Årets Rejsejournalist og Havfrueprisen 2016 afsløret på Ferie for Alle

Læs artikler og find information om netop din destination på AnneVibekeRejser.dk

Årets Rejsejournalist fra Berlingske Media

Lars Johansen fra Berlingske Media er årets rejsejournalist og modtager bl.a. prisen for at levere en omfangsrig indsats som inspirerende, skrivende rejsejournalist og som en fair og dygtig redaktør.

Prisen Årets Rejsejournalist uddeles for 10. gang på Ferie for Alle og går til en journalist eller fotograf, der gennem rejseartikler, radio- eller tv-programmer har udvist et særligt initiativ.

- Vores prismodtager er topprofessionel på sin egen, afdæmpede måde. En person, der på den ene side gør meget lidt væsen af sig, men alligevel også kan fylde et helt lokale med meninger og holdninger, hvis emnet er vigtigt. Og vores prismodtager har i den grad sine holdninger - sluger intet ukritisk. Det er nemlig vigtigt at formidle både rejseoplevelserne og de gode råd videre til sine læsere på en sober og seriøs måde. Der må ikke være slinger i valsen, hverken indholdsmæssigt eller sprogligt. Og det må ikke være overfladisk, hvilket det heller aldrig er, når vores prismodtager har en finger med i spillet, siger formand Anne-Vibeke Isaksen i sin motivering.

Ingen varm luft

- Hvis rejserne er af historisk karakter, er prismodtageren i den grad på hjemmebane. Her er hans viden ikke mindre end enorm, og fra en nær kollega ved vi sågar, at han er hurtigere end Google. Det siger da ikke så lidt. Det gælder både historiske begivenheder, danske og udenlandske film, TV-serier og ja, dansk grammatik. D-dags-stederne i Normandiet, Napoleon, Alexander d. Store og tv-serier som f.eks. Game of Thrones kan sagtens være den røde tråd i en god rejseberetning. Intet er for stort eller småt til vores prismodtager. Det relevante og det gode håndværk skal dog altid være i fokus. Floskler, varm luft og snobberi dur på ingen måde, fortsætter Anne-Vibeke Isaksen.

Prisen gives til Lars Johansen, fordi han har hele pakken. Ja, man kan sige "journalistens samlede værker" for en omfangsrig indsats som inspirerende, skrivende rejsejournalist, som en fair og dygtig redaktør og som en ubeskrivelig kollega og følgesvend i bestyrelsen for Danske Rejsejournalister i over 10 år.

Frontløbende "Træsko"

Torben "Træsko" Pedersen fra Bakken er med åbningen af "Korsbæk på Bakken" blevet frontløber for den måde, man i Danmark kan udvikle attraktioner og koncepter på.

Sådan lyder det i Danske Rejsejournalisters motivering til den fornemme pris, der uddeles for 14. gang på. Prisen går til en person eller et firma, der i det forgangne år har gjort en helt speciel og prisværdig indsats for danskerne på deres ferie i Danmark.

- I disse foranderlige tider kommer der konstant nye politiske buzz-words til. Et af dem, vi har hørt meget i den seneste tid, er "sammenhængskraft". Altså det, at vi som danskere har nogle fælles værdier og en kultur, der binder os sammen og er med til at definere os som, ja, et folk, siger Anne-Vibeke Isaksen.

Danmarks yndlingslandsby - nu på Bakken

I de senere år har danske TV- serier som "Forbrydelsen", "Borgen" og "Broen" skabt millioner af "scandi-fans" verden over. Men hvis man for alvor vil forstå Danmark og danskerne, må man se en TV- serie, der blev vist først gang i 1978, siden er blevet genudsendt mange gange og nu findes i de danske hjem i flere end tre millioner DVD-versioner – det vil sige én for hver to indbyggere.

Faktisk er den så essentiel for vores selvforståelse, at det danske kongehus har brugt den som "undervisningsmateriale" for både Kronprinsesse Mary, der kom hertil fra Australien, og Prinsesse Marie, der er fransk.

I Lise Nørgaard og Erik Ballings TV- serie "Matador" følger vi i en meget dansk blanding af alvor og humor livet i en provinsby, Korsbæk, fra 1929-1947 set fra både den arbejdende klasses, middelklassens og overklassens synspunkter. Alle personer er uden berøringsangst skildret som mennesker på godt og ondt, og vi har taget dem til os i en grad, som var de vores egne familiemedlemmer: Mads Skjern, Tante Møghe, Maude, Agnes, Grisehandler Larsen, kommunisten Røde, Daniel og Regitze.

- Og nu har vores prismodtager vakt dem alle til live i kulissebyen "Korsbæk på Bakken"- 2500 m2 oplevelsesmiljøer fra "Matador" med butikker, private hjem og restauranter, hvor skuespillere optræder som seriens elskede figurer. Mange var kritiske, da projektet blev præsenteret, for kunne man andet end skuffe, når man rørte ved et klenodie som "Matador". Ja, det kunne man! "Korsbæk på Bakken" er blevet en kæmpesucces, fortsætter Anne-Vibeke Isaksen.

Skaber stor fremgang

Med 70.000 reservationer allerede før åbningen i foråret 2015, og 20 procent flere gæster - hele 2,7 mio. - besøgte Bakken i 2015 i forhold til året før takket være Korsbæk.

Det er netop for dette nytænkende element og for at genoplive alt det, vi elsker ved TV- serien "Matador" - eller som en moderne politiker ville sige det: For at forstærke "sammenhængskraften" i Danmark– at Havfrueprisen 2016 går til Torben "Træsko" Pedersen.

Prismodtageren kommer i selskab med bl.a. Georg Sørensen fra MCH Messecenter Herning, skuespiller Jan Gintberg og Dansk Camping Unions Bjarne Jensen.

Messen åbnet med hug fra ambassadøren

USA er partnerland på Ferie for Alle 2016, hvilket også betyder at USA stod for åbningen af messen.

Efter et levende oplæg omkring forholdene mellem Danmark og USA, og fordelene ved at rejse i begge lande - både som dansk og amerikansk turist, samt de nye forbedrede muligheder, for at komme hurtigt igennem den amerikanske Immigration, i de fleste amerikanske lufthavne, åbnede den amerikanske ambassdør Rufus Gifford messen, sammen med Georg Sørensen fra MCH Messecenter Herning, og Karin Gert Nielsen fra Atlantic Link og Discover America, med et symbolsk og synkront øksehug.

Læs flere artikler og se tv-klip fra spændende oplevelser i Danmark på AnneVibekeRejser.dk