Skagway - Guldgravernes port til Klondike

En historie om galskab og guld

Ved ankomsten til Skagway er man ikke i tvivl om at det er en gammel guldgraverby. De ca. 100 gamle huse i den historiske hovedgade udstråler guldfeber og masser af historie.

Det var herfra guldgraverne kæmpede sig gennem de høje bjerge og dybe skove for at komme ind til det forjættede land, med drømmen om at blive rige af det gule metal. Mange kom hertil med forhåbningerne om at blive millionærer, men dem der tjente mest på den gule galskab, var dog de mange handlende der slog sig ned i byen.

I Jack Londons bog "Når naturen kalder" kommer forfatteren ind på livet i Skagway - et liv der ikke altid var lige sjovt.

Byens mere end 100 år gamle fortorve af træ er velbevarede og man føler sig virkelig sat tilbage til guldfeberens tid, når man spadserer forbi de mange butikker, barer og spisesteder i hovedgaden.

Dødens to ruter

I starten måtte guldgraverne kæmpe sig gennem det uvejsomme terræn, enten via den meget barske Chilkoot rute, eller den (meget) lidt mere nådige White Pass rute, med al deres oppakning på ryggen. Og ofte ad flere omgange da de Canadiske myndigheder krævede at man havde forsyninger med til mindst et år, for at få lov til at komme ind i Yukon territoriet.

Chilkoot ruten var meget stejl og ufremkommelig, så mange valgte at tage gennem White Pass, men selv på denne rute døde de fleste af guldgravernes heste af deres anstrengelser, hvorfor ruten også blev omdøbt til Dead Horse Trail.

En udflugt op i White Pass er dog noget nemmere i dag, da man kan komme derop i en af de mange minibusser, eller man kan gøre noget helt andet...

Jernbanen der ændrede alt

I 1898 blev jernbanen White Pass & Yukon Route anlagt mellem Skagway og Whitehorse, der er hovedstaden i det canadiske territorie Yukon, hvilket betød at det blev meget nemmere at komme frem til guldet.

Jernbanen var i drift frem til 1982 hvor den blev lukket ned, men i 1988 blev ruten til White Pass i Yukon genåbnet som turistattraktion.

Udsigten fra jernbanen er ret enestående og det er noget særligt at køre i de gamle passagervogne, også selvom lokomotivet idag er skiftet ud med en noget mere moderne version, end da Jack London beskrev Skagway.

Lavinekirkegården

I Dyea området lidt uden for Skagway, finder man det ultimative bevis på at det ikke var alle der overlevede strabadserne for at komme ind til det besnærende guld.

Her ligger nemlig Lavinekirkegården der blev grundlagt efter en stor lavine på Chilkoot ruten,d 3. april1898, dræbte omkring 70 uheldige guldgravere.

Stedet er afsidesliggende, men det er klart værd at besøge hvis man virkelig vil have hele historien med.

Læs om krydstogt fra Seattle til Alaska her

Læs mere om rejser til USA på AnneVibekeRejser.dk