Beskyttede naturområder i den sydlige Rhonedal, Sydfrankrig

La Camargue

Her forenes hav, damme, marsk og land. En anderledes og fascinerende amfibisk verden, paradis for trækfugle, fiskehejrer, flamingoer, skarv....

Et kæmpeområde, der saltet af havets vinde, tilbyder et paradis af klitter, rismarker, hvide heste og tyre. På "centre de decouverte du Scamandre" beliggende i hjertet af Gard’s Camargue, kan man få en fornemmelse af den skrøbelige natur, forstå det komplekse i dets økosystem og dets interaktion med de menneskelige aktiviteter.

Nærmere oplysninger: Centre de Découverte du Scamandre Tlf.: +33 4 66 73 52 05

Le Parc National des Cévennes

Cévennes Nationalpark blev grundlagt i 1970, og beliggende i departementerne Gard og Lozére er dette den eneste nationalpark i Frankrig i et mellemhøjt bjergområde, der har et stort indbyggerantal.

Det er også den eneste naturpark med et skovområde på omkring 1500km2. Klassificeret biosfærereservat af UNESCO og med en bred vifte af vegetation og dyreliv, som er overraskende: Man kan finde næsten 2.500 dyrearter, bl.a. kongeørn, odder, grib, hjort.

Nærmere oplysninger: Parc National des Cévennes
Tlf.: +33 4 66 49 53 01

Le Parc Naturel régional des Monts de l'Ardèche

Monts de l’Ardèche's regionale naturpark ligger i baglandet, og for at komme hertil må man benytte små ujævne stier, der snor sig gennem dalene og fører til hjertet af det hemmelige Ardèche mellem Cevennerne og Ardèche-bjerget.

På turen støder man skiftevis på udslukte vulkaner, heftige bjergstrømme, vilde slugter, fæstninger, slotte og middelalderlandsbyer.Parc Naturel Régional du Luberon

I Luberons regionale naturpark genfinder man Provence's autensitet og karakterstyrke. Under sydens sol ligger Luberon og strækker sig fra Cavaillon til Villeneuve. Naturparken dækker 67 kommuner på et areal af 185.000 hektarer. Et farveparadis hvor alle farver mødes: dybgrøn i ceder-, pinje- og egeskovene, lavendelmarkernes lilla, skinnende rød og guld fra okkerskrænterne og kirsebærtræernes hvide blomster om foråret.

Det siges, at luften her er den reneste i Europa! Luberon blev klassificeret biosfære reservat af UNESCO i 1997.

Nærmere oplysninger: Maison du Parc.

Le Parc Naturel Régional du Vercors

Vercors regionale naturpark med højderygge på op til 2.341 m strækker sig over 70 km fra Valence til Grenoble og fra Romans til Die.
De stejle skrænter, der omkranser den, udgør en naturlig fæstning. Vandet har skåret dybe slugter i kalkmassen og dannet majestætiske dalgyder og nogle af Europas kendteste grotter og kløfter.

Bjergmassivets bagland består af træbevoksede plateauer og grønne dale samt et landskab domineret af bjerglandbrug.

Nærmere oplysninger: Maison du Parc.

Le Mont Ventoux

I 1.912 meters højde ligger Mont Ventoux som en sand skildvagt og våger over Provence. Dets højde, geografiske position og placering udgør en ren mosaik af økosystemer, der giver læ for en stor rigdom af plantearter. Sydeuropæiske ved foden og arktiske på toppen af bjerget. Desuden findes en sjælden, afvekslende og rig fauna.

Klassificeret reservat for biosfære af UNESCO, der betyder at såvel fauna og flora som den menneskelige aktivitet på Ventoux nyder godt af denne beskyttelse.

Nærmere oplysninger:
Turistkontoret i Bedoin.
samt
Turistkontoret i Malaucène.

La Réserve Naturelle des Gorges de l'Ardèche

Naturreservatet ved Gorges de l'Ardèche strækker sig over ca. 30 km mellem Vallon Pont d'Arc og St. Martin d'Ardèche. Det tilbyder sine besøgende et fantastisk skue med de slyngende floders vilde skønhed samt selvfølgelig Pont d'Arc, en naturskabt bue dannet af floden.

Dette er paradis for de, der holder af kano-kajak sejlads og vandreture, men dette exceptionelle miljø er meget skrøbeligt, og man bør respektere de anviste instrukser.På de historiske veje

Tusindårige mindesmærker, uvurderlige vidnesbyrd, et af vor tids histories største kapitler er skrevet her, nemlig livets oprindelse. Historien fortælles gennem fossiler, stendysser og hulemalerier. Mennesket fandt tilflugt i de mange huler ved Ardèche-slugterne og Nesqueslugterne i Vaucluse.

I Ardèche har man fundet ikke mindre end 500 stendysser og den berømte Chauvet-grotte, opdaget i 1994, er et perfekt billede på rigdommen af menneskehedens kulturarv: en dyrekreds, enestående i verden, med over 400 dyr tegnet på væggene, malet og udhugget for over 30.000 år siden af Cromagnon-manden.

Som vigtig kommunikationsåre er Rhône-floden skyld i, at denne egn altid har været meget eftertragtet. Således har egnen gennem årene fået en kulturarv udover det sædvanlige: romerne installerede sig her i starten af vor æra og har givet os de antikke teatre i Orange og Alba la Romaine, amfiteatret i Nimes, akvædukte hvoraf den største er Pont du Gard med sine 48 meters højde, triumfbuer og antikke byer, sande museer under åben himmel.

I Middelalderen rejste man mure, slotte og fæstninger for at forsvare sig og for at overvåge området. Således blev fæstningsmurene ved Avignon og Aigues Mortes, fortet St. André de Villeneuve, Crest-tårnet, slottene i Tournon og Aubemas dannet.

Herefter kom freden og gejstligheden tørlagde sumpene, plantede vinstokke og gav os katedralerne som den i Uzès eller som Frankrigs mindste i Viviers, overdådige klostre som det i Sénangue, i Cruas eller det i St. Gilles, samt karteuserklostre som det i Valbonne.

Paverne i Avignon gav os paladset og tiltrak en horde af kunstnere, der arbejdede på at forskønne hele egnen. Renæssancen udtrykte sig gennem slottene Grignan og Lourmarin, og fra det 15. århundrede blomstrede byerne med privatejede bygninger, den ene mere overdådig end den anden. De kan bl.a. opleves langs de gamle gader i Avignon, Carpentras, Montelimar, Romans, Uzès og Nimes.

Den sydlige Rhônedal er rig på historie og traditioner, men er også et område af nutidig kunst i sine smukkeste former: "Det ideelle palads" af postbudet Cheval i Hauterives er et eksempel på naiv kunst og findes ikke mage til i hele verden. Museet for moderne kunst i Avignon råder over mere end 400 værker af de kendteste internationale kunstnere, og i Nimes har en god del kendte arkitekter såsom Nouvel, Starck, Wilmotte, Sir Norman Foster, genskabt og tilført endnu mere skønhed til byen.

I den sydlige Rhonedal bærer otte byer betegnelsen kunstby eller kunst- og historisk by: Avignon, Beaucaire, Carpentras, Nimes, Uzès, Valence, Vaison la Romaine og Villeneuve les Avignon.

Læs flere artikler og se tv-klip om ferie i Frankrig her på AnneVibekeRejser.dk