Filsø mellem Ringkøbing Fjord og Vadehavet - oplagt til aktiv ferie

Aage V. Jensens Naturfond købte i 2010 området, og efter grundige forberedelser blev et sø areal på 900 hektar genskabt i 2012. Søen var tidligere Jyllands største, men i 160 år har den været drænet og jorden har været udnyttet til landbrug. Nu er søen tilbage i dens naturlige form, omgivet af enge, moser, vandhuller og klithede.

Projektet er sammen med restaureringen af Skjern Å, det største af sin slags i danmarkshistorien. Målet var at skabe et unikt fugleområde og populært udflugtsmål – og det ser allerede ud til at være lykkedes.
- Det har været en stor succes, og både lokale og turister har taget rigtigt godt imod det nye Filsø, fortæller Colin John Seymour, turistchef i Varde Kommune.

En af forklaringerne er, at Aage V. Jensens Naturfond har gjort området tilgængeligt og etableret nogle fremragende faciliteter bl.a. nogle fine og lettilgængelige udsigtstårne, hvor publikum kan nyde søen og observere fuglelivet i ro og mag.
Hertil kommer et større udbud af guidede ture med naturvejledere.

En stor del af Filsø er offentlig tilgængelig. Der er en stor og varieret mængde gratis oplevelser i området.
Aage V. Jensens naturfond, Naturstyrelsen og Varde Kommune har gjort en stor indsats for at udbygge cykelstinettet i området, så det er nemt for gæster at nyde den varierede natur. Man kan fx cykle hen over søen via en dæmning.

Positivt overrasket over fuglelivet

- Ornitologer og naturvejledere havde store forventninger til det fugleliv, der ville opstå.
Men jeg ved, at mange af dem er blevet meget positivt overraskede. Biodiversiteten er røget i vejret, og allerede her i det første år er der kommet flere sjældne fuglearter til, siger Colin John Seymour.

Blandt de unikke oplevelser er sandternen, der i øjeblikket ruger på en af øerne i Filsø, og det er bemærkelsesværdigt. Sandterner har ikke haft held med at yngle i Danmark siden 1995. Derudover er der ynglende havørne, så besøgende til sommer kan være heldige at opleve de store rovfugle.

Filsø bliver til efteråret et væsentligt naturlandskab i Naturpark Vesterhavet, og den nye naturpark skal være
med til at gøre området endnu mere synligt, tilgængeligt og værdifuldt

Find din foretrukne ferieform her på annevibekerejser.dk

Læs mere om ferie i Danmark her på annevibekerejser.dk