IMG_4702.jpg

Smagen af Sydfyn

Broholm Slot

Vi kører ved frokosttid ind på Broholm Slot, hvis historie med sikkerhed går tilbage til 1326. Det nuværende slot blev bygget i 1641 på fundamentet af den tidligere middelalderborg. Det var på Kong Christian IV’s tid og det er da også et maleri af selveste kongen, som tager imod i entréen.

På en guidet rundvisning før frokosten ser vi slottes smukt indrettede lokaler og hører historien om slægten, som uafbrudt har ejet stedet i 14 generationer. 

Familien har åbnet deres hjem som restauration, hotel og konferencecenter i de private gemakker, hvilket gør stedet levende og meget personligt. Alt skal fremstå autentisk og kunne formidle stedets historie.

Broholm Slot tilbyder ligeledes rideferie og har afholdt mesterskaber i dressurridning.

Stenmuseet, der er en oldtidssamling af primært stenalderøkser, omfatter i alt mere end 74.000 nummererede enheder. De omkringboende bønder har gennem tiderne kommet med fundene fra den fynske muld. Museet drives i dag af Svendborg museum.

I restauranten lægges der vægt på en gastronomisk oplevelse, hvor der altid serveres årstidens aktuelle råvarer. Det er således ikke muligt at få f.eks. jordbær uden for den danske sæson.

Den lette frokostanretning med retter fra både land, sø og hav er en fornøjelse at indtage.

Skaarupøre Vingaard

At der dyrkes vin i Danmark er ingen nyhed. Men at nogle vine også er så gode, at de sagtens kan måle sig med de bedste fra udlandet, er måske knapt så kendt.

Hos Skaarupøre Vingard møder vi en entusiastisk familie, som bruger al deres fritid på at udvikle vin. 

Ejeren Carsten Andersen tager os med ud i vinmarken og beretter om hvordan det hele startede med 100 vinstokke i 2002 og hvordan der senere er blevet udbygget med flere og flere vinstokke af forskellige druesorter primært til hvide vine - Solaris, Zalas Perle. 

Men vingården, der arbejder økologisk, producerer også likør samt brændevinen Druedram (a la grappa) i samarbejde med naboen Aqua Vitae Sydfyn.

I Tønden - en stor, gammel eddike-tønde fra Hamborg, som Carsten Andersen selv har bygget om til gårdbutik og vinsmagning, prøvesmager vi en af vinene, der alle har gamle nordiske gudenavne. 

Topvinen Freja er en frisk hvidvin med afbalanceret syre og et strejf af sødme. Et dejligt bekendtskab.

Hotel Ærø i Svendborg

Vi er kommet til Svendborg, der summer af store som små begivenheder og aktiviteter, næsten uanset hvornår man kommer. Byen ligger smukt ned til sundet med udsigt til Tåsinge.

Omkring havnen er der naturligvis et maritimt miljø med flere udflugtsskibe samt færger til øerne i Det Sydfynske Øhav.

Vi indlogerer os på Hotel Ærø, der ligger på begge sider af Brogade i byens Latinerkvarter helt ned til havnen. 

Hotellet åbnede i 1860 som havnehotel og værtshus for de lokale redere og håndværksmestre. Det var også her på hotellet, at den svenske officer Sixten Sparre og den danske cirkusprinsesse Elvira Madigan i 1889 indlogerede sig i Tårnværelset efter at være flygtet fra deres familier. Senere tog de sig af dage i Nørreskoven på Tåsinge og historien om de to elskende der ikke kunne få hinanden har givet stof til bl.a. viser og film. Deres gravsted ses på Tåsinge.

Restaurant 5 - et ypperligt køkken i Svendborg

Det er køkkenchefen Jeff Scott Foster, der driver Restaurant 5, som ligger i forbindelse med Hotel Ærø. 

Restauranten er opkaldt efter de fynske postnumre, der alle starter med 5, og det er da også målet at være en fynsk restaurant, der vil benytte de fantastiske kvalitetsprodukter, som Fyn kan levere og producere. Restaurant 5 kan således betragtes som et "vindue" for Smagen af Sydfyn og for alle øens madproducerende ildsjæle.

Og middagen vi nyder denne aften bekræfter til fulde Jeff Scott Fosters ide med at prøve nye, sjove retter med henblik på at give os en flot gastronomisk oplevelse.

Konnerup Chokolade

Næste dag gør vi holdt ved "Det Brune Hus" i Vester Åby, som huser Konnerup Chokolade for at smage lækker chokolade og lakrids. 

Med et hjerte, der banker for store smagsoplevelser, enkle råvarer og uovertruffen kvalitet, er dette sted et chocolaterie ud over det sædvanlige. 

Det var netop passionen, der drev konditor og chocolatier Henrik Konnerup, da han i 2003 grundlagde virksomheden og det er den samme begejstring for chokolade, der den dag i dag sikrer, at hvert enkelt stykke chokolade smager som en lille bid af himlen.

Gundestrup Mejeri og Bryghus

Det er en forrygende oplevelse når mejeribestyrer og brygmester Jørgen Hoff, tager imod os og viser rundt, mens han muntert og vittigt fortæller om ostefremstillingen og om biproduktet valle der anvendes i en del af ølproduktionen. 

Den bedst kendte ost fra Fyn er måske rygeosten og dem produceres der også masser af her. For at vise hvor "nemt" det er at ryge en ost, tændes der op med halm i rygeovnen og et par minutter efter er osten røget og klar til servering. 

Osten og øllet, som vi naturligvis får smagsprøver på, kan købes i den tilhørende gårdbutik, der også sælger andre sydfynske specialiteter.

Meet the Locals

Er man træt af standardiserede turisttilbud og har lyst til at se steder man normalt ikke kommer, er der mulighed for at møde de lokale beboere, der gerne vil vise os indenfor og med begejstring fortælle hvordan de lever og hvad de dyrket i deres køkkenhaver. 

Det er idékvinden Karen Elberg, der står bag nyskabelsen Meet the Lokals.

Vi er taget til Syltemae Ådal, hvor Eva Vermehren og Bo Egelund næsten er selvforsynende med fødevarer. 

Udover en 1000 m2 stor køkkenhave, holder de høns, får samt et par frilandsgrise på deres store grund. 

Vi hører om livet ved at være selvforsynende, om sorter og dyrkningsmetoder - og ikke mindst hvordan man holder ukrudtet væk!

En livsbekræftende oplevelse.

Kaleko Mølle

Vi slutter denne rundtur i det sydfynske med et besøg på Danmarks ældste fungerende vandmølle, Kaleko Mølle, der ligger i skønne omgivelser blot halvanden kilometer fra Faaborg.

Kaleko Mølle har rødder tilbage til 1600-tallet og var beboet indtil 1912. Det gamle vandhjul er restaureret og kan køre som det har gjort, da man malede korn i 1600-tallet. 

Møllehuset er indrettet som et møllerhjem kunne have set ud midt i 1800-tallet. Blot et enkelt kulturelt indslag denne dag.

Kulinarisk Sydfyn

Skulle du være på Sydfyn den sidste weekend i juni, kan du opleve det store fødevaremarked i Svendborg, hvor 100-vis af lokale producenter fremviser deres råvarer.

Her kan man se, dufte, føle og smage grøntsager, krydderurter, honning og olier. De lokale vinproducenter er her også samt de som producerer den stærkere alkohol. 

Ost og bagerens brød og meget andet kan man også stifte bekendtskab med på fødevaremarkedet i Svendborg - Det kulinariske Sydfyn.