Tour de France 2003 med Campingvogn - uddrag

Tour de France er verdens hårdeste cykelløb. I år er det 100 år siden den første Tour de France blev kørt og med undtagelse af meget få steder er det selv samme rute som i 1903, der køres. Det hele starter 5.7. under Eiffeltårnet, herefter gå turen gennem Fontainebleau, Champagne, Bourgogne, langs Rhônefloden, over Alperne, ned til Middelhavet, over Pyrenæerne, ud til Atlanterhavet, op gennem Vestfrankrig, for til sidst at følge Loirefloden tilbage til Paris og Champs-Elysées, hvor det hele slutter med stor festivitas d. 27.7.
Vi holder så tæt på Eiffeltårnet som overhovedet muligt med en campingvogn. Alt er kaos omkring os, for det indre Paris er trafikmæssigt ikke bygget til campingvogne og der går da også timer før vi får os flettet ud af firsporede vejbaner og mega-rundkørsler. Det går uden at få skrammer og det i sig selv er fantastisk. Vores første stop er ved det smukke slot i Fontainbleau skoven, hvor det for bilens 4 passagerer er skønt at komme ud at strække benene. Ud over Rasmus og jeg har vi nemlig også vores 1 år gamle søn på bagsædet sammen med Pernille, der hjælper os undervejs.
Det er ikke nogen udfordring i sig selv at køre de første mange etaper af Tour de France. Det handler udelukkende om at have tid nok til at stoppe og se de mange steder, der gør Frankrig til et så imponerende ferieland. Vi nyder synet af både Champagne- og vinmarker, stopper i små hyggelige landsbyer, går på markeder, besøger vingårde osv..

For foden af Alperne stiger pulsen for vi er ikke sikre på at vi kan få campingvognen med over alle bjergpas. Vi forhører os alle steder, men meldingerne fra franskmændene er meget forskellige. De steder, hvor vi stadig er i tvivl, kører vi op på bjergene uden campingvogn først for at se terrænet. Mange steder bliver vi bekræftet i, at det ikke er et sted man trækker en campingvogn med. Heller ikke selvom det kan lade sig gøre. Og denne tur handler heller ikke om at slå rekorder eller leverer avisoverskrifter.

På den anden side af Alperne ændrer landskabet sig endnu en gang og porten til det skønne Provense og Côte d´Azur ligger lige foran os. Det er med stor fornøjelse at vi ankommer til Marseilles og Middelhavet. Vi fejrer de mange tilbagelagte kilometer med en dukkert og en god flaske vin. Vi kan også fejre at der endnu kun er sket et lille uheld med campingvognen. Mange franske byer er ikke bygget til campingvogne, fordi gaderne er ekstrem smalle. Flere gange må vi droppe at dreje til højre eller venstre, fordi der i svinget ikke er plads nok til hele vogntoget. Min skade sker ved, at jeg kører helt ind til siden for at lukke en modkørende forbi, og da jeg så skal køre videre, drejer jeg lidt for skarpt og enden af campingvognen rammer et træ. Den klassiske bommert med udsving, men der var bare ikke det der ligner plads. Heldigvis kan vi lappe det sammen med gaffatape og køre videre. En erfaring rigere.

Vi bruger også langt tid i det mere ukendte, fredelige og uspolerede Languedoc-Roussilon, som også er Sydfrankrig og har meget mere at byde på end jeg var klar over. Vi besøger slotte, klostre, fantastiske smukke vingårde. Vi bruger timer ved de mange kanaler og ser bådene sluses op og ned, inden næsen vendes mod Pyrenæerne og den spanske grænse. Her møder vi igen udfordringer af format i bjergene. Flere gange må vi kører hundredvis af kilometer omvej for at komme på ruten igen, men uden at kører over bjerget, idet det vil være ganske uforsvarligt.

Efter bjergene og det smukke Baskerland kommer vi til Atlanterhavet. Herefter fortsætter ruten op gennem Vestfrankrigs flade landskab med stille byer, inden vi til sidst snuser til det sydlige Bretagne og følger Loirefloden tilbage til Paris. Tour de France slutter altid på Champs-Elysées, så jeg insisterer på at tage turen ind i centrum af Paris en gang til. Vi kommer lige i myldretiden og der er fuldstændig kaos. Trafikbetjente kæmper en forgæves kamp mod aggressive bilister og uforsvarlige scootere. Langt om længe kan vi fejre vores triumf og det gør vi ved at køre fem gange rundt om den smukke Triumfbue og endelig ned af Champs-Elysées. Der bliver dyttet gevaldigt af os, men de kan bare dytte. Det gør de jo alligevel af alle, og det herlige ved franskmænd er, at de aldrig mener så meget med det.Hvis jeg skal sige, hvad det bedste på turen har været, er det at opleve så mange nuancer af Frankrig på en gang. Udfordringen lå helt klart i de mange bjergpas, som jeg ikke skal over igen med campingvogn, men måske på cykel næste gang. Men det kræver dog i den grad en fuldstændig umenneskelig kondi og vilje. Jeg tager hatten af for alle cykelryttere, der gennemfører eller har gennemført en Tour de France. Det er bare for sejt.

Faktaboks

Campingpladserne ligger som perler på en snor. Køb evt. bogen "Le guide officiel" med 11.000 pladser. Findes i motorvejsbutikker / tankstationer. Pris 99,-. Uden for højsæsonen behøver du ikke reserverer. Overnatningspriserne varierer meget. Fra 50,- og opefter for 2 voksne inkl. strøm.

Etaperne

Tour de France etaperne er et godt udgangspunkt for en køretur, men glem alt om at køre den sammen med Tour de France. Der er alt kaos især på de populære bjergetaper, hvor tilskuerne kommer op til en uge før rytterne.
Se hele ruten på www.letour.fr

Bjergkørsel

Mht. bjergkørsel er det i bund og grund ikke noget for campingvogne. De kan sagtens klare et bjergpas, og især på de store bjergpas, hvor lastbilerne også kører. Her er det som regel ikke skyggen af problemer, men det kræver en lidt speciel køreteknik. Col de Galibier og Col de Tourmalet er to af de bjerge vi kørte over og som har en hel speciel karisma, fordi de er så ekstreme.
Hele Tour de France er 3.350 km. Vi kørte knap 9.000 km inkl. rejsen til og fra Danmark.

Vogntoget

Vi kørte i en Kia Carens CRDI 2,0 diesel, som trak særdeles godt. Campingvognen var en Hobby Excellent Easy UFe med dobbeltseng, køkken, badeværelse og siddegruppe.
Dieselforbrug med 1200 kg tung campingvogn: Motorvej 9,5 km/l. Blandet kørsel 8,2 km/l. Bjergetaperne 5,1 km/l. Hertil skal siges at vores aircondition kørte konstant, fordi vi havde så godt vejr, og den sluger godt.
Læs mere om Kia på www.kiamotors.dk og om Hobby på www.caravans.dk