovedstaden Banjul

Banjul, der er Gambias hovedstad ligger på en lille ø i floden, men er forbundet til fastlandet via en masse broer. Som alle andre byer er her et leben uden lige og det er en stor oplevelse at komme hertil, fordi alting er så anderledes. 
Der arrangeres en bytur, der er værd at tage med på, fordi man har guide med. Vi besøger bl.a. byens varetegn Arch22, der er en form for triumf bue, der blev bygget i 1996 efter det militære kup. Man kan komme op på toppen af den 35 meter høje bue, der står på hovedvejen mellem Banjul og Serrekunda.

Royal Albert Market – en stor oplevelse

Herfra fortsætter vi til centrum, hvor vi skal på det lokale marked og det skal vise sig at blive en oplevelse ud over det sædvanlige.
Markedet er både farverigt og levende og der sælges så mange ting, som man aldrig har set før. Madvarer skal man ikke købe, for vores maver er slet ikke gearet til det, men tøj og andre souvenirs er herlige og billige ferieminder at få med hjem. 

Udflugt på Gambia floden

Gambia er næsten delt i to pga. den enorme flod og på denne tur sejler man flere timer op, af den godt 1100 km lange flod. Båden er gammel, men har de mest nødvendige ting om bord. Der er toilet og en lille bar, hvor man kan købe kolde drikkevarer. 
Midt på dagen serveres der et godt måltid mad i form af en stor velsmagende buffet med salater og fiskespecialteter.

Gambias slavebyer

Albreda, Juffureh og aldrig igen

Meget af turen gå med at nyde den skønne og uberørte natur, der ligger på begge flodbredder. I vandet lever der på de sidste 185 km saltvandsfisk, mens der længere oppe af floden laver ferskvandsfisk og krokodiller. Dem ser vi ikke på denne tur, hvor vi går i land ved byen Albreda.
Allerede ved molen ser vi den store statue af et menneske, der har været lænket og med den simple påmindelse NEVER AGAIN – aldrig igen. Dette enkle monument vidner om en tid, der på alle tænkelige måder er Vestafrikas mørkeste. I Albreda ligger der også et lille og meget simpelt museum, der på bedste vis forsøger at fortælle slavernes historie.

Juffureh og Kunta Kinte

Selvom slavebegrebet er meget gammel var det fra 1440’erne til 1848 at slavehandel blev en industri, hvor Danmark var en af de helt store aktører. I dag er det Albreda og den lille landsby Juffureh få hundrede meter der er verdenskendt for slavernes historie. 
Det skyldes den amerikanske forfatter Alex Hailays bog og efterfølgende filmatisering af bestselleren Rødder, der fortæller om hele Kunta Kintes barndom på stedet og efterfølgende tvangsrejse over Atlanten til et liv som slave. I dag kan man mødes efterkommer fra Kunta Kinte.

Livet i Juffereh er meget primitivt

Livet i Juffereh er meget primitivt og befolkningen er meget fattig. De viser med glæde, hvordan de maler korn hver dag og der bliver også stimlet sammen til råd med landsbyens ældste, når der kommer gæster på besøg. Børnene løber glade omkring og vil gerne lege med os, mens der spilles på kora på det lille torv. Under det store træ midt i landsbyen samles byens mænd for at drøfte livet og de opgaver der skal udføres. Alt dette sker mens kvinderne passer børn, arbejder i markerne og laver mad. I landsbyen er der små boder med flot håndværk og det er godt sted at købe en souvenir med hjem. Pengene falder et tørt sted og det er virkelig flotte ting de laver.

Kunta Kinte øen

Før vi forlader Juffereh sejler vi i mindre både ind til Kunta Kinte øen, der tidligere hed James Island. Her ligger en lille borg, der blev anvendt som slavestation. Den fungerede optimalt, fordi slaverne ikke kunne svømme og dermed heller ikke stikke af. Man kan være heldig at finde perler i strandkanten, hvis det er lavvandet.

Derfor Gambia

Rejsebureauets mange forskellige hoteller, der er i Gambia, ligger alle ud til havet og de smukke sandstrande langs kysten. De er forskellige i standard, men generelt får man utrolig meget for pengene og servicen er helt i top. Man bliver altid mødt af storsmilende personale, der vil gøre alt for at hjælpe. Klimaet er også utroligt godt, fordi det er varmt men med meget lav luftfugtighed som man f.eks. kender det fra østen. Der er helt tiden en frisk brise, hvilket også gør varmen mere behagelig. Man skal selvfølgelig huske høj solfaktor på stranden og masser af vand, men det aller vigtigste man skal pakke med i sin kuffert er et åbent sind og et stort smil. Man kan vælge all inklusive på hotellerne, men ved de fleste hoteller ligger der også gader med restauranter, hvor man spiser både godt, varieret og billigt. Det hører efter min mening med til ferien, at man også kommer ud at prøve de lokale specialiteter.                         

Et trygt land

Når man har været i Gambia et stykke tid, begynder man automatisk at slappe af og vænne sig til at alting er så anderledes. Det er utrolig rart at man både føler sig velkommen og sikker.